Διαμαρτυρίες για την Easy Jet μετέφερε ο Δημήτρης Μανιάτης

Πρώτη Δημοσίευση: 26/11/2012 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/11/2012 10:48

Συνάντηση εργασίας στη Μεσσήνη για προβολή των τουριστικών επιχειρήσεων

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις, ήταν η συνάντηση εργασίας που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο δημαρχείο Μεσσήνης και αφορούσε την προβολή των επιχειρηματιών του Δήμου, ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου.
Κι ήταν ενδιαφέρουσα γιατί περιελάμβανε τα κακώς κείμενα του τουρισμού στη Μεσσηνία, την παρουσίαση των αντιδράσεων από τουριστικούς πράκτορες που ήγειρε η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έναρξη δρομολογίων την εταιρία χαμηλού κόστους Easyjet, αλλά και ένταση, όταν η συζήτηση ξέφυγε από το αρχικό της πλαίσιο και στράφηκε σε ζητήματα που αφορούν τα δημοτικά τέλη.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Γ. Στραβόλαιμος, λέγοντας πως στόχος της συνάντησης είναι η προβολή των τουριστικών επιχειρήσεων και η αύξηση της επισκεψιμότητας.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος επισήμανε ότι είναι σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις να προβάλλονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης, που θα ανανεωθεί σύντομα. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και θα υποστηριχθεί από τους Δήμους της Μεσσηνίας για τη δρομολόγηση αεροπλάνων της εταιρίας Ryanair στη γραμμή Μιλάνο – Καλαμάτα, οι τουρίστες θα πρέπει να βρίσκουν πρώτα τις επιχειρήσεις του Δήμου Μεσσήνης. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Easyjet, που επίσης θα βοηθήσει την περιοχή.
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει πλεονέκτημα λόγω της γειτνίασής του με το αεροδρόμιο και πως η ηλεκτρονική προβολή των επιχειρήσεων θα δώσει ώθηση στον τουρισμό της περιοχής, που τον έχει μεγάλη ανάγκη, καθώς προωθείται η τοπική οικονομία, διευκρινίζοντας πως τα δρομολόγια των δύο αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, δεν είναι πτήσεις τσάρτερ

Διαμαρτυρίες για την Easyjet
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι από τις πρώτες πηγές συναλλάγματος, από τον οποίοι ωφελούνται όλοι ανεξαιρέτως οι επιχειρηματίες. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως η Μεσσηνία μπορεί να προχωρήσει να και έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας την καθυστέρηση σε έλλειψη επενδύσεων και στην έλλειψη σταθερού φορολογικού καθεστώτος.
Ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο από πλευράς του έχει υπογράψει τη σύμβαση με τη Ryanair, που απέστειλε στην εταιρία και περιμένει την απάντησή της, καθώς και πως οι πτήσεις θα ξεκινούν από τις αρχές Απριλίου και θα διαρκούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που δεν έχει γίνει, όπως υπογράμμισε, ούτε στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά.
Γνωστοποίησε και μια δεύτερη προσπάθεια με την Ανατολική Ευρώπη και πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με τις γραμμές της Aegean και τα δρομολόγια από Μόναχο, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, τις τρεις πτήσεις από Ρωσία και την προσπάθεια που καταβάλλεται και για σύνδεση με το Ισραήλ, η περιοχή θα αλλάξει όψη.
Όσον αφορά στα δρομολόγια της Easyjet, που θα διαρκέσουν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, είπε πως δέχθηκε παράπονα από τουριστικούς πράκτορες για τη λειτουργία της, οι οποίοι του διαμαρτυρήθηκαν πως πολλά χρόνια τώρα προβάλλουν τη Μεσσηνία και στους οποίους απάντησε ότι η σύνδεση έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χωρίς να ερωτηθούν οι φορείς της Μεσσηνίας.
Ακολούθως παρουσίασε τα προβλήματα που υπάρχουν κι ανάμεσά τους τη δυσχερή πρόσβαση λόγω του οδικού δικτύου, την έλλειψη επαρκούς φωτισμού και πεζοδρομίων, την έλλειψη χώρων στάθμευσης σε διάφορα καταλύματα, την έλλειψη κρουνών πυρόσβεσης, ενώ, πρότεινε στο πρωινό που προσφέρεται, να χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα. Ζήτησε δε και τη βοήθεια των Δήμων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι μόνο ο εισερχόμενος τουρισμός μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Άλλες τοποθετήσεις 
Στα πλεονεκτήματα του Δήμου Μεσσήνης εστίασε την τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Γ. Στραβόλαιμος, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται και η υλοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου είπε πως έχει γίνει και καταγραφή των πολιτιστικών δεδομένων της κάθε περιοχής. 
Ακολούθησε η παρουσίαση της πρότασης του Δήμου Μεσσήνης για την ηλεκτρονική προβολή των επιχειρήσεων από τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Λευτ. Λουκά.
Ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Παπαγεωργίου πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου από τους επαγγελματίες, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εαυτού τους.
Ο Φωτ. Πουρναράς πρότεινε να τοποθετηθεί φυσούνα στο αεροδρόμιο για να μην εκτίθενται οι επισκέπτες στις καιρικές συνθήκες.

Ένταση
Η ένταση ξεκίνησε όταν ο εκπρόσωπος της μονάδας «Sunrise», Σπ. Φλωρεντιάδης, άρχισε να επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ζητώντας και παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου σε θέματα υποδομών, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του κ. Αναστασόπουλου, η οποία οξύνθηκε όταν ο ξενοδόχος αναφέρθηκε στην αύξηση των τελών καθαριότητας. Με αυτή του την τοποθέτηση συμφώνησαν κι άλλοι παριστάμενοι κι ο δήμαρχος Μεσσήνης έδωσε εξηγήσεις πως έγινε εξορθολογισμός με την αύξηση των τελών, προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα.
Τις απόψεις τους διατύπωσαν και άλλοι επιχειρηματίες, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρτ. Φανός, μίλησε για πάταξη του λαθρεμπορίου και το απαράδεκτο να πουλάνε τσιγγάνοι πατάτες έξω από ξενοδοχεία.
Να υπάρχουν δρομολόγια του ΚΤΕΛ που θα μεταφέρουν τους τουρίστες στα διάφορα σημεία, ήταν η πρόταση της προέδρου του συλλόγου επαγγελματιών Χράνων Κωνσταντίνας Τσίτουρα, ενώ για προβλήματα στην περιοχή της Μπούκας, μίλησε και ο κ. Μιχ. Γεωργιόπουλος, θίγοντας ταυτόχρονα και την έλλειψη αγωγού αποχέτευσης των λυμάτων από τη Βελίκα έως τη Μεσσήνη.
Σε όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, απάντησε ο δήμαρχος Μεσσήνης, ο οποίος καταλήγοντας είπε πως η συζήτηση θα επαναληφθεί.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις