«Εκτός ορίων» προεκλογική αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Μεσσήνης!

Πρώτη Δημοσίευση: 20/04/2019 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/04/2019 10:01
Οι βαριές εκφράσεις και «καταγγελίες» του δημάρχου είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της αντιπολίτευσης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν από τις εκλογές
 
 
«Εκρηκτική» ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, η οποία πιθανότητα ήταν και η τελευταία υπό αυτή τη σύνθεση και πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος και οι βαριές «καταγγελίες» του δημάρχου είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, με το θέμα να έχει πιθανότατα και συνέχεια, καθώς άμεσα από την πλευρά τους ζητήθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Ο δήμαρχος Μεσσήνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ένταξη αντιπλημμυρικών έργων ύψους 2εκ. ευρώ στο «Φιλόδημο», που αφορούν περιοχές εκτός της πόλης της Μεσσήνης και ήρθαν να προστεθούν στα έργα ύψους 2 εκ. ευρώ που ήδη εκτελούνται. Συνολικά, τόνισε, σε όλο το Δήμο Μεσσήνης εκτελούνται έργα αντιπλημμυρικά που ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του δημάρχου ο πρόεδρος του Σώματος κ. Κοτταρίδης ζήτησε να εγγραφούν στον κατάλογο όσοι δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούσαν να κάνουν ερωτήσεις για εκτός ημερησίας θέματα.
Σε αυτό το σημείο ζήτησε να έχει το λόγο και ένας δημότης, με τον πρόεδρο να του αρνείται, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία. Αυτή η απάντηση του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα ποτέ δεν τηρήθηκε ο «κανονισμός» κατά γράμμα, ζητώντας από τον πρόεδρο να αφήσει το δημότη να μιλήσει.
Ο πρόεδρος συνέχισε να εξηγεί ότι άλλες περιπτώσεις αφορούσαν ζητήματα ημερησίας διάταξης, με το δήμαρχο Γιώργο Τσώνη να παρεμβαίνει και να ζητά από τον πρόεδρο να δώσει το λόγο στον πολίτη. Μάλιστα, γύρισε προς το δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Δαβίλλα και με έντονο ύφος τον ρώτησε αν τον «κάλυψε» με την άδειά του να μιλήσει ο δημότης.
Ο κ. Δαβίλλας εξέφρασε έκπληξη για την επιθετικότητα του δημάρχου, με τη μικροένταση στην αίθουσα να συνεχίζεται και με την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Πετρόπουλου, που σημείωσε ότι δε δέχονται «μαθήματα» δημοκρατίας από την αντιπολίτευση, καθώς επί ημερών τους δε μιλούσαν καν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε καν οι δημότες…
Έπειτα απ’ αυτή την πρώτη μικροένταση το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος. Όπως τόνισε, έχει πολλά θέματα να θέσει, αλλά με αφορμή ότι η συνεδρίαση είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές θα επικεντρωθεί στα τρία πιο σημαντικά.
Το πρώτο που έθιξε αφορούσε στον πολυσυζητημένο δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης κατάφερε τελικά με τις μεθοδεύσεις του το θέμα να μην έρθει ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για διαβούλευση και να οδηγηθεί η Μεσσήνη προ τετελεσμένων, κάτι που εκφράστηκε και με τα πλέον επίσημα χείλη. Επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος που δεν ήρθε η μελέτη στο Δήμο για συζήτηση είναι ο δήμαρχος, ενώ δεσμεύτηκε ότι εφόσον είναι ο ίδιος δήμαρχος μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα δουν το θέμα από «μηδενική» βάση και θα προβούν σε ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους φορείς στο Δημαρχείο, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Μεσσήνης και των δημοτών της.
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος αφορούσε στο διαχρονικό αίτημα της αντιπολίτευσης για αναλυτικό απολογισμό των 800 χιλ ευρώ που δόθηκαν σε εργολάβους για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του ’16. Πρόσθεσε ότι πάνω από 4 φορές έχουν ζητήσει την αναλυτική λίστα με το πού δούλεψαν μηχανήματα, σε ποιες κοινότητες κ.τ.λ., χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση.
Το 3ο και τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν ο προϋπολογισμός του ’19 στην ΚΕΑΔΗΜ που κλήθηκαν να ψηφίσουν, λέγοντας ότι υπάρχει «σκοτάδι» γύρω από το ’18, ζητώντας να μάθουν τι έγινε και υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του ’19 χωρίς να υπάρχει πουθενά ο προϋπολογισμός του ’18.
 
«Λακίσατε», «πονάτε», αλλά και καταγγελίες για οικογενειακά συμφέροντα από το δήμαρχο έβαλαν «φωτιά»!
Απαντώντας στο πρώτο θέμα που έθιξε ο Γιώργος Αθανασόπουλος ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, αναρωτήθηκε τι ακριβώς θέλει να μάθει για το δρόμο. Συμπλήρωσε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη και ο ίδιος δεν είναι ανώτερος αυτού. Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη «συμφωνία» για διαπαραταξιακή επιτροπή για το δρόμο με τη συμμετοχή του κ. Αθανασόπουλου. Πρόσθεσε, δε, ζήτησαν από την κα Κυριακοπούλου, πρόεδρο του ΤΕΕ, να τους ορίσει μέλος στην επιτροπή, λέγοντας ότι είναι και «φίλη» του Γιώργου Αθανασόπουλου.
Η έκφραση αυτή του κ. Τσώνη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αθανασόπουλου λέγοντας ότι αυτός ξέρει τους «φίλους» του και να μην εμπλέκει πρόσωπα με θεσμική θέση. Ο κ. Τσώνης επέμεινε λέγοντας ότι γνωρίζουν όλοι ότι είναι «φίλοι», με τον κ. Αθανασόπουλο να ανταπαντά: «και για εσάς όλοι γνωρίζουν ότι είστε φίλοι με τον Τσίπρα».
Η φράση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου μιλώντας για ντροπή από πλευρά του κ. Αθανασόπουλου. Μετά το «μίνι – γύρο» έντασης ο κ. Τσώνης συνέχισε λέγοντας ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή συνέχισε και αφού τοποθετήθηκε εκ μέρους του ΤΕΕ εκπρόσωπος, ζήτησε επίσημα από το υπουργείο τη Μελέτη στις 4 Απριλίου και αναμένουν την απάντηση.
Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε «δριμεία» επίθεση κατά του Γιώργου Αθανασόπουλου, κατηγορώντας τον για κωλοτούμπες, που ξεπέρασε το «θέατρο σκιών», αλλά και με εκφράσεις όπως «Λακίσατε» από την επιτροπή για το δρόμο.
Στη συνέχεια έθιξε και την προεκλογική «καμπάνια» υποψηφίου του κ. Αθανασόπουλου, που στο φυλλάδιό του αναφέρεται σε «κόκκινη γραμμή» για το δρόμο, ζητώντας από τον κ. Αθανασόπουλο να τοποθετηθεί δημόσια για το ποια είναι η άποψή του και αν θέλει ή όχι τελικά το δρόμο για τη Μεσσήνη.
Το λόγο πήρε και πάλι ο Γιώργος Αθανασόπουλος για να απαντήσει σε όσα του καταλόγισε ο δήμαρχος Μεσσήνης. Ο κ. Αθανασόπουλος αρχικά, αναφορικά με την «καμπάνια» του υποψηφίου του, σημείωσε ότι δεν μπαίνει σε «μικροπολιτική», κατηγορώντας το δήμαρχο ότι απομονώνει μια «γραμμή» για να βγάλει στρεβλά συμπεράσματα.
Υπενθύμισε, δε, στο δήμαρχο ότι η απόφαση για διαπαραταξιακή επιτροπή, όχι μόνο δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ο ίδιος έβαλε ως προϋπόθεση. για τη συμμετοχή του, το αίτημα άμεσα για τη μελέτη από το αρμόδιο υπουργείο. Συμπλήρωσε, δε, πως πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι όλο αυτό περί «Διαπαραταξιακής Επιτροπής» ήταν ένα «τέχνασμα» και ένα «παιχνιδάκι» του δημάρχου για να αποποιηθεί των ευθυνών του. Τόνισε πως αποδείχθηκε ξεκάθαρα πως ο ίδιος τελικά γνωρίζει πολύ καλά τη μελέτη και την έχει από καιρό στο «συρτάρι» του, αφού αναφέρθηκε στο πόσα μέτρα κόβει από την περιουσία του ο δρόμος, αλλά και σε άλλα στοιχεία. Επανέλαβε ότι σκοπός ήταν με τη συμμετοχή τους στη «διαπαραταξιακή» να ρίξουν «φως» στην υπόθεση, αλλά αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο δήμαρχος οδηγεί το Δημοτικό Συμβούλιο εσκεμμένα προ τετελεσμένων γεγονότων, γιατί αν ήθελε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δημοτών, όταν άκουγε το γενικό γραμματέα Γιώργο Δέδε να μιλάει για το δρόμο, έπρεπε από τότε να ζητήσει τη μελέτη.
Αναφορικά με τη δική στάση, υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα δουν το θέμα από την αρχή και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή για όλους τους φορείς της Μεσσήνης διαβούλευση στο Δημαρχείο, που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών.
Ο Γιώργος Τσώνης αντέδρασε λέγοντας ότι δε δίνει ξεκάθαρη θέση για τις προβλέψεις του, ενώ η συνέχεια στην τοποθέτησή του έβαλε «φωτιά»… Ο δήμαρχος σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε κάποια συνάντηση στο γραφείο του προέδρου του Σώματος, όπου ο κ. Αθανασόπουλος είχε δει τη «μελέτη» και τότε είπε στο Σώμα ότι δεν ενδιαφερόταν για τα συμφέροντα της Μεσσήνης, αλλά για το κτήμα του πεθερού του και της γυναίκας του…
Αυτή η φράση προκάλεσε σύσσωμη την οργή της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγορώντας για «αλητεία» και «ξεπεσμό» το δήμαρχο. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος πήρε το λόγο, λέγοντας ότι αυτό είναι το επίπεδο δυστυχώς του δημάρχου Μεσσήνης και αφήνει να τον κρίνουν οι πολίτες της Μεσσήνης. Ανακοίνωσε, δε, την απόφαση για αποχώρηση από τη διαδικασία της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε ένταση και διαξιφισμοί μεταξύ του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο να δίνει 5 λεπτά διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μετά την επανέναρξη της διαδικασίας, ο δήμαρχος προέβη σε δήλωσε στο Σώμα, λέγοντας ότι ο κ. Αθανασόπουλος αποχώρησε γιατί δεν είχε να πει τίποτα για τη θέση του αναφορικά με το δρόμο, και εν συνεχεία αποχώρησε και ο ίδιος από την αίθουσα.
Με τον τρόπο αυτό έπεσε «αυλαία» για το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης υπό αυτή την σύνθεση, με τον καθέναν να καταλαβαίνει ότι η προεκλογική αντιπαράθεση ξεπέρασε τα όρια!
 
Του Κώστα ΓαζούληΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις