Π Νίκας: Έλεγχος στο παρελθόν, αλλά συνεργασία για το παρόν και το μέλλον

Πρώτη Δημοσίευση: 29/08/2019 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/08/2019 19:52
Υπεύθυνος για τη Μεσσηνία ορίστηκε ο Στάθης Αναστασόπουλος 
Αν θελήσει κάποιος να "κορφολογήσει" την πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, χθες θα μπορούσε να σταθεί στην ανακοίνωση και παρουσίαση των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Αυτοί είναι οι εξής: Π.Ε. Αργολίδας- Ιωάννης Μαλτέζος, Π.Ε. Αρκαδίας-Χρήστος Λαμπρόπουλος, Π.Ε. Λακωνίας- Θεόδωρος Βερούτης, Π.Ε. Κορινθίας- Αναστάσιος Γκιολής, Π.Ε. Μεσσηνίας- Ευστάθιος Αναστασόπουλος. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος φέρεται να προτιμούσε άλλη θέση, αλλά προέχει η βούληση του επικεφαλής.
Η προτίμηση, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, έγινε σύμφωνα και με τις ψήφους που συγκέντρωσαν στις περιφερειακές ενότητες που έθεσαν υποψηφιότητα. Οι συγκεκριμένοι απέσπασαν τους περισσότερους σταυρούς. Η δε διάρκεια της θητείας τους είναι για έναν (1) χρόνο, σύμφωνα και με τις επιταγές του νόμου. Αναπληρωτής περιφερειάρχης ορίστηκε για διάστημα 6 μηνών ο Χρήστος Λαμπρόπουλος.
Από την  Κυριακή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, αναλαμβάνουν υπηρεσία. Ειδικότερα, τους δόθηκε εντολή να φροντίσουν αρχικά δύο πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με τον καθαρισμό των ρεμάτων εν όψει βροχών και ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων και το δεύτερο με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Γνωστοποιήθηκε, επίσης, ότι την Κυριακή όλοι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι στις θέσεις τους, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή προεδρείου και για να στελεχωθεί η οικονομική επιτροπή.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα είναι σήμερα ο νέος περιφερειάρχης, όπου και θα έχει συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης για διάφορα σοβαρά θέματα που αφορούν την Πελοπόννησο.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, απ’ την 1η Σεπτεμβρίου ιδιωτική εταιρεία θα μελετήσει και θα ελέγξει όλα τα οικονομικά -και όχι μόνο-ζητήματα της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό "ευχήθηκε" να μην υπάρξει κανένα μεμπτό αποτέλεσμα, αφού γι' αυτόν δεν προέχει το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον της Πελοποννήσου. Κι αν αποδειχθεί τελικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπογράμμισε ότι θα ζητήσει και συγγνώμη.
 
Συνεργασία
Από εκεί και πέρα, σημεία των απαντήσεων που έδωσε σε ερωτήσεις που δέχθηκε και αξίζουν αναφοράς, είναι και τα εξής: Βασική επιδίωξή του είναι η συνεργασία με τις περιφερειακές παρατάξεις, αφού αυτό επιτάσσει και το ποσοστό που κέρδισε η παράταξή του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, το οποίο προερχόταν όχι μόνο από τον κομματικό χώρο που τον στήριξε, αλλά και από ευρύτερες δυνάμεις.  Τόνισε, δε, ότι η Περιφερειακή Αρχή δε θα λειτουργήσει ως κομματικός βραχίονας.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι προεκλογικά εξήρε τη συνεργασία που είχε με τον τέως γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, τον τέως υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ενώ εξήρε και το ρόλο του κ. Μπουντρούκα, αλλά και άλλων δυνάμεων. Επιδίωξή του είναι, μάλιστα, και η συνεργασία του με την παράταξη "Νέα Πελοπόννησος", εκτός από 3-4 άτομα που έχει στη σύνθεσή της και τα οποία χρησιμοποίησαν ακραίες συμπεριφορές.
 
Απεντάξεις έργων
Σε ερώτημα για απεντάξεις ενός αριθμού έργων που είχε εξαγγείλει, σημείωσε πως στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη, ο τελευταίος του είπε ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα του ΠΕΠ. Κι αυτό, γιατί με απορροφητικότητα μόλις 21% είναι σίγουρο ότι πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν τα έργα. Πάντως, σχολίασε ότι θα αγωνιστεί τα χρήματα να μείνουν στην Πελοπόννησο.
Σε ό,τι αφορά τα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξεκαθάρισε ότι όσα αφορούν μικροψηφοθηρικές σκοπιμότητες δε θα γίνουν. Είπε, όμως, ότι αντί αυτών η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε μεγάλα έργα και ανέφερε ως παράδειγμα όσα βοηθούν το αρδευτικό δίκτυο της Περιφέρειας.
 
Απορρίμματα
Για το μέγα θέμα της υλοποίησης της ΣΔΙΤ, ο κ. Νίκας σχολίασε ότι κάποτε τα λόγια πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει το έργο. Σκοπός είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μη χαθούν τα 68 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αν είναι δυνατό να γίνουν αλλαγές προς όφελος των πολιτών, αυτό θα επιδιωχθεί. Παραδέχτηκε, δε, ότι στο συγκεκριμένο θέμα η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν ξεκινά από την αρχή και ότι μέσα σε ένα χρόνο τα προβλήματα θα μηδενιστούν.
Τέλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια "αλλάζει βηματισμό σε όλα τα επίπεδα. Δεν προσδοκούμε να δημιουργήσουμε πολιτικά τζάκια. Δεν προσδοκούμε την επανεκλογή μας, μόνο να προσφέρουμε στην Πελοπόννησο θέλουμε".

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις