Ιερέας Νέδουσας: «Ο Ταΰγετος και τα χωριά της Αλαγονίας βιώνουν ένα οικολογικό έγκλημα»

Πρώτη Δημοσίευση: 17/09/2019 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/09/2019 18:59
Χιλιάδες πλατάνια στο ρέμα της Νέδουσας έχουν ξεραθεί, όπως κατήγγειλε χθες με δημόσια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιερέας της περιοχής, Βασίλειος Βεργινάδης, αποδίδοντας μεγάλο μέρος ευθύνης γι’ αυτό στη λειτουργία του σκουπιδότοπου στη Μαραθόλακκα.
Μάλιστα, ο ιερέας υπογραμμίζει ότι ο Ταΰγετος και τα χωριά της Αλαγονίας βιώνουν ένα οικολογικό έγκλημα, ενώ ζητά τη δράση και την προσπάθεια όλων για να σωθεί η περιοχή.
 
Ξεραίνονται τα πλατάνια
Το πρώτο στίγμα για τα αιωνόβια πλατάνια που πεθαίνουν στον Ταΰγετο ο ιερέας το έδωσε σε οδοιπορικό που δημοσιεύθηκε στο zougla.gr και στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, αν δεν κλείσει η παράνομη χωματερή στη Μαραθόλακκα, η Νέδουσα είναι τελειωμένη.
Χθες το πρωί ο ιερέας Βασίλειος Βεργινάδης προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ λίγες ώρες αργότερα δημιουργήθηκε και σελίδα με τίτλο Ταΰγετος – Ανάπτυξη – Αναγέννηση.
Η ανάρτηση έχει ως εξής: «Η ασθένεια που ξεραίνει τα πλατάνια της Νέδουσας και των άλλων χωριών του Ταϋγέτου ονομάζεται Ceratocystis Platani, είναι μύκητας ο οποίος απειλεί να αφανίσει εκατομμύρια πλατάνια εντός των επόμενων, λίγων ετών.
Η Μαραθόλακκα, η παράνομη χωματερή που βρίσκεται στον Ταΰγετο, στις έντονες βροχοπτώσεις, τα υγρά ακάθαρτα ζουμιά των σκουπιδιών καταλήγουν στο ποτάμι του Νέδοντα και από εκεί στην Καλαμάτα και έπειτα στη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου. Δε γνωρίζω αν επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας στην Καλαμάτα, ούτε είμαι ειδικός σε αυτό.
 
Μαραθόλακκα
Όμως, η ασθένεια μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι είναι σε ακμή από τους “Πέντε δρόμους”, που στη ρεματιά ξεβράζει η Μαραθόλακκα, έως το χωριό της Νέδουσας. Τα πλατάνια πάνω από τον οικισμό της Νέδουσας δεν έχουν ακόμα επηρεαστεί και αυτό πιστοποιεί ότι η ασθένεια ήρθε από το νότο με κατεύθυνση προς το βορρά. Σίγουρα, λοιπόν, η χωματερή της Μαραθόλακκας έχει παίξει το δικό της λυπηρό ρόλο. Η μη πρόληψη των κατάλληλων μέτρων, η αδιαφορία όλων και η μετάδοση της ασθένειας από τον ανθρώπινο παράγοντα έχουν κάνει την κατάσταση απελπιστική. Ήδη τα δέντρα που έχουν ξεραθεί είναι χιλιάδες στο ρέμα της Νέδουσας. Η Δημοτική Αρχή επί δημαρχίας του κ. Κουτσούλη και με αντιδήμαρχο, ντρέπομαι και θλίβομαι που το αναφέρω, με καταγωγή από το χωριό της Αρτεμισίας έφερε τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα, με τις υπογραφές των τότε πέντε από τους έξι τοπικούς προέδρους των χωριών της Αλαγονίας, πλην του προέδρου της Νέδουσας Δημητρίου Μπατσικούρα, που προς τιμήν του δεν υπέγραψε μια καταδίκη ακόμα του Ταϋγέτου. Πριν από αυτούς, κάποιοι άλλοι λίγο πιο κάτω, άδειαζαν εκεί όλα τα βοθρατζίδικα. Κάποιοι άλλοι τη νομιμοποιούν 15 χρόνια...
Κάνω έκκληση σε όλους όσοι αγαπάμε τον τόπο μας, τη φύση, και την ιστορία του θρυλικού αυτού βουνού. Ο Ταΰγετος έχει φτάσει στο σημείο μηδέν και δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όλοι μας μπορούμε να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε καλύτερο. Ας αναλάβουμε δράση πριν είναι αργά».

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις