Έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 22/09/2019 18:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 22/09/2019 18:06
Ένα από τα θέματα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην τελευταία του συνεδρίαση, ήταν και  η μελέτη με τίτλο «Κατασκευή προπονητηρίου στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας» και η υποβολή αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το νέο κλειστό προπονητήριο για αθλήματα εσωτερικού χώρου θα εγκατασταθεί εντός του χώρου του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και με αυτόνομη, κατά το δυνατό, ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του. Το κτήριο διαιρείται στις εξής ενότητες: Α. Την αίθουσα αθλοπαιδιών μαζί με τις κερκίδες και Β. Τους λειτουργικούς χώρους.

A. Η αίθουσα αθλοπαιδιών έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, γυμναστική [ενόργανη και ρυθμική] καθώς και πλήθος αθλημάτων σάλας όπως πυγμαχία, ταε κβο ντο κ.ά. Η αίθουσα διαθέτει συγκρότημα κερκίδων χωρητικότητας έως 150 θέσεων, οι οποίες εξυπηρετούνται από τις εισόδους του προπονητηρίου.

B. Οι λειτουργικοί χώροι είναι οι εξής: α) Χώροι που ικανοποιούν τις αγωνιστικές ανάγκες του προπονητηρίου. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι χώροι που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της κατασκευής.
Εκεί συναντώνται 2 αποδυτήρια για την παραμονή των αθλητών καθώς επίσης και χώρoi υγιεινής. Στους χώρους υγιεινής βρίσκονται χώρος για ντους, τουαλέτες καθώς και νιπτήρες. Επίσης, εντός των χώρων υγιεινής υπάρχει τουαλέτα ΑΜΕΑ με τις κατάλληλες προδιαγραφές που ορίζουν οι κανονισμοί, ώστε να εξυπηρετούνται αθλητές με ειδικές ανάγκες. Συνεπώς, η ύπαρξη δύο πανομοιότυπων αποδυτηρίων εξασφαλίζει την ταυτόχρονη παρουσία 2 ομάδων στον εν λόγω χώρο για προπόνηση ή φιλικούς αγώνες.
Μεταξύ των αποδυτηρίων βρίσκεται ο χώρος του αποδυτηρίου διαιτητών και περιλαμβάνει τουαλέτα, χώρο για ντους, νιπτήρα και χώρο αναμονής και αλλαγής ενδυμασίας.
Τέλος, στην ίδια πλευρά πλησίον των αποδυτηρίων διαιτητών βρίσκεται χώρος που αποτελεί γραφείο. Ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιείται ενδεχομένως από τον φύλακα του προπονητηρίου.
β) Χώροι που ικανοποιούν τις ανάγκες επισκεπτών: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται χώροι όπως τουαλέτες κοινού, νιπτήρες και  τουαλέτα ΑΜΕΑ.. Πλησίον, μάλιστα, βρίσκεται χώρος που θα λειτουργεί ως ιατρείο.
γ) Αποθηκευτικοί χώροι και χώρος τοποθέτησης Η/Μ εγκαταστάσεων
Επίσης, πίσω από τη μπασκέτα στο δυτικό τμήμα, βρίσκεται ανοιχτός χώρος όπου aυτές θα τοποθετούνται σε περιπτώσεις φιλικών αγώνων άλλων αθλημάτων.

Α.3. Λειτουργίες Γυμναστηρίου – Κυκλοφορίες
Για την ομαλή διεξαγωγή των εσωτερικών λειτουργιών του προπονητηρίου εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη κίνηση των αθλητών και κοινού (πλήρης εσωτερικός διαχωρισμός των επιμέρους διαδρομών). Οι χώροι των αθλητών (αποδυτήρια κ.λπ.), καθώς και των προπονητών, είναι ελεγχόμενα προσπελάσιμοι από την περιοχή των θεατών. Η κίνηση των αθλητών γίνεται απρόσκοπτα, με όσο το δυνατό μικρότερες διαδρομές προς και από τους διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούν και είναι ανεξάρτητη από τις κινήσεις των θεατών. Οι κινήσεις των θεατών δεν διασταυρώνονται με εκείνες των αθλητών και του προσωπικού του προπονητηρίου (εσωτερικές κυκλοφορίες εντός του κτηρίου).
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας. Για την άθλησή τους δημιουργούνται οι απαραίτητοι χώροι στα αποδυτήρια με ειδικές προδιαγραφές εξοπλισμού εξυπηρέτησης.
Η πρόσβαση των θεατών προς τις πτυσσόμενες κερκίδες γίνεται από τις δύο εισόδους του προπονητηρίου.
Η χάραξη των κερκίδων θα είναι τέτοια, ώστε κάθε θεατής από οποιαδήποτε θέση, να έχει άριστη ορατότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών της ΓΓΑ. Τέλος, η μελέτη εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη προσπέλαση σε όλους τους χώρους, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις