«Πολεμικό» κλίμα στην Καλλιρρόη - Κινδύνεψε με προπηλακισμό ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Π. Αλευράς

Πρώτη Δημοσίευση: 13/10/2013 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/10/2013 14:23

Επιμένει ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης στη συγκεκριμένη επιλογή και αναφέρεται σε παραπληροφόρηση των πολιτών
 

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Το πρώτο κρίσιμο τεστ για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μάλλον κρίνεται αποτυχημένο. Κι αυτό, γιατί από τη σύμβαση του έργου η «καυτή πατάτα» της χωροθέτησης ανατέθηκε στον ιδιώτη, ελλείψει βούλησης ή ικανότητας της Περιφέρειας να επιλέξει τις κατάλληλες θέσεις.
Η χωροθέτηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων ήταν πάντα μια αιτία τοπικών διαμαχών. Είτε γιατί κάποιες φορές επιλέγονται θέσεις που δεν είναι κατάλληλες για διάφορους λόγους, αλλά η Πολιτεία δεν υπαναχωρεί λόγω άλλων δεσμεύσεων (λ.χ. χρηματοδοτικών, πολιτικών), είτε γιατί οι ιδιοκτήτες γης στην ευρύτερη περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί μια τέτοια εγκατάσταση θεωρούν ότι αυτομάτως θα υποβαθμιστεί η περιουσία τους.
Αυτό συνέβη και με την αποκάλυψη ότι η Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας επιλέχθηκε για χώρος υποδοχής των σκουπιδιών της Μεσσηνίας. Μετά τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, χθες το πρωί η κατάσταση έγινε πιο... πολεμική.
Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη επιλογή, έφτασαν κάποια στιγμή τους 500 και απέκλεισαν για αρκετή ώρα το δρόμο. Μάλιστα, μόλις ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Π. Αλευράς, έφτασε στον υποτιθέμενο χώρο κατασκευής, λίγο έλειψε να προπηλακιστεί από το εξαγριωμένο πλήθος.
Πάντως, σε νέες δηλώσεις του επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, κάτι, βεβαίως, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που εκφράζει ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης.
 
Τατούλης: «Διαψεύσθηκαν με την καύση
 και τον Μπόμπολα, αλλά συνεχίζουν…»
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, σκόπιμα αναφέρονται οι ολοκληρωμένες μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων ως σκουπιδεργοστάσια, για να διαμορφωθεί ένα λαϊκίστικο κλίμα στους πολίτες.
Σχετικά με εκείνους που επενδύουν στην παραπληροφόρηση των πολιτών και κάνουν λόγο για «σκουπιδοεργοστάσια», δήλωσε: «Όλοι αυτοί που έσπευσαν να αμφισβητήσουν το έργο μας, δηλώνοντας στην αρχή ότι δήθεν θα φέρουμε την καύση ή μετά ότι δήθεν θα πάρει το έργο ο Μπόμπολας, διαψεύστηκαν. Και διαψεύστηκαν με πανηγυρικό τρόπο. Έτσι θα διαψευστούν και σε αυτά που λένε σήμερα, ότι δήθεν το έργο δε θα γίνει. Το έργο αυτό θα γίνει. Και θα είναι ένα έργο σωτήριο για την Πελοπόννησο και τη χώρα, με δεδομένο ότι το πρόστιμο που ο δικός μας διεθνής διαγωνισμός έχει αποσοβήσει υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που αν ποτέ επιβαλλόταν, θα μας κατέστρεφε όλους».
Απευθυνόμενος στους πολίτες, τόνισε: «Στη μακρά δημόσια παρουσία μου εμπιστεύομαι μόνο τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους. Τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου, προκειμένου να παρουσιασθεί σε όλους από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία το πρότζεκτ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα κάνει και ο ΦΟΔΣΑ.
Αυτό το έργο είναι το πιο περιβαλλοντικό έργο που θα μπορούσε ποτέ να σχεδιασθεί, επιτύχαμε τη χαμηλότερη τιμή για τους πολίτες και, μάλιστα, χωρίς να έχουμε διαθέσει ούτε ένα ευρώ σε μελέτες, σε αντιδιαστολή με τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν στοιχίσει μελέτες που έμειναν αναξιοποίητες. Για αυτό το έργο, εμείς, ως Πελοποννήσιοι, θα πρέπει να καυχώμαστε».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις