Κυπαρισσία: Κατάλληλο το νερό ύδρευσης για ανθρώπινη κατανάλωση!

Πρώτη Δημοσίευση: 20/10/2019 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/10/2019 10:20
 Από 16 Σεπτεμβρίου εστάλη έγγραφο σε ΔΕΥΑΤ, δήμαρχο και Α.Τ. Τριφυλίας 
Κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση είναι το νερό ύδρευσης στην Κυπαρισσία και την Κοινότητα Βρυσών σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μεσσηνίας. Για την καταλληλότητα του νερού απεστάλη έγγραφο της υπηρεσίας, από τις 16 Σεπτεμβρίου, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤ), το Γραφείο Δημάρχου και το Α.Τ. Τριφυλίας, άρα προφανώς θα όφειλαν όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Τριφυλίας να είναι ενήμεροι από εκείνες τις μέρες για την καταλληλότητα του νερού ύδρευσης σε Κυπαρισσία και Βρύσες!
Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μεσσηνίας, Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου, με ημερομηνία 16/9/2019 και Αρ. Πρωτ. 51578, και θέμα «Ποιότητα Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης», μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήσαμε δειγματοληψία νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, στις 20/08/2019, από το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Βρυσών και της Δ.Κ. Κυπαρισσίας του Δήμου σας. Από τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα νερού που λάβαμε πληρούν τις παραμετρικές τιμές, από μικροβιολογικής και χημικής απόψεως, όπως αυτές ορίζονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση».
Στο ίδιο έγγραφο προστίθεται: «Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων δεν αναιρούν τις συστάσεις της Υπηρεσίας μας, όπως αυτές αναφέρονται στο (η) σχετικό έγγραφό μας και έχουν ως σκοπό τη συνεχή παροχή υγιεινού πόσιμου νερού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Επιπλέον, σας επισημαίνουμε ότι η χλωρίωση του νερού πρέπει να γίνεται συνεχώς και επαρκώς, η μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου να γίνεται καθημερινά και τα αποτελέσματα να καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο. Η χλωρίωση (απολύμανση του νερού) αποτελεί μέτρο επισφραγίσεως των προσπαθειών εξυγιάνσεως του νερού και αυξήσεως του συντελεστή ασφαλείας του και δεν αναπληρώνει ούτε αντικαθιστά τα έργα υγειονομικής προστασίας της πηγής υδροδότησης».
Σημειώνεται ότι, τον Αύγουστο, έπειτα από έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ύστερα από τη δημόσια «καταγγελία» του κ. Λεβεντάκη, μέσω facebook, για το νερό ύδρευσης της Κυπαρισσίας, τα σχετικά δημοσιεύματα και παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, διενεργήθηκε αυτοψία στην υδρομάστευση των πηγών Κεφαλαρίου στις Βρύσες. Ακολούθως εστάλη έγγραφο με τεχνικές εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των έργων υποδομών, με σκοπό τη διακοπή επικοινωνίας του πόσιμου νερού με το εξωτερικό περιβάλλον στην πηγή υδροληψίας-υδρομάστευση στο Κεφαλάρι της Τ.Κ. Βρυσών και τις λοιπές δεξαμενές, έπειτα από αυτοψία που έκανε η Υπηρεσία και όσα διαπίστωσε.
Στις 20 Αυγούστου η Υπηρεσία διενήργησε δειγματοληψία νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και το νερό, μετά τις αναλύσεις που έγιναν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών, βρέθηκε κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Στις 16 Σεπτεμβρίου εστάλη έγγραφο προς τη ΔΕΥΑΤ, το Γραφείο Δημάρχου Τριφυλίας και το Α.Τ. Τριφυλίας. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, που διεξήχθη στις 9 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Τριφυλίας επέμεινε στην ακαταλληλότητα του νερού ύδρευσης στην πόλη της Κυπαρισσίας και απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», Δημήτρη Δριμή, για το νερό της Κυπαρισσίας είπε επί λέξει: «Να σας απαντήσω; Όχι, δε θα πρέπει οι πολίτες της Κυπαρισσίας να εμπιστεύονται το νερό. Όχι. Ρωτήσατε κάτι και θέλω να ’μαι εντάξει και με τον εαυτό μου και με τη συνείδησή μου και μ’ αυτό που είπα. Όχι. Οι πολίτες της Κυπαρισσίας δε θα πρέπει να πίνουν νερό. Μέχρι, εγώ έκανα αυτό που έκανα, το δημοσίευμα. Ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε αυτό που έκανε κι ο κ. εισαγγελέας διέταξε, διέταξε ο κ. εισαγγελέας αστυνομικά να έρθει το Υγειονομείο, ήρθε το Υγειονομείο, περιμένουμε την απάντηση…».

Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις