Ζώντας σε μία πόλη που αλλάζει και εξελίσσεται κάθε μέρα

Πρώτη Δημοσίευση: 06/11/2017 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/11/2017 13:50
Μερικά χρόνια πριν είχα μία ιδέα.. να μετακομίσω στα δικά μου πάτρια εδάφη, την Καλαμάτα. Ήταν αρκετά πριν ξεσπάσει η περιβόητη κρίση – άρα και την μαζική έξοδο από το κλεινόν άστυ και τον επαναπατρισμό πολλών - , ήταν μία απόφαση ζωής, μία απόφαση για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς μου, του δικού μου προσωπικού χρόνου και της σχέσης μου με την οικογένειά μου, πράγματα χάνονταν στις ατελείωτες ώρες ακινησίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο, στις ατελείωτες ώρες επαγγελματικής καταξίωσης για την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο αλλά μη κοιτώντας το σήμερα, την στιγμή, στο παιχνίδι του άγχους.
Ζώντας από το 2007 στην αρχή ως ξένη αλλά με ρίζες, αν και μακρινές, στην Καλαμάτα, έχω δει μία πόλη που μεγαλώνει μαζί μου, που αλλάζει παράλληλα με την ζωή μας, που βελτιώνεται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την βελτίωση της δικής μας καθημερινότητας. Αλλά δεν θα αναφερθώ στα κλασικά που αναφέρεται κάθε άνθρωπος που έχει μετακομίσει στην Καλαμάτα και έχει εντυπωσιαστεί, άλλωστε ζω ήδη 10 χρόνια εδώ και απολαμβάνω την συνύπαρξη του βουνού και της θάλασσας, αλλά σε αυτά που έχουν κάνει προσωπικά σε μένα εντύπωση, που βασίζονται στη καινοτομία και ναι, θεωρώ ότι έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής την δική μου και των γύρω μου.
·         Η  τοποθέτηση αυτόνομων φωτοσυστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας σε στάσεις του δήμου Καλαμάτας που αποτελούνται από ένα κλασικό στύλο φωτισμού, στην κορυφή του οποίου ενσωματώνεται ένας φωτοβολταϊκός συλλέκτης, ένας ρυθμιστής φόρτισης και ένας συσσωρευτής. Η αρχή λειτουργίας τους συνίσταται ουσιαστικά στην αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας στο συσσωρευτή και την τροφοδότηση του λαμπτήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον διάχυτο φωτισμό κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
neodimarxekala.jpg
·         Η μετασκευή του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας στο νέο Δημαρχείο, κάτι για το οποίο βραβεύτηκε κιόλας ο Δήμος Καλαμάτας για τη «Βελτιστοποίηση ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικά κτίρια»

·         Η διεθνοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που οδήγησε στην αύξηση των πτήσεων από και προς την περιοχή μας και μάλιστα με πτήσεις charter κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών
·         Η πεντακάθαρη πλέον Καλαμάτα όπου όχι μόνο υπάρχει η ανακύκλωση αλλά υπάρχουν και υπογειοποιημένοι κάδοι απορριμμάτων. Για να μην βλέπουμε τους ξεχειλισμένους κάδους και να ζούμε και να απολαμβάνουμε μια πιο καθαρή πόλη. Πόσες πόλεις στην Ελλάδα μπορούν να καυχηθούν για το ίδιο;
·         Και, στο πλαίσιο της καθαριότητας, δεν μπορώ να μην αναφέρω μια νέα τάση που βλέπω να κερδίζει έδαφος στην Καλαμάτα και μας απαλλάσσει από τον ενοχλητικό καπνό των καπνιστών χωρίς να τους περιθωριοποιεί.

Αναφέρομαι στο IQOS, το καινοτόμο προϊόν που βλέπω γύρω μου και που, από ό,τι έμαθα, ακριβώς επειδή θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό δεν έχει και όλες τις δυσάρεστες συνέπειες του καπνίσματος: κάπνα παντού, στάχτες, μυρωδιά. Τώρα που άνοιξε και κατάστημα στην πόλη μας είμαι σίγουρη ότι θα το βλέπω όλο και περισσότερο.
Ζώντας σε μία πόλη που παρακολουθεί και εντάσσει στην καθημερινότητά της τις διεθνείς εξελίξεις, απολαμβάνω πια μία καθημερινότητα με φωτισμένους δρόμους, με δυνατότητες ελεύθερης μετακίνησης, καθαριότητας παντού αλλά και χωρίς καπνό. Χαίρομαι πραγματικά που 10 χρόνια πριν πήρα την απόφαση να αλλάξω ζωή.


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις