Με εξωστρέφεια και πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζει η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων

Πρώτη Δημοσίευση: 12/02/2019 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/02/2019 20:10
Με εξωστρέφεια, διατηρώντας παλιές συνεργασίες και καλώντας σε νέες, και έχοντας ετοιμάσει ήδη ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων (αρχής γενομένης αύριο στις 6.30 μ.μ. στο ΡΕΞ με την ημερίδα «Ιστορία και Λογοτεχνία») η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων συνεχίζει το έργο της, με νέα πνοή στο ΔΣ έπειτα από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Χθες το μεσημέρι στην έδρα της Ένωσης, στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας δόθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την καινούργια χρονιά και το αναμορφωμένο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζουν οι: Αντωνία Παυλάκου (πρόεδρος), Αριστοτέλης Φράγκος (αντιπρόεδρος), Άγγελος Λάππας (γενικός γραμματέας), Τίνα Βρεττάκη–Δάβα (ειδική γραμματέας), Τίνα Κουτσουμπού (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων), Μαρία Καραγιάννη (έφορος), Βασίλης Μαστραγγελόπουλος (ταμίας).
Η πρόεδρος Αντωνία Παυλάκου τόνισε ότι φιλοδοξία είναι το νέο ΔΣ να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δράσεις της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων «προπάντων με εξωστρέφεια προς άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης, ακόμα και έξω από αυτή. Επιθυμούμε να είμαστε σαφής κουκκίδα στο ήδη ισχυρό πολιτιστικό στίγμα της πόλης μας που αποκαλείται πόλη του πολιτισμού.
Ενισχύουμε οπωσδήποτε και το έργο των μελών μας, είμαστε ανοιχτοί στην προβολή του έργου και άλλων ελλήνων συγγραφέων, ενώ οι δράσεις μας θα προωθούν ταυτόχρονα τη φιλαναγνωσία», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Παυλάκου.
Η ίδια αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, πλέκοντας το εγκώμιο της διευθύντριάς της, Νινέτα Σωτηράκη (υπάρχει μέχρι τώρα συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης και στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας), αλλά και με την Λαϊκή Βιβλιοθήκη, με την οποία υπάρχει ανοικτός δίαυλος συνεργασιών.
Η κα Παυλάκου αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ένωσης για το 2019.
Ο τέως πρόεδρος και νυν γενικός γραμματέας, Άγγελος Λάππας, έδωσε έμφαση στην εξαιρετική εκδήλωση που θα ανοίξει αυτή την Τετάρτη τον κύκλο των φετινών δράσεων, με τρεις εκλεκτούς προσκεκλημένους (τους πανεπιστημιακούς Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, Νίκο Κυριαζή και τη μεταφράστρια-συγγραφέα Ελένη Κεκροπούλου Ελένη.
«Πιστεύουμε ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα είμαστε ευτυχείς να έρθει ο κόσμος» έκλεισε τη σύντομη παρέμβαση του ο κ. Λάππας.
Η Τίνα Κουτσουμπού αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που έχει η Λέσχη Ανάγνωσης που φιλοξενείται στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, με ήδη 5 συναντήσεις και περίπου 40 συμμετοχές και επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση –ανοικτή για όποιον επιθυμεί- στις 4 Μαρτίου με το Λάθος του Αντώνη Σαμαράκη στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ο Αριστοτέλης Φράγκος αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων το 2000 από 50-60 άτομα και στην επιτυχημένη πορεία έως σήμερα με την επίτευξη του στόχου της προβολής του έργου των Μεσσήνιων δημιουργών, αλλά και την προσφορά στην πόλη.
Ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος έκανε λόγο για πολύ δημιουργικό και θετικό έργο και την ανάγκη όλοι να κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε να πάει η Ένωση ακόμα πιο μπροστά «διότι γνωρίζουμε ότι επιστημη και ζωή πρέπει να συμβαδίζουν», με την εξωστρέφεια να αποτελεί επιλογή σε μια προσπάθεια σύνδεσης με τα παιδιά και την τοπική κοινωνία.
Η Μαρία Καραγιάννη από την πλευρά της, επεσήμανε ότι προτεραιότητα για το 2019 δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη συγγραφή, αλλά στόχος είναι να αγαπήσει κι άλλος κόσμος το διάβασμα, «να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας, να ανοίξουμε νέες πόρτες και να μπορέσουμε να φέρουμε σε επαφή τους νέους ανθρώπους προτίστως, αλλά και όλους εκείνους που έχουν ανακαλύψει ή δεν τους δόθηκε ακόμα η ευκαιρία να ανακαλύψουν, τη μαγεία της ανάγνωσης» όπως χαρακτηριστικά είπε, με δράσεις όπως ο λογοτεχνικός διαγωνισμός για μαθητές και φοιτητές που θα προκηρύξει η Ένωση.
Η Τίνα Βρεττάκη–Δάβα είναι υπεύθυνη για την ιστοσελίδα της ΕΜΣ, την οποία μπορεί να επισκεφθεί όποιος επιθυμεί πληκτρολογώντας: Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων. «Είναι το ηλεκτρονικό αποτύπωμα, το ίχνος που μένει και δίνει πιο εύκολη πρόσβαση» σχολίασε η ειδική γραμματέας της Ενωσης, τονίζοντας όμως ότι παρ’ ότι σε αυτή ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για προγραμματισμένες δράσεις ή για εκδηλώσεις που έγιναν, όμως είναι σημαντικό: «να έχουμε τον κόσμο κοντά μας, να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις, να έχουμε καινούργια μελη, να δωσουν όλοι τον καλό τους εαυτό και να συνεισφέρουν με το πολιτιστικό και συγγραφικό τους έργο στην εξέλιξη της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, η οποία πραγματικά παλεύει με τις καλύτερες προθέσεις, εδώ και πολλά χρόνια, για να αφήσει αυτό το πολιτιστικό ίχνος που αφορά τη συγγραφή. Θα χαρούμε να γνωρίσουμε ανθρώπους που γράφουν και να γίνουν νέα μέλη μας και σίγουρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προβάλλουμε τον έργο τους, να τους βοηθήσουμε και θα χαρούμε πάρα πολύ να έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά από την Καλαμάτα και όλο το νομό της Μεσσηνίας, αλλά και την Ελλάδα και το εξωτερικό και να γινόμαστε όλο και περισσότεροι, όλο και καλύτεροι».
Δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

13-02-19 Ημερίδα με τίτλο: «Ιστορία και Λογοτεχνία» στην αίθουσα ΜΕΣΑΝΑ του ξενοδοχείου ΡΕΞ στις 6.30 μ.μ.
Εισηγητές:
Μαρκαντωνάτος Ανδρέας, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Η ιστορική διάσταση της  αττικής τραγωδίας».
Κυριαζής Νίκος, καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο - τέταρτη Σταυροφορία».
Κεκροπούλου Ελένη, συγγραφέας, μεταφράστρια, εκδότρια με θέμα: «Το Βυζάντιο στη Δύση και η οθωμανική κατάκτηση».
-Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 22-3-19, στην αίθουσα ΜΕΣΑΝΑ του ξενοδοχείου ΡΕΞ, με την ευγενική υποστήριξη – σε επίπεδο συνδιοργάνωσης – της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ) ως αδελφός σύλλογος της ΕΜΣ.
Α΄ μέρος της εκδήλωσης: Θεματικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη: «Ο Σεφέρης της Μικρασίας και της Κύπρου» με ομιλητές την τ. Σχολ. Σύμβουλο Φιλολόγων Παν/τα Ψυχογιοπούλου και τον φιλόλογο – συγγραφέα και γεν. γραμματέα της ΕΜΣ Άγγελο Λάππα.
Β΄ μέρος της εκδήλωσης: Απαγγελίες ποιημάτων από μέλη του ΕΠΟΚ και της ΕΜΣ και απόδοση από ορχήστρα μελοποιημένων ποιημάτων του Γ. Σεφέρη.

-Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2-4-19. Μέλη της ΕΜΣ, συγγραφείς παιδικού βιβλίου, όπως κάθε χρόνο, θα διαβάσουν κείμενά τους σε σχολεία του Νομού και της Καλαμάτας, ενώ θα υπάρξει και συμμετοχή στις δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

-Στις 15-04-19 και πάλι με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα τιμήσουμε την εθνική και κοινωνική προσφορά της γυναίκας μέσα από μια κατηγορία γυναικών με ισχυρό συμβολισμό τη Σμυρνιά γυναίκα και τη γυναίκα από τη Μικρασία γενικότερα που μετέτρεψε την κατάρα της προσφυγιάς σε εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ίαμα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει λόγο, οπτικοακουστικό υλικό, μικρασιατικούς χορούς και τραγούδια.
-Παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα – φιλολόγου Κώστα Ακριβού «Γάλα Μαγνησίας» στις 3-5-19 με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

-Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η ΕΜΣ συμμετέχει ως προσκεκλημένη σε εκδηλώσεις προβολής του έργου Τριφυλίων λογοτεχνών σε πόλεις της Τριφυλίας.

-Παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως, μέλους του Δ.Σ. της ΕΜΣ Μαρίας Καραγιάννη και του μέλους της ΕΜΣ λογοτέχνιδος Ρούλας Γαλάνη (σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν).

-Πριν τη λήξη του 2019 φιλοδοξούμε να έχουμε παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του καλαματιανού ιστοριοδίφη – συγγραφέα Νίκου Ζερβή.

-Επίσης πριν τη λήξη του 2019 ή λίγο αργότερα το έργο του δημοσιογράφου – αγωνιστή και συγγραφέα Νίκου Καράμπελα.

-Ακόμη, πριν τα Χριστούγεννα προγραμματίζεται παρουσίαση του έργου του ιστοριοδίφη Νίκου Ζερβή, ενώ ετοιμάζεται ο 8ος τόμος με τις Μεσσηνιακές Δημιουργίες.

Δράσεις που συνεχίζονται
α) Σε συνεργασία με την ΔΚΒΚ, συνεχίζεται η Λέσχη Ανάγνωσης που βρίσκεται στην έκτη συνάντηση (4-3-19) με το «Λάθος» του Αντ. Σαμαράκη και θα κλείσει τον Ιούνιο με το «Τάλγκο» του Βασ. Αλεξάκη, προσκεκλημένου στη συνάντηση από τη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Πλαίσιο ανάγνωσης, πάντα το νεοελληνικό μυθιστόρημα.
β) Η ενότητα: «Λογοτεχνικοί Περίπατοι», παρουσιάσεις τριάδας μελών, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται.
γ) Προβολή του έργου των μελών της Ένωσης, με πρόσκληση ενός μέλους κάθε μήνα στην εκπομπή της ΕΡΑ «Μουσικές Περιπλανήσεις».
δ) Υλοποίηση νέων δράσεων και επανεκκίνηση ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού για μαθητές και φοιτητές.

Της Χριστίνας ΕλευθεράκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις