Την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον μας

Πρώτη Δημοσίευση: 24/01/2015 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/01/2015 19:01
Η χώρα μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον όλων μας, αλλά, κυρίως, των παιδιών μας. Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την ίδια την Δημοκρατία μας.
Ο Έλληνας αξίζει ένα κράτος δίκαιο, λειτουργικό και αποτελεσματικό. Ένα κράτος που θα τον αντιμετωπίζει ως ισότιμο εταίρο και όχι ως «υπάλληλό» του ή πολίτη β’ κατηγορίας. Ο Έλληνας αξίζει ένα κράτος που δε θα τον υποχρεώνει να ικετεύει για ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο ή για μια θέση στο Δημόσιο. Το σημερινό κράτος, υπόδουλο στα πάσης φύσης κατεστημένα και συμφέροντα, δεν μπορεί πια να διασφαλίσει το μέλλον μας. Και οφείλουμε όλοι μας να αναρωτηθούμε, αν, στηρίζοντας αυτό το σύστημα, τελικά υπονομεύουμε το μέλλον της Ελλάδας και των επόμενων γενεών.
Φιλοδοξία του Κινήματός μας, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, είναι να αγωνιστούμε για να γίνουν, επιτέλους, οι αλλαγές που μας κρατούν πίσω. Οι αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις υγιείς δυνάμεις και θα λυτρώσουν την κοινωνία από την πελατειακή αντίληψη για την εξουσία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ως πρωθυπουργός απέδειξε τις βαθιά δημοκρατικές αντιλήψεις του. Μεταρρυθμίσεις όπως η «Διαύγεια», η οποία επέβαλε τη διαφάνεια στην δραστηριότητα του Δημοσίου και το «opengov», που εισήγαγε για πρώτη φορά την αξιοκρατία στα υψηλότερα κλιμάκια της Διοίκησης, δείχνουν και σήμερα το δρόμο που θέλουμε να βαδίσουμε, όσοι συνταχθήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Το Κίνημα σε καμία περίπτωση δεν είναι μία προσωπική υπόθεση «ρεβανσισμού» ή ένα «καπρίτσιο» του Γιώργου Παπανδρέου, όπως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον πολίτη. Αντιθέτως, η δημιουργία του επεβλήθη από κάτω προς τα πάνω, από τους χιλιάδες Έλληνες που ζητούσαν την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας που θα ενώνει τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στον αγώνα για το αύριο. Το Κίνημα είναι ένα νέο ξεκίνημα απαλλαγμένο από βαρίδια του παρελθόντος - νοοτροπίες και πρόσωπα.
Αντιλαμβάνομαι απολύτως την απογοήτευση – ακόμη και τη δυσπιστία -  των πολιτών. Και δε θα υποτιμήσω τη νοημοσύνη τους δίνοντας ανόητες υποσχέσεις. Αυτό που προτείνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν είναι μια εύκολη ή μαγική λύση.
Ο ψηφοφόρος καλείται σήμερα να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης της «τυφλής λιτότητας» των πολιτικών Σαμαρά/Βενιζέλου και της ασαφούς πρότασης Τσίπρα για διαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε με την πρότασή μας: Βαθιές τομές, τις οποίες θα αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι, μέσα από μία διαδικασία με τη μέγιστη δυνατότητα συμμετοχής όσων μπορούν και θέλουν να συμβάλουν από όλο τον Ελληνισμό και τις οποίες θα υποβάλουμε στην κρίση του ίδιου του λαού, π.χ. μέσω δημοψηφισμάτων. Ώστε ο πολίτης να ταυτιστεί με αυτές τις αλλαγές, να τις πιστέψει και να τις αποφασίσει ο ίδιος, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. 
Αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων, με την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, θα είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Για τις ανάσες που χρειάζεται ο λαός μας, για την αναγκαία χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι ο πραγματικός βραχνάς για την ανάκαμψη και το μέλλον της χώρας.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών να είναι τη Δευτέρα στη Βουλή - για να εγγυηθεί και να ελέγξει την επόμενη μέρα.  

Του Δημητρίου Π. Δρούτσα
Υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας με το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών, τ. υπουργού Εξωτερικών, ευρωβουλευτήΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις