Συνεργασία χωρίς εκβιασμούς και ομηρία του δημάρχου

Πρώτη Δημοσίευση: 21/09/2019 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/09/2019 08:32
Απάντηση Βασιλόπουλου για το διαζύγιο με την παράταξη «Καλαμάτα Ξεκινάμε»  
Το μεσημέρι της 4ης Σεπτεμβρίου, κατά την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων Καλαμάτας, η επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα Ξεκινάμε", Μαρία Οικονομάκου, δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης: «Είχαμε πει τόσο στο λαό της Καλαμάτας όσο και προσωπικά στον Θανάση, όταν είχαμε μιλήσει, ότι θα τον στηρίξουμε στην προσπάθειά του τη δεύτερη Κυριακή. Πιστοί, γιατί πάντα τηρούμε και τιμάμε το λόγο μας, είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο που τον περιμένει, γιατί το να συνυπάρξουμε τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δύσκολο. Θα είμαστε πλάι του, θα είμαστε όλοι μαζί να συνδιοικήσουμε το Δήμο, πάντοτε όμως παραμένοντας στις αρχές και στα πιστεύω μας.
Εμείς, ως συνδυασμός, δίνουμε το προβάδισμα στα μέλη που έχουν εκλεγεί, στους συμβούλους που έχουν εκλεγεί. Αρχίζουμε με τον κ. Κλάδη. Πιστεύω στον κ. Κλάδη! Στα επόμενα χρόνια όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με το συνδυασμό μας θα πάρουν θέση ευθύνης, ώστε κι αυτοί να μπουν στα βαθιά και να δουν πόσο δύσκολο είναι το να διοικείς ένα Δήμο.
Πιστεύω στον Θανάση Βασιλόπουλο, έχω συνεργαστεί πολλά χρόνια μαζί του. Πιστεύω στον άνθρωπο Θανάση Βασιλόπουλο και του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία. Καλή επιτυχία και στους αντιδημάρχους!».
Δεκαπέντε μέρες αργότερα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της παράταξης "Καλαμάτα Ξεκινάμε" δήλωσε λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας ότι παύει να υφίσταται η συνεργασία των δύο παρατάξεων, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, έκπληξη και αμηχανία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε στείλει τη δική του τροχιοδρομική… βολή. «Οι συνεργασίες», είπε, «δοκιμάζονται πάντα στην πράξη και είναι ευμετάβλητες».
Μετά ακολούθησε η δήλωση της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ κατόπιν, παίρνοντας και πάλι το λόγο ο δήμαρχος, τόνισε ότι- παρ' όλα αυτά- διατηρεί τη διάθεση συνεργασίας.
Χθες, έδωσε συνέχεια στο θέμα. Σε συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, τόνισε ότι θα περιμένει και τη γραπτή δήλωση παραίτησης από τη θέση του αντιδημάρχου του Παύλου Κλάδη, την οποία, αν υπάρξει, θα κάνει δεκτή.
Αναλυτικά, επισήμανε τα εξής: «Προεκλογικά είχα απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας προς όλους. Μετεκλογικά επανέλαβα αυτό το κάλεσμα και ζήτησα απ’ όλους όσοι θέλουν, να συμμετέχουν σ’ ένα μοντέλο διοίκησης, που θα έχει ως στόχο να πάει μπροστά το Δήμο μας και να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα γι’ αυτόν.
Τότε είχα δεσμευτεί ότι όσοι συνεργαστούν, θα αναλάβουν και συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, θέσεις ευθύνης που θα αναλογούν στις ικανότητες των στελεχών των συνδυασμών, αλλά και στις ανάγκες του Δήμου μας. Τήρησα τη δέσμευσή μου και ακολούθησα αυτόν τον κανόνα.
Σε συνάρτηση, λοιπόν, με το γεγονός που είχαμε χθες (σ.σ. προχθές), θα πω ότι δεν μπορεί να δέχομαι τελεσίγραφα μισή ώρα πριν από τη διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των συνδυασμών και μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελεσίγραφα για συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Οι προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές δεν μπορούν να είναι πάνω από την πόλη. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν τελεί υπό την ομηρία κανενός συνδυασμού και μη, καμιάς συνεργασίας και μη. Ο θεσμός του δημάρχου Καλαμάτας δεν εκβιάζεται. Συνεχίζω το κάλεσμα ενότητας προς όλους και θεωρώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό του Δήμου μας».
Ο Θ. Βασιλόπουλος εξήγησε, αναφορικά με τον αντιδήμαρχο Παύλο Κλάδη, ότι «εμείς δε ζητάμε την παραίτησή του. Ο κ. Κλάδης είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος, έχει αποδείξει αυτές τις 15 μέρες ότι μπορεί και θέλει να προσφέρει πολλά στο Δήμο μας. Αντιλαμβάνομαι τη θέση στην οποία βρίσκεται και, ενδεχομένως, θα καταθέσει την παραίτησή του. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος. Αν την καταθέσει γραπτώς, εμείς θα την αποδεχτούμε».
Η παραπάνω δήλωση του δημάρχου έγινε παρουσία των υπόλοιπων αντιδημάρχων, ήτοι Ελένης Αλειφέρη, Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου, Γιάννη Μπάκα, Νίκου Μπασακίδη και Γιώργου Φάβα.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Βασιλόπουλος ζητήθηκε να απαντήσει επί των αιτημάτων της κυρίας Οικονομάκου, που ήταν η αιτία αποχώρησης του συνδυασμού της. Εκεί, υπογράμμισε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του ζητήθηκε η πλειοψηφία των έξι εκ των εννέα μελών να ανήκει στην παράταξη "Καλαμάτα Ξεκινάμε", ενώ ο ίδιος πρότεινε δύο μέλη να ανήκουν στην παράταξη της κας Οικονομάκου, εκ των οποίων μία θέση θα ήταν αυτή της προέδρου, ένα μέλος να ανήκει στην παράταξη της κας Αλειφέρη και τέσσερα μέλη στην παράταξη του δημάρχου.
 
Η νέα γενική γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος παρουσίασε την κα Μαρία Νταμάτη, η οποία είναι πλέον η νέα γενική γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Θ. Βασιλόπουλος τόνισε πως έχει συνεργασθεί μαζί της επί πολλά χρόνια μέσα από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας και άλλες δομές. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα πως «θα προσφέρει πολλά», εξηγώντας ότι θα προΐσταται των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις