Μουσεία…αδιαφορίας

Πρώτη Δημοσίευση: 13/05/2019 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/05/2019 17:53
Τις επόμενες ημέρες υπάρχουν πολλοί λόγοι να επισκεφθούμε τα μουσεία και τα μνημεία. Μέχρι σήμερα, θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο, οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», μια επικοινωνιακή δράση που διοργανώνουν για όγδοη χρονιά φέτος το υπουργείο Πολιτισμού και 57 υπηρεσίες του.
Με πολλές ιδέες, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιπάτους, ξεναγήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία της ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Λίγες ημέρες μετά, στις 18 του μηνός, τα μουσεία –δημόσια και ιδιωτικά– ανοίγουν και πάλι, για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων όπως έχει ορίσει το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων). Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ποικίλες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό κάθε φορά θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Την επομένη, 19 του μηνός, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.
Είναι αλήθεια ότι χτίστηκαν πολλά μουσεία τις περασμένες δεκαετίες. Και δεν ήταν παντού απαραίτητο. Ήταν, όμως, πιεστικοί προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι δήμαρχοι, οι τοπικοί βουλευτές και οι κοινωνίες.
Όταν άρχισαν να λειτουργούν τα μουσεία, βρέθηκαν απροετοίμαστα για τη συνέχεια. Πολλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Οι δράσεις και οι διεθνείς εορτασμοί φέρνουν κοινό, αλλά η Περιφέρεια χρειάζεται κάτι περισσότερο. Να πιστέψει η ίδια τα μουσεία της. Γιατί στα περισσότερα προεκλογικά προγράμματα των ημερών ο πολιτισμός δεν υπάρχει.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις