Πάρτι εκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια και ΦΠΑ από ανύπαρκτη εταιρεία

Πρώτη Δημοσίευση: 18/04/2019 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/04/2019 23:06
Ποινή φυλάκισης στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος όμως «δείχνει» το λογιστή του
 
Σε φυλάκιση 6 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας Μεσσήνιος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων και μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς η εφορία είχε διαπιστώσει πως είχε συστήσει εταιρεία «φάντασμα».
Στη συνεδρίαση εισήχθησαν ως δύο ξεχωριστές υποθέσεις, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε εκδίκαση. Πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για τις δύο πράξεις και είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 6 ετών για κάθε μία.
Ο κατηγορούμενος, πάντως, μέσω του δικηγόρου που τον εκπροσώπησε, καθώς ο ίδιος δεν παραστάθηκε, ισχυρίσθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κάνει κάτι παράνομα και όλα έγιναν από το λογιστή του.
 
Εικονικά τιμολόγια
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το κατηγορητήριο και την ακροαματική  διαδικασία, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε η εφορία το καλοκαίρι του 2011 διαπίστωσαν ότι η εταιρεία που ήταν στο όνομα του κατηγορουμένου με αντικείμενο την κατασκευή παλετών, σε περιοχή έξω από την Καλαμάτα, ήταν ανύπαρκτη. Στη συνέχεια διαπίστωσαν πλήθος εικονικών τιμολογίων και, μάλιστα, όπως είπε ο μάρτυρας που διενήργησε τον έλεγχο, η αξία των στοιχείων αυτών ανερχόταν σε 2-3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμα και τώρα δεν τα έχουν εντοπίσει όλα. Από τα τιμολόγια αυτά ευνοούνταν οι λήπτες, καθώς εξέπιπταν του ΦΠΑ. Συνολικά για τις χρήσεις από το 2002- 2007 τα εικονικά τιμολόγια που εντοπίσθηκαν ήταν ύψους 2.146.585,60 ευρώ. Για τα έτη αυτά δεν πλήρωσε ποτέ ΦΠΑ, ενώ οι δηλώσεις που είχε καταθέσει στην εφορία ήταν ανακριβείς.
Ο υπάλληλος της εφορίας περιέγραψε συνθήκες κυκλώματος για την εν λόγω υπόθεση, λέγοντας μάλιστα πως σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως την «πατάει ο πιο κουτός»
 
Επιρρίπτει την ευθύνη στο λογιστή
Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε πως από την πρώτη στιγμή τούς είχε αναφέρει ότι ο λογιστής του τον έμπλεξε. Μάλιστα, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου ανέφερε στο δικαστήριο ότι από το 2007 έχει καταθέσει μηνύσεις για τα εικονικά τιμολόγια και πως τον έβαλαν μπροστά στην επιχείρηση, χωρίς ο ίδιος να έχει ανάμειξη.
Ο ίδιος ήθελε να ανοίξει ένα ξυλουργείο και έτσι απευθύνθηκε σε λογιστή, τον οποίο θεωρεί ως υπεύθυνο για όλα.
Μάλιστα, μάρτυρας περιέγραψε πως πρόκειται για ένα φτωχό άνθρωπο που τον έμπλεξαν και έχει καταστραφεί η ζωή του.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις