«Διάζωμα» : Στην Αρχαία Μεσσήνη το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα»

Πρώτη Δημοσίευση: 10/03/2018 18:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/03/2018 18:05
Το «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα», με θέμα τη «Φιλία», εγκαινιάζει για πρώτη φορά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης το Σωματείο «Διάζωμα» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Πολιτιστικό Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα».
Στις 13 και 18 Μαρτίου χίλιοι πεντακόσιοι μαθητές από την Ιταλία θα  μυηθούν στη δυτική φιλοσοφία, μέσα από βιωματικού χαρακτήρα πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα». Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις, όπως είναι ο «φιλοσοφικός περίπατος» και ο «φιλοσοφικός διάλογος», θα λάβουν χώρα στο Αρχαίο Θέατρο και το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας επιχειρεί να «ενώσει την πολιτιστική δράση με την εδαφική πραγματικότητα μέσα από την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του χώρου στον οποίο πραγματοποιείται», ώστε να ενισχύσει στους μαθητές την «αίσθηση του τόπου» (genius loci) και να συμβάλει στην μετάδοση της δυτικής φιλοσοφίας.
Το Σωματείο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα» έχει έδρα την Ιταλία και είναι το μοναδικό Φεστιβάλ Φιλοσοφίας που είναι αφιερωμένο στους εφήβους. Το 2011 βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στη διάδοση της φιλοσοφίας στη νέα γενιά, αλλά και για τη συμβολή του στην προβολή και ανάδειξη των περιοχών που συνδέονται συμβολικά με τη δυτική φιλοσοφία.
Στην Ελλάδα, πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Έχει τίτλο «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα» και επιχειρεί να εξοικειώσει τους μαθητές με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων μορφών επικοινωνίας και «Φιλίας» και να καλλιεργήσει στους μαθητές τη συνείδηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου  οι Ιταλοί μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους θα επισκεφτούν την Αθήνα, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες, τη Αρχαία Μεσσήνη και το Λουτράκι.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις