Π. Τατούλης: Είμαστε οι εγγυητές του πλέον οικολογικού έργου

Πρώτη Δημοσίευση: 15/10/2013 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/10/2013 09:00

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρώτη θα πάρει μέρος στη διαβούλευση διαχείρισης των απορριμμάτων»
 
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, σχετικά με τα απορρίμματα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφέρει:
«Το τεράστιο αυτό εγχείρημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων που επί πολλά έτη τη βασανίζει, βαδίζει πλέον στο τέλος του. Είμαστε εξαιρετικά κοντά στην ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Πελοποννήσιοι πρέπει να νοιώθουμε βαθιά υπερήφανοι, αφού, αν και εκκινήσαμε τελευταίοι στη λίστα της ντροπής των χωματερών, πρώτοι αλλάζουμε σελίδα, προκειμένου να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ περιβαλλοντικής προστασίας. Κι αυτό το επίτευγμα δεν ανήκει ασφαλώς μόνο στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά επιμερίζεται στο σύνολο των φορέων και των πολιτών της Πελοποννήσου.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινές σκέψεις για την πορεία του έργου και, κυρίως, βέβαια, την απαρασάλευτη θέση ότι το έργο πρέπει με βεβαιότητα να προχωρήσει. Ο διεθνής διαγωνισμός, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου “έτρεξε” με σφικτά χρονοδιαγράμματα και απόλυτη συνέπεια, φέρνει δύο καινοτομίες στο μοντέλο που διέπει τα δημόσια έργα: τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και την Ιδιωτική Χωροθέτηση.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλει η προσωρινή ανάδοχος, ΤΕΡΝΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, θα αναρτηθεί εντός των ημερών για δημόσια δίμηνη διαβούλευση.
Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα σε κάθε τόνο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει μέρος με εξαιρετικά ενεργό και δυναμικό τρόπο στη διαβούλευση αυτή, προκειμένου το έργο να πληροί τους πλέον φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, στόχο που υπηρετήσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία από την αρχή του σχεδιασμού μας. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε το πλαίσιο και προδιαγράψαμε ένα έργο εξαιρετικά περιβαλλοντικό, με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η πλέον οικολογική (κομποστοποίηση).
Με την ολοκλήρωση του έργου θα είμαστε πια σε θέση να προσφέρουμε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στους πολίτες μας, θα πάψει η αναίσχυντη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για μεταφορά σκουπιδιών σε ρέματα και δάση, θα δοθεί μια διέξοδος για το σύνολο της χώρας σχετικά με τα επαπειλούμενα πρόστιμα, θα πλήξουμε καίρια την “μαφία των σκουπιδιών”.
Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής του σημαντικού αυτού έργου. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι οι πλέον σκληροί, ενώ η κάθε αστοχία στο έργο θα βαρύνει βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας τον ανάδοχο και όχι τον πολίτη. Προασπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο απόλυτα το δημόσιο συμφέρον.
Αφενός με τη δυναμική συμμετοχή μας στη διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την ΜΠΕ, με στόχο τη διόρθωση/βελτίωση αστοχιών της και, αφετέρου, με τη διατύπωση ενός άμεσου αιτήματος προς την προσωρινή ανάδοχο για ενδελεχή ενημέρωση των Πελοποννήσιων πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε την κοινωνική συναίνεση για αυτό το έργο, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για τη χώρα».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις