Βουλιάζει η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 28/11/2019 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2019 19:44
Εκρηκτική η κατάσταση μεταξύ των παραγωγών – Σύσκεψη στου Χανδρινού
 
Φέτος, μετά την περσινή τραγωδία, όλα φαίνονταν ιδανικά στην παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Πολύ καλές ποσότητες, εξαιρετικά ποιότητα. Το άθροισμα γεννούσε ελπίδες και για την τρίτη παράμετρο, την τιμή. Η αγορά, όμως, φαίνεται ότι έχει τη δική της "λογική" κι έτσι μέχρι σήμερα οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι πολύ χαμηλές, εξευτελιστικές, για την αξία του προϊόντος.
Πολιτικές άμυνας απέναντι στην κατάσταση δεν υπάρχουν, αφού ούτε οι παραγωγοί έχουν την οικονομική δυνατότητα να "κρατήσουν" το λάδι τους μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση, ούτε και οι συνεταιρισμοί μπορούν να προχωρήσουν σε κάποια δυναμική παρέμβαση.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις 22 του μήνα στο Χανδρινού Πυλίας με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Χανδρινού, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, αλλά και άλλων συνδικαλιστών και αγροτών της ευρύτερης περιοχής, με θέμα την απαράδεκτη τιμή του ελαιολάδου.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, καμία ανοχή στα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων, με τις πλάτες ΚΑΠ-Ε.Ε.-κυβερνήσεων, πάνω στην καμπούρα μας. Μετά την περσινή καταστροφική χρονιά, με το μικρομεσαίο αγρότη να πληρώνει για ακόμη μια φορά το μάρμαρο και να γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργεία και περιφερειακά συμβούλια, ρίχνοντας τις ευθύνες της συνειδητά αποτυχημένης δακοκτονίας ο ένας στον άλλον.
Η νέα κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων και πιστή στο “ευαγγέλιο” που λέγεται Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε., συνεχίζει την πορεία ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.
Αφού κόπασαν τα πανηγύρια για την “ευεργετική” συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους δασμούς που γλιτώσαμε και σταμάτησε η “καραμέλα” των αυξημένων οξέων και της κακής ποιότητας του ελαιολάδου, ας μας εξηγήσουν πού οφείλεται η φετινή εξευτελιστική τιμή.
Παράλληλα, προειδοποιούμε την κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, να σταματήσει να πετάει δολώματα και να δοκιμάζει τις αντοχές. Δε θα ανεχτούμε καμία νέα επιδρομή στις τσέπες μας. Κερδίσαμε το αφορολόγητο με 42 μέρες στα μπλόκα, ξέρουμε το δρόμο. Θα μας βρουν μπροστά τους για το ασφαλιστικό. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα απαντήσει δυναμικά στα σχέδιά τους.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, να συσπειρωθούν στους αγωνιστικούς συλλόγους, με μαζική συμμετοχή, με τα τρακτέρ μας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ό,τι μας ανήκει.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε εργαζομένους, σωματεία, στους μικρούς επαγγελματίες, στους συνταξιούχους και σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των “ανοιχτών τιμών”, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
2. Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, από την κακοκαιρία, τις αρρώστιες και τις μεγάλες καταστροφές από άγρια ζώα (αγριογούρουνα, τσακάλια) που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές - λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, αιγοπρόβατα κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.
3. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
4. Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις».
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις