Αντώνης Σαμαράς: Οι δημοκρατίες κινδυνεύουν από το «τσουνάμι» μετανάστευσης

Πρώτη Δημοσίευση: 29/09/2017 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/09/2017 10:38
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα "τσουνάμι" ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του με θέμα «Κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο», στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του European Ideas Network (ENI) επίσημου think tank των ευρωβουλετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διεξάγεται στη Ρώμη.
Ο κ. Σαμαράς, αφού υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του, εξηγώντας ότι είχαν περιοριστεί οι ροές εξ ανατολών, εκτίμησε πως στην Ευρώπη «οι αληθινοί πρόσφυγες που εξακολουθούν να έρχονται είναι το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι».
Με αυτό το σκεπτικό, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας κρίσιμος και αυστηρός διαχωρισμός των δύο ομάδων. «Πρόσφυγες είναι άνθρωποι που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, από κράτη διαλυμένα, από εμφυλίους πολέμους ή από τυραννικά καθεστώτα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω, απ' όπου μας ήλθαν! Μια τέτοια απάνθρωπη στάση εκ μέρους μας θα ήταν μοιραία για τους ίδιους, αλλά και ντροπιαστική για την Ευρώπη», πριν εκφραστεί, με σκληρή γλώσσα, για τους οικονομικούς μετανάστες: «Έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας "ευκαιρίες", αλλά δε δέχονται καμιά από τις ευθύνες μιας ανοικτής δημοκρατίας. Συνήθως ασκούν κάθε είδους λαθρεμπόριο: Ναρκωτικά, σωματεμπορία, ακόμα και και "τζιχάντ". Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό! Η ελευθερία και ο ανοικτός χαρακτήρας των κοινωνιών μας συνεπάγονται και ευθύνες!».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή στάση στον άξονα φιλοξενίας και στήριξης των πραγματικών προσφύγων και αποθάρρυνσης των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι αυτό το στόχο δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε η «η Άκρα Δεξιά, καθώς δε δέχεται τους πρόσφυγες και είναι ξενοφοβική», ούτε όμως και η Αριστερά, που «δεν μπορεί να δει το δεύτερο σημείο: Δεν αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς ζήτησε το διαχωρισμό των δύο κατηγοριών τόσο ως προς τις διαδικασίες («οι πρόσφυγες περιμένουν κανονικό άσυλο και μετεγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να ελεγχθούν καλά και να κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους, περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους»), ενώ υποστήριξε ότι αυτό το έργο «δεν μπορεί να ανατεθεί σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε πάσης φύσεως «Οργανώσεις»...  μόνο εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές μπορούν να κρατήσουν τους πρόσφυγες απόλυτα ασφαλείς και τους παράνομους μετανάστες καλά φυλασσόμενους».
Κλείνοντας, προέβλεψε ότι  «αν δεν εφαρμόσουμε τέτοια πολιτική, οι ανεξέλεγκτες ροές θα καταστρέψουν χώρες στα σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα... Και θα αποσταθεροποιήσουν τις χώρες του ίδιου του ευρωπαϊκού “πυρήνα”, όπως δείχνουν τελευταία τα εκλογικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υποστήριξε ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να περιοριστεί στη διαχείριση, αλλά οφείλει να επεκταθεί σε δράσεις που θα υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών. «Μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα ενωμένη Ευρώπη, χρειάζεται μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα “περιφέρεια” να την περιβάλει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, καλώντας τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ένα αντίστοιχο «σχέδιο Μάρσαλ» προς τις χώρες της Αφρικής.


Σχόλια

ΕΣΕΙΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Κ ΜΠΗΚΕ ΟΛΗ Η ΣΑΡΑ Κ Η ΜΑΡΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ?ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Κ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ?ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΘΛΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ Κ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΕΣΤΕ Κ ΝΑ ΕΧΕΤΕ Κ ΛΟΓΟ?Η ΜΗΠΩΣ ΠΟΥ ΡΙΞΑΤΕ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Κ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΝΔΚΡΑΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΗ?

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις