Πωλείται το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου

Πρώτη Δημοσίευση: 13/06/2018 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2018 18:32
Η οικία Εφεσίου αποτελεί το σημαντικότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού στην πόλη της Καλαμάτας. Κατά κύριο λόγο η διάκριση αυτή οφείλεται στην πλούσια- και για την περιοχή μοναδική- διακόσμηση των ταβανιών όλου του πρώτου ορόφου και της εισόδου του κλιμακοστασίου με περίτεχνες οροφογραφίες και τοιχογραφίες. Η οικία Εφεσίου, όπως σώζεται, είναι έργο Ιταλού αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου αιώνα.
Κατά καιρούς είχαν γραφεί πολλά για τη μελλοντική του χρήση, καθώς θα μπορούσαν να συνυπάρχουν μια σειρά από πολιτιστικές δομές. Όμως, όταν η οικονομία προηγείται του πολιτισμού, τα πράγματα παίρνουν εντελώς διαφορετική πορεία…
Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, τηλεφωνική συνομιλία είχε ο δήμαρχος με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Christophe Chantepy, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου.
Ο πρέσβης γνωστοποίησε στον κ. Νίκα πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης, για δημοσιονομικούς λόγους, να πωληθεί το κτήριο πρώην Εφεσίων στην Καλαμάτα, όπου παλιά στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα κτήριο που αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρέσβη για την πρωτοβουλία επικοινωνίας και την άμεση πληροφόρηση και του επεσήμανε πως το ενδιαφέρον του Δήμου Καλαμάτας είναι συνεχές για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου αυτού, εδώ και χρόνια.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι η αποκατάστασή του συνιστά πρώτη προτεραιότητα, ώστε να μην ερειπωθεί και να μην αποτελέσει χώρο συνάθροισης αντικοινωνικών στοιχείων. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας είχε υποβάλει στο παρελθόν, στην Πρεσβεία μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου με τα συνοδευτικά οικονομικά στοιχεία και πρόταση αξιοποίησής του.
Ο δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν υπεισέρχεται στην απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης για πώληση του ακινήτου, καθώς πρόκειται για ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία, κάτι που – όπως γίνεται αντιληπτό - θα διευκολύνει και την αποκατάσταση του κτηρίου.
Πέραν αυτού, ο πρέσβης ενημέρωσε το δήμαρχο ότι πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στην Καλαμάτα προ ημερών, για τη σύσταση παραρτήματος της Alliance Francaise στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, δεν υποστηρίζεται από γαλλικής πλευράς.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος εξέφρασε εκ νέου ευχαριστίες προς τον πρέσβη για την επικοινωνία, τόνισε τα φιλικά αισθήματα των κατοίκων της περιοχής μας προς τη Γαλλία και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Καλαμάτα, πρόσκληση την οποία ο κ. Chantepy απεδέχθη.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις