6η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας: Πολύς ο κόσμος, λίγες οι σακούλες

Πρώτη Δημοσίευση: 04/09/2018 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2018 20:37
Κάθε πέρυσι και καλύτερα λένε οι έμποροι 
Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο για έκτη χρονιά η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας. Όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, είδαν πάρα πολύ κόσμο να περπατά, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που κρατούσαν στα χέρια τους τσάντες με ψώνια, κάτι που επιβεβαίωσαν και έμποροι. Από την άλλη, για ακόμα μια φορά δούλεψαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπήρχαν σημεία στο κέντρο της πόλης όπου το λευκό φως της νύχτας δεν έφτασε ποτέ, όπως σε καταστήματα στο νότιο μέρος της Αριστομένους, καθώς και σε άλλα σε παράλληλες και κάθετες οδούς.
Επίσης, ότι δεν έγιναν αρκετές εκδηλώσεις από το Δήμο και όσες διεξήχθησαν, περιορίστηκαν στην κεντρική πλατεία και την πλατεία 23ης Μαρτίου.
Το ζητούμενο πλέον είναι οι άνθρωποι του Δήμου, μαζί με τον εμπορικό κόσμο, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε η Λευκή Νύχτα να αποκτήσει την παλιά της αίγλη, αν αυτό είναι εφικτό.
Ανάλογες εκδηλώσεις σαν τη Λευκή Νύχτα διεξάγονται και σε άλλες πόλεις και αντί η Καλαμάτα «να κοιτά» πώς θα εξελίξει το θεσμό, φαίνεται να τον έχει αφήσει στην τύχη του...
 
Μιχάλης Καούνης
Κατάστημα με ανδρικά ενδύματα και είδη έχει στην οδό Αριστομένους ο κ. Μιχάλης Καούνης και όπως είπε στο «Θάρρος», «κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ο κόσμος βγήκε, αλλά δεν ψώνισε όπως ψώνιζε σε σχέση με άλλες χρονιές». Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει αλλάξει ο ορισμός της Λευκής Νύχτας και πλέον ο κόσμος βγαίνει για να κάνει τη βόλτα του και να φάει κάτι.
Κλείνοντας ο κ. Καούνης τόνισε ότι φέτος δεν υπήρχαν αρκετές εκδηλώσεις από πλευράς Δήμου.
 
Γιάννης Λαφαζάνος
Κάτι κινήθηκε, όπως είπε ο κ. Γιάννης Λαφαζάνος που διατηρεί κατάστημα με υποδήματα στην οδό Αριστομένους, «αλλά η κίνηση δεν είχε καμία σχέση με το παρελθόν. Φέτος είχε κόσμο, αλλά δεν ψώνιζε».
Η πρώτη χρονιά, όπως μας σχολίασε, ήταν το ζενίθ του θεσμού, αλλά όσο περνούν τα χρόνια η Λευκή Νύχτα εκφυλίζεται. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Λαφαζάνος είπε ότι δεν περίμενε να έχει τη δουλειά που είχε.
 
Βάνα Περρωτή
«Δόξα τω Θεώ, πήγε πολύ καλά η Λευκή Νύχτα για εμάς» παρατήρησε η κα Βάνα Περρωτή που διατηρεί κατάστημα με γυναικεία παπούτσια και τσάντες στην οδό Αριστομένους.
Όπως εξήγησε, θεωρεί ότι πήγε καλά, επειδή στο κατάστημά της υπήρχαν πολύ καλές προσφορές, ακόμα και στις νέες παραλαβές.
 
Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος
Κατάστημα με ανδρικά ενδύματα στην οδό Αριστομένους έχει ο κ. Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η βραδιά ήταν καλύτερη από πέρυσι, καθώς είχε περισσότερο κόσμο.
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως ο θεσμός θα συνεχιστεί, αφού πρόκειται για μια γιορτή που αφορά σε όλη την πόλη.
 
Γεωργία Ψυχογιού
Σχετικά ικανοποιημένη από την κίνηση δήλωσε η κα Γεωργία Ψυχογιού, που διατηρεί κατάστημα με γυναικεία ενδύματα στην οδό Φραντζή. Όπως είπε, «ό,τι επιπλέον μπαίνει στο ταμείο μιας επιχείρησης αυτές τις εποχές είναι θετικό», όμως θέλησε να σχολιάσει ότι στο δρόμο που έχει το κατάστημά της δεν υπήρχε κάποια εκδήλωση και στη 1.00 τα ξημερώματα έκλεισαν τα περισσότερα καταστήματα της οδού.
Σχετικά με το μέλλον του θεσμού, η ίδια ζητά να δοθεί βάρος στις εκδηλώσεις και, μάλιστα, αυτές να μην περιορίζονται στην πλατεία. Επίσης, πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και από συλλόγους σε αυτές.
 
Κωνσταντίνα Σπυρόπουλου
Ως μια πολύ ωραία γιορτή χαρακτήρισε τη Λευκή Νύχτα η κα Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, που διατηρεί κατάστημα με γυναικεία ενδύματα στην οδό Αριστομένους. Από πλευράς κίνησης στα καταστήματα, όπως μας είπε, η νύχτα ήταν κάπως υποτονική σε σχέση με προηγούμενες.
 
Γεωργία Γυφτέα
Είχε μια σχετική κίνηση τη Λευκή Νύχτα σχολίασε η Γεωργία Γυφτέα, η οποία έχει κατάστημα με βρεφικά είδη στον οδό Αριστομένους. Ως κατάστημα περίμενε περισσότερα, αφού η φετινή κίνηση δεν είχε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά τη γνώμη της, ο κόσμος κινείται στην πλατεία λες και η Καλαμάτα τελειώνει όπου τελειώνει και η πλατεία, αν και, όπως σχολίασε, οι ψησταριές που υπάρχουν στην περιοχή δούλεψαν, όπως και οι αλυσίδες καταστημάτων.
Η κα Γυφτέα θέλησε να τονίσει ακόμη ότι τα μικρά καταστήματα δεν έχουν πολλά περιθώρια κέρδους, οπότε λογικό είναι να μην μπορούν να κάνουν «τρελές» προσφορές.
 
Τάνια Κοσταντίνοβα
Κατάστημα με χειροποίητες δημιουργίες έχει η κα Τάνια Κοσταντίνοβα λίγο πριν από το Πάρκο του ΟΣΕ. Όπως είπε, στο τέλος της οδού λίγος είναι ο κόσμος που φτάνει κι έτσι η κίνηση ήταν ελάχιστη. Κατά τη γνώμη της, τη δική του σημασία έπαιξε το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εκδηλώσεις στο κάτω μέρος της Αριστομένους ή στο Πάρκο του ΟΣΕ, κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι.
 
Βασιλική Καζακέα
Καταστήματα με ανδρικά και γυναικεία ενδύματα στην οδό Βασ. Γεωργίου διατηρεί η Βασιλική Καζακέα, που δήλωσε ευχαριστημένη με την κίνηση της Λευκής Νύχτας.
Αυτό που παρατήρησε από την πλευρά της ήταν ότι η διάρκεια ήταν λιγότερη φέτος, αφού μετά τις 12.00 η κίνηση μειώθηκε κατά πολύ. Παρ’ όλα αυτά, όλα πήγαν καλά.
 
Κατερίνα Μαντωνανάκη
Πάρα πολύ κόσμο, αλλά που δεν ψώνιζε, είχε η πόλη τη Λευκή Νύχτα, είπε η κα Κατερίνα Μαντωνανάκη, από κατάστημα με γυναικεία είδη στην οδό Αναγνωσταρά.
Για την ίδια, σημασία για την επιτυχία της εκδήλωσης έχει και η ημερομηνία που πραγματοποιείται, καθώς πιστεύει ότι θα πρέπει να διεξάγεται νωρίτερα, ώστε και στην πόλη να υπάρχει περισσότερος κόσμος και η Καλαμάτα να προλαβαίνει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε γειτονικές πόλεις.
Η κ. Μαντωνανάκη πιστεύει ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ένα σοκ, ώστε αυτή η εκδήλωση να αποκτήσει την παλιά της δυναμική, καθώς πλέον έχει φθαρεί.
Κλείνοντας, πάντως, θέλησε να πει ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός για την 7η Λευκή Νύχτα, αν θέλουμε να έχει επιτυχία και να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.
 
Γιώργος Περρωτής
«Λιγότερος ήταν ο κόσμος σε σχέση με άλλες χρονιές» παρατήρησε ο κ. Γιώργος Περρωτής, που διατηρεί κατάστημα με ανδρικά ενδύματα και αξεσουάρ στην οδό Αναγνωσταρά.
Παρ’ ολο που ο κόσμος ήταν λιγότερος, όμως, ο κ. Περρωτής δήλωσε ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές, αλλά θέλησε να επισημάνει ότι όσο περνά ο καιρός, ο θεσμός φθείρεται και σιγά σιγά φθάνει στο τέλος, καθώς υπάρχει και σε άλλες πόλεις.
 
Μαρία Κούτρου
«Είχαμε φέτος Λευκή Νύχτα» μας απάντησε η κα Μαρία Κούτρου από κατάστημα με βρεφικά είδη στην οδό Κολοκοτρώνη. Κατά τη γνώμη της, δε βοήθησαν οι συγκυρίες, ενώ το γενικό της συμπέρασμα είναι ότι κάθε χρόνο η κίνηση μειώνεται. Θέλησε δε να συμπληρώσει ότι ο κόσμος είχε συνδυάσει στο μυαλό του τη Λευκή Νύχτα με εκπτώσεις 70%, κάτι που δε γίνεται να συμβεί, μιας και τα ποσοστό κέρδους στα καταστήματα είναι μικρό και είναι αδύνατο να γίνουν τέτοιες εκπτώσεις.
 
Κώστας Βλαχονικολός
Πτώση στις εισπράξεις είδε ο Κώστας Βλαχονικολός με καταστήματα αθλητικών ειδών και ενδυμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Ειδικότερα, είπε ότι υπολογίζει μια πτώση της τάξεως του 15% σε εισπράξεις, ενώ κι αυτός με τη σειρά του είδε αρκετό κόσμο να κυκλοφορεί στη διάρκεια της Λευκής Νύχτας.
Επίσης, ζήτησε συνέργειες ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός, καθώς, όπως είπε, οι λέξεις «Λευκή» και «Νύχτα» δε φέρνουν από μόνες τους κίνηση στα καταστήματα, ενώ δήλωσε ότι δεν υπήρξε ενόχληση από τον Εμπορικό Σύλλογο, ώστε, αν του ζητούνταν, να βοηθήσει στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΣχόλια

Μα πώς να ψωνίσει ο κόσμος, όταν χρήματα δεν έχει, μην ξεχνάμε και το ΕΝΦΙΑ που ήταν προ των πυλών, ενώ και οι τιμές είναι οι ίδιες; Ποιές ήταν οι προσφορές μόνο για τη λευκή νύχτα; Εμείς είδαμε σε γενικές γραμμές ίδιες τιμές με τη μέρα. Σε κάποια καταστήματα υπήρχαν "εκπτώσεις λευκής νύχτας " πλασματικά, αφού είτε οι τιμές ήταν οι ίδιες με τις προηγούμενες ημέρες των εκπτώσεων, είτε υπήρχε έκπτωση μόνο στη "σκαρταδούρα"! 50% λέει ο άλλος κι από τα 78 ευρώ κανονική τιμή (ενώ την προηγούμενη το είδος είχε 75 ευρώ κανονική τιμή προ έκπτωσης) στο χρεώνει 40 ευρώ, δύο οι περιπτώσεις στο ίδιο κατάστημα! Λεπτομέρειες, θα μου πείτε! Ε, ναι, αλλά βλέπει ο καταναλωτής. Δεν είναι χαζός ο καταναλωτής, κύριοι, κάνει την έρευνά του! Δεν είναι ευκαιρία για αρπαχτή η λευκή νύχτα, αν το βλέπουν έτσι στο τέλος δεν θα υπάρχει ούτε μια σακούλα! Να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι σε κάποια άλλη περίπτωση, ενώ οι τιμές ήταν οι ίδιες με πριν, δεν έδωσαν απόδειξη και μιλάμε για αγορές π.χ. 80 ευρώ! Δυστυχώς δεν το πήραμε χαμπάρι εγκαίρως, μέσα στην αναμπουμπούλα. Όσο για τα του δήμου, οι εκδηλώσεις σχεδόν μηδενικές. Ναι, θέλουμε εκδηλώσεις όπως στο εξωτερικό, αλλά το βασικό είναι ότι εκεί οι εκπτώσεις στο τέλος αγγίζουν το 80% πραγματική έκπτωση, αφού τα προϊόντα κατεβαίνουν σε τιμές ανά εβδομάδα εκπτώσεων. Εκεί μένουν μόνο τα... ράφια στην κυριολεξία! Τα μικρά καταστήματα δεν έχουν το ίδιο περιθώριο έκπτωσης με τα μεγάλα, αλλά και καθόλου έκπτωση δεν γίνεται, κάποιο περιθώριο κέρδους έχουν, ας χάσουν λίγα. Βέβαια, θα μου πείτε, με τέτοια νοίκια που πληρώνουν (το έχουμε δει New York) συν τη φορολογία τί να κάνουν; Καλαμάτα-Λευκή Νύχτα, σημειώσατε Χ!

Όσο κι αν προσπαθήσουμε να κάνουμε "Λευκές νύχτες", η τραγική αλήθεια είναι ότι έχουμε μόνιμη "Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, μαύρη και στα λαγκάδια", καθώς οι εξοντωτικοί αλλεπάλληλοι άδικοι φόροι δεν αφήνουν περιθώρια ρευστότητας για την πολύπαθη αγορά, ούτε αγοραστική διάθεση και δύναμη στους εξαντλημένους, αφαιμαγμένους Έλληνες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις