Τα «Εμφύλια Έπη» στη Νίκαια της Γαλλίας

Πρώτη Δημοσίευση: 04/05/2019 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/05/2019 13:55
Την Πέμπτη 9 Μαΐου, το έργο με τίτλο «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, που παρουσιάσθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, θα ανέβει στο Beaulieu-sur-Mer, προάστιο της Νίκαιας της Γαλλίας.
Η παράσταση θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, με γαλλικούς υπέρτιτλους. Θα φιλοξενηθεί, δε, με την υποστήριξη της Ένωσης των Φίλων της Villa Kérylos, ιστορικού οικήματος, το οποίο βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και αναπαριστά μιαν αρχαιοελληνική κατοικία.
Σκηνοθεσία και φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕΚ
Ερμηνεύει η Χρυσάνθη Δούζη
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Μπακέας.
Η παράσταση αυτή αναβάθμισε την παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, καθώς προκάλεσε αίσθηση και έσπευσαν να την παρακολουθήσουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θεατρόφιλοι από την Αθήνα και άλλες περιοχές.
Δύο σπουδαία θέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες, που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα «μεγαθέματα» αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο: Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.).
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας. Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζει κανείς σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον.
Τα «Εμφύλια Έπη» είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη. Μια παράσταση στοχασμός πάνω στην Ιστορία. Μια παράσταση για τη μνήμη. Μια παράσταση που ο κυνισμός, η πρόκληση, ο ναρκισσισμός, το γελοίο, η πτώση, ο σπαραγμός διαπνέουν τον αφηγηματικό της τρόπο. Μια παράσταση με πολλή μουσική, που προκαλεί τη φαντασία του θεατή με το ηχητικό της περιβάλλον, υποστηρίζοντας και χρωματίζοντας τα δρώμενα με τραγούδια και μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις