Δημόσια συζήτηση για τις ομάδες παραγωγών ελαιολάδου

Πρώτη Δημοσίευση: 25/07/2018 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/07/2018 08:22
Τον… ταύρο από τα κέρατα αποφάσισε να "πιάσει" η Ομάδα Παραγωγών του Νηλέα για τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία. Έτσι, στις 9 Αυγούστου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ 2018, διοργανώνει συζήτηση για το τι πάει… στραβά με τις ομάδες ελαιοπαραγωγών στη Μεσσηνία, ενώ κατά τη διάρκειά της θα τιμήσει τον Γιώργο Μιχαλόπουλο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΝΗΛΕΑ έχει ως εξής:
«Η αναγκαιότητα οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες ανέκαθεν ήταν ένας ευσεβής πόθος και μια μεγάλη αναγκαιότητα. Σήμερα, για την ελληνική γεωργία με τις πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η οργάνωση της παραγωγής θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητά της.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιδόσεις μας στο συνεργατισμό είναι εξαιρετικά χαμηλές, γεγονός που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και της γεωργίας μας γενικότερα.
Η Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου ΝΗΛΕΑΣ ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια ως πρότυπο οργάνωσης παραγωγών και έχει διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στον αιώνα που διανύουμε.
Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τις δυσκολίες και πολλές φορές τα αδιέξοδα που αντιμετωπίσαμε, στην προσπάθεια αναζήτησης και επίτευξης στόχων, μας πρόσφεραν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες.
Ο πιο σημαντικός στόχος μας, όμως , να αγκαλιαστεί ο ΝΗΛΕΑΣ από πολλούς παραγωγούς και να ανανεώνεται συνεχώς, δεν επιτεύχθηκε. Αναμφισβήτητα έχουμε εντοπίσει και τις δικές μας ευθύνες, αλλά όπως έχει διδάξει η ιστορία μας και η πραγματικότητα, η συνεργασία στη χώρα μας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο ΝΗΛΕΑΣ είναι ένας αναξιοποίητος τοπικός θησαυρός, που η συνέχιση της δραστηριότητας με νέα πρόσωπα και νέα δυναμική, θα είχε πολλά να προσφέρει στο συνεργατισμό και στην τοπική μας κοινωνία και οικονομία.
Με τους παραπάνω προβληματισμούς διοργανώνουμε στις 9 Αυγούστου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ 2018, μια δημόσια συζήτηση για τις ομάδες-οργανώσεις παραγωγών ελαιολάδου.
Εκλεκτός προσκεκλημένος μας και γνωστός σε όλους πλέον για την ανεκτίμητη προσφορά του στη γεωργία του τόπου μας και όχι μόνο, θα είναι ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. Ο κύριος Παρασκευόπουλος έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ίδρυση και στη μετέπειτα πορεία του ΝΗΛΕΑ, αφού όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2001 από μια ημερίδα για την ολοκληρωμένη διαχείριση, στην οποία ήταν ένθερμος εισηγητής και συνδιοργανωτής.
Στις 9 Αυγούστου, επίσης, θα τιμήσουμε τη μνήμη ενός μεγάλου απόντος. Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, γεωπόνος και σύμβουλος του ΝΗΛΕΑ από την ίδρυσή του, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2018, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο, αλλά και ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό…
Όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του γνωρίζουν ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και επιστήμονας. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, μεθοδικός και επίμονος με μια μοναδική ικανότητα εμβάθυνσης στα πράγματα και με ένα μεγάλο όραμα για την ελληνική γεωργία, στο οποίο αφοσιώθηκε. Τα δεκαέξι χρόνια που συνεργαστήκαμε μας πρόσφερε πολύτιμες γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες μοναδικές, που θα μας ακολουθούν για πάντα…
Άφησαν, επίσης, στο ΝΗΛΕΑ ένα ανεκτίμητο έργο, για το οποίο αισθανόμαστε χρέος στη νέα γενιά, αλλά και τιμή στη μνήμη του, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Γ. Μιχαλόπουλος συνήθιζε, πριν εκφράσει τις απόψεις του, να ακούει πολύ καλά τις απόψεις των συνομιλητών του. Τιμώντας τη μνήμη του, αυτό επιδιώκουμε κι εμείς στην εκδήλωση της 9ης Αυγούστου. Δε θέλουμε να πούμε στους νέους αγρότες τι πρέπει να κάνουν, αλλά πρωτίστως να ακούσουμε τους δικούς τους προβληματισμούς και τις δικές τους αγωνίες.
Η παρουσία του κυρίου Παρασκευόπουλου, οι γνώσεις, η εμπειρία και το κύρος του αποτελούν την καλύτερη εγγύηση γι αυτή την προσπάθεια. Στη συνέχεια οι δικές μας γνώσεις και εμπειρίες θα είναι στη διάθεση όσων αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο δύσκολος ίσως, αλλά είναι και μονόδρομος…».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις