Άνθρωποι της ανιδιοτελούς προσφοράς!


Πρώτη Δημοσίευση: 03/07/2014 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/07/2014 21:01
Αφορμή για τη σημερινή επικοινωνία μας είναι τα χθεσινά αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου, ισόβιου, προέδρου του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Σωτήριου Βασιλακόπουλου, και όσα άκουσα από τους ανθρώπους του Συλλόγου για το έργο και την προσφορά του!
Ο Σωτήριος Βασιλακόπουλος διετέλεσε ισόβιος πρόεδρος από τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου του 1931, επανεκλεγόμενος μέχρι την 9η Ιανουαρίου του 1972, όταν και «έφυγε» στην αιωνιότητα.
Σαράντα δύο σχεδόν χρόνια πρόεδρος στο Σύλλογο Φιλοπροόδων! Σε εποχές δύσκολες, με φτώχεια, με πείνα, με πολέμους, με εμφυλίους, με χίλιες δύο δυσκολίες. Κι όμως. Ο ίδιος, με δύναμη ψυχής και τη φλόγα άσβεστη για την πνευματική καλλιέργεια και ανάταση της πόλης των Φιλιατρών, δεν κιότεψε. Δε δίστασε. Είχε διάθεση, όραμα, όνειρα. Προσπάθησε, μόχθησε και, τελικά, κατάφερε αυτό που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο. «Έστησε» το Σύλλογο σε γερές βάσεις, με τη Φιλαρμονική και το Σχολείο Μουσικής. Δημιούργησε πάρκο, στο βάλτο. Έκανε πράματα και θάματα, που για τις εποχές εκείνες και για τον ανθρώπινο νου του λαού της φτώχειας και της δυστυχίας της ελληνικής επαρχίας, τότε – αλλά ακόμη και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις – ήσαν άπιαστα όνειρα! Πέτυχε, επειδή αγαπούσε αυτό που έκανε. Τα κατάφερε, επειδή έκανε πράγματα με την ψυχή του, που τα ένιωθε. Δεν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του δεύτερες σκέψεις. Δεν επεδίωκε προσωπικά οφέλη. Ήταν γνήσιος και ανιδιοτελής. Άνθρωπος της προσφοράς.
Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων «κρατάει» μέχρι σήμερα. «Κρατάει» επειδή εκείνος έβαλε γερά θεμέλια και στο διάβα του χρόνου φάνηκε η πολυσήμαντη προσφορά του έργου του Συλλόγου, με τη Φιλαρμονική και το Σχολείο Μουσικής, στα Φιλιατρά.
Τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνιούνται και ιδίως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ή να παραβλέπει το παράδειγμά τους. Τη στάση ζωής τους! Την ανιδιοτελή προσφορά τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε μετά τη Μεταπολίτευση, η χώρα, η κοινωνία, η Τριφυλία μας, χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους με όραμα, με όνειρα, με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Με αποφασιστικότητα, με τόλμη, με επιμονή. Ανθρώπους που δε συμβιβάζονται, αλλά το παλεύουν! Σήμερα χρειάζονται άνθρωποι μπροστάρηδες, που να εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη. Άνθρωποι της ανιδιοτελούς προσφοράς και όχι της ιδιοτέλειας ή και της υποτέλειας!
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου