Εκλογικά...

Πρώτη Δημοσίευση: 02/09/2015 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/09/2015 19:59
Ξεκινάμε τη στήλη εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου με δύο βασικές θεωρήσεις.


Η πρώτη θέτει ως έμβλημά της την ύπαρξη να προηγείται της ουσίας, ορίζοντας συγχρόνως ηγεμόνα των αισθήσεων την αφή και όχι την όραση: «Υπάρχω σημαίνει λερώνω τα χέρια μου».


Η δεύτερη είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά στην "Καθημερινή" της περασμένης Κυριακής. «Zoύμε μάλλον τη δυσκολότερη και κρισιμότερη ιστορική συγκυρία που γνώρισε ο Ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα δεδομένα που συγκροτούν τη δραματική συγκυρία είναι καινούργια, δεν έχουμε έμπειρη γνώση για να τα διαχειριστούμε. Είναι πόλεμος χωρίς να αλληλοσφάζονται στρατοί, να βομβαρδίζονται πόλεις, να καταλαμβάνονται εδάφη από “δυνάμεις κατοχής”. Όμως, το διακύβευμα είναι το ίδιο, όπως και στις ένοπλες συρράξεις: Η εθνική κυριαρχία, η κρατική ανεξαρτησία, η ελευθερία κοινωνικής αυτοδιαχείρισης. Τα όπλα έχουν αλλάξει, δεν είναι η αεροπορική και ναυτική υπεροπλία, τα πυραυλικά συστήματα, τα χημικά και πυρηνικά μέσα ολέθρου.
Όμως, η λογική της απανθρωπίας παραμένει ίδια: Αν στον πόλεμο που ξέραμε στόχος πάντοτε ήταν ο μέγιστος δυνατός αριθμός νεκρών, από τις μάχιμες δυνάμεις και τον άμαχο πληθυσμό, ώστε να καμφθεί το ηθικό του αντιπάλου και να παραδοθεί χωρίς όρους, στόχος σήμερα είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός λιμοκτονούντων, ανέργων, απελπισμένων, νεκρών από ασιτία και αλκοόλ, ανθρώπων που αυτοκτονούν τσακισμένοι από την ανελπιστία και την πίκρα της αδικίας.
Στόχος και πάλι, να καμφθεί το ηθικό, ώστε να ξεπουληθούν, βορά στο ιδιωτικό κέρδος, όλες οι ζωτικές κοινωνικές κατακτήσεις της συνύπαρξης καλλιεργημένων ανθρώπων: ασφάλεια γηρατειών, νοσήλια, φάρμακα, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τρένα, οδικό δίκτυο, αεροδρόμια, λιμάνια»…


«Η κρίση, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο» (Εμανουέλ Μακρόν, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας). Κάτι άφησε σαν σπόρο η απελθούσα κυβέρνηση, εκτός από απαισιοδοξία. Αν καρπίσει, θέλει κόπο, χρόνο και υπομονή.


Προχθές το βράδυ ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Όποια γνώμη και να έχω για το πολιτικό εγχείρημα που λέγεται «Ποτάμι», συγκράτησα κάποιες ιδέες του. Περιορισμός στις θητείες των βουλευτών με ανώτατο όριο τις δύο συνεχόμενες θητείες και συνολικά τέσσερις στο σύνολο του βίου, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και σύνταξη μόνο από το επάγγελμα του καθενός. Δημιουργία πρότυπων σχολείων σε φτωχές γειτονιές και περιοχές, δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα διαλύσει την "αριστερή μελαγχολία». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα "φέρει κέφι" και ενδεχομένως μπρίο στο λαό, διότι, ως γνωστόν, σύμφωνα και με την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι "κιμπάρης και ντόμπρος".
Όπως και να ’χει, κερδισμένοι είμαστε. Ο Φρόιντ πέθανε νωρίς…


Αυτά για το ξεκίνημα. Προϊόντος του χρόνου θα βρούμε και ρυθμό τοπικό…
Α.Π.
Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις