Αυξάνονται οι αιτήσεις στο Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 15/02/2013 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/02/2013 19:55

 

ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ 420 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ… ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ

 

Τελευταίο τριήμερο της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο για την ενίσχυσή του

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Καλαμάτας, η οικονομική κρίση δεν είχε δείξει τα… πραγματικά της δόντια. Γι’ αυτό και τα άτομα που προσέτρεξαν να αποκτήσουν βασικά είδη διατροφής για την καθημερινότητά τους ήταν μόνο μερικές δεκάδες.

Σήμερα, όμως, που βρισκόμαστε σχεδόν στον πάτο του βαρελιού, οι οικογένειες που εξυπηρετούνται από 35 περίπου εθελοντές του Παντοπωλείου έφτασαν τις 420, ενώ σχεδόν καθημερινά φτάνουν νέες αιτήσεις στα γραφεία του.

Όπως υποστηρίζεται δε, πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν τις 500 οι οικογένειες, αφού οι νεόπτωχοι στην πόλη αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, που δε λέει να κάνει πίσω, παρά τις αισιόδοξες κυβερνητικές ανακοινώσεις. 

Ενδεικτικό είναι ότι νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς εκτοξεύτηκε στο 27%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή χθες. Την ίδια ώρα, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας άγγιξε το 6% στο δ' τρίμηνο του 2012. Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία χτυπά η έκθεση του ΚΕΠΕ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, με την ύφεση να είναι πάνω από 4,1% για το 2013, και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο επίπεδο σοκ του 30%.

Παράλληλα, το ένα τρίτο σχεδόν των παιδιών στις χρεωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, ζουν στα πρόθυρα της φτώχειας εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας, υποστηρίζει η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, επικαλούμενη στατιστικές της Ε.Ε.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα», που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού των οικογενειών που θα προστρέξουν και στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Μπροστά σ’ αυτή τη μαύρη εικόνα, το ελπιδοφόρο είναι ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που με διάφορες ενέργειές τους βοηθούν και ενισχύουν τη λειτουργία του Παντοπωλείου.

Τελευταίο παράδειγμα η έκθεση ενός μεγάλου αριθμού, ντόπιων κατά κύριο λόγο, καλλιτεχνών, οι οποίοι εκθέτουν έργα τους στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας μέχρι μεθαύριο Κυριακή το απόγευμα. Τα δε έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την περαιτέρω ενίσχυση του Παντοπωλείου.   Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις