"Το Νιλουφέρ"… κόντρα στη λήθη της ιστορίας

Πρώτη Δημοσίευση: 09/11/2019 16:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/11/2019 16:51
Εκδήλωση του συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας
 
 
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας διοργανώνει αύριο το απόγευμα στις 6.30 στην έδρα του (Κανάρη 11) εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Καζαντζόπουλου με τίτλο "Το Νιλουφέρ". Εκτός από το συγγραφέα για το βιβλίου θα μιλήσει η Δήμητρα Λιαράκου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν η Κική Ζήλικα και η Μαίρη Νταμάτη. Την παρουσίαση θα συμπληρώσουν μέλη της Ορχήστρας του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας με την καθοδήγηση της Γεωργίας Ψαραδέλλη.
 
Παρουσίαση του συγγραφέα
Ο Νίκος Καζατζόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Ιτέα Φωκίδας. Είναι Μικρασιάτης τρίτης γενιάς με αναφορές στη Σμύρνη και τους Ελιγμούς της Βιθυνίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως διευθυντής του Λυκείου Ιτέας διδάσκοντας για 33 χρόνια σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας και της Φωκίδας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Ανάλυση Α΄» και «Ανάλυση Β΄» για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το 2008 ανασύστησε το «Σύλλογο Μικρασιατών Ιτέας» και ήταν επί επτά συνεχή έτη πρόεδρός του μ’ ενεργή δράση.
Ζει μόνιμα στην Ιτέα. Είναι παντρεμένος με τη Νάντια Μαντά-Καζατζοπούλου κι έχει δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Ηρώ. Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο το «Νιλουφέρ». Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του «Βεβαιότητες και ψευδαισθήσεις» από τις εκδόσεις Ιωλκός.
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σύμφωνα με το συγγραφέα σε παλαιότερη συνέντευξή του, στο βιβλίο του θέλησε να καταγράψει την πραγματική ιστορία του ξεριζωμού τριών αδελφών από τα χωριά της Προύσας και ενός Σμυρνιού. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί, αλλά συνέχισε να καταγράφει τη ζωή των απογόνων τους μέχρι την τρίτη γενιά στους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζωή όλων αυτών, ό,τι συνέβη στο μικρόκοσμο τους, είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας τον εικοστό αιώνα.
Η λέξη Νιλουφέρ είναι τούρκικη και σημαίνει Νούφαρο. Ήταν το όνομα του καϊκιού με το οποίο έφτασε μία εκ των αδελφών έπειτα από μεγάλη περιπέτεια μαζί με άλλους συντοπίτες από τους Ελιγμούς της Βιθυνίας  στην  Ιτέα Φωκίδας.
Η εξιστόρηση της ζωής των ανθρώπων του βιβλίου είναι αληθινή, συγκινητική και ενδιαφέρουσα για όλους. Δεν είναι προϊόν έμπνευσης στηριζόμενη σε κάποια γεγονότα, είναι μια αληθινή καταγραφή. Ένα δεύτερο στοιχείο που κέντρισε το συγγραφέα στη συγγραφή του βιβλίου ήταν τα προσωπικά βιώματα που είχε ως παιδί από τους συνοικισμούς Μικρασιατών που μεγάλωσε και αργότερα ως φοιτητής στη Δραπετσώνα. Ένα τρίτο ήταν η περιπλάνησή του πολλές φορές στα χωριά της Βιθυνίας και οι εντυπώσεις του από αυτά.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις