Η αλλαγή της δραχμής σε ευρώ έστειλε στο εδώλιο δύο πρώην υπαλλήλους Εφορίας

Πρώτη Δημοσίευση: 21/02/2018 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/02/2018 18:46
Εξηγήσεις μετά από δεκαέξι  χρόνια έχουν κληθεί να δώσουν δύο πρώην υπάλληλοι της Εφορίας Κυπαρισσίας, οι οποίες κατηγορούνται για απιστία στην Υπηρεσία και η υπόθεσή τους ξεκίνησε, χθες, να δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Η υπόθεση αφορά πολύ υψηλά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ελαιουργική εταιρία της Τριφυλίας και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν μειώθηκαν ηθελημένα, αλλά από λάθος, καθώς έγινε δύο φορές η μετατροπή από δραχμές σε ευρώ, καθώς το 2002 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα πέρασε στο καινούργιο νόμισμα.
 
9,5 εκατομμύρια
Η τότε οικονομική επιθεωρήτρια κατέθεσε ότι τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί στην εταιρία από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου  που έδρευε τότε στην Πάτρα και η Εφορία της Κυπαρισσίας θα προχωρούσε στη βεβαίωσή τους. Όπως ανακαλύφθηκε στη συνέχεια και αφού είχε γίνει η συγχώνευση της ΔΟΥ Κυπαρισσίας με αυτή της Καλαμάτας, έγινε λάθος ταμειακή βεβαίωση. Τα ποσά που είχαν καταλογισθεί από την Πάτρα ανέρχονταν σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ και όπως είπε η επιθεωρήτρια οι κατηγορούμενες έπρεπε να επιβεβαιώσουν σε ποιο νόμισμα είχε γίνει ο καταλογισμός. Αυτές θεωρώντας ότι πρόκειται για δραχμές, το μετέτρεψαν σε ευρώ. Πάντως η  μάρτυρας είπε πως ούτε αυτό το ποσό πλήρωσε τελικά η εταιρία, ενώ όλα αποκαλύφθηκαν όταν και γι αυτό το ποσό η εταιρία έκανε ένσταση. Εκτίμησε πως αν δεν ήταν λάθος και οι υπάλληλοι ήθελαν να ευεργετήσουν αυτή την εταιρία θα πλήρωνε το ελάχιστο ποσό που είχε προκύψει μετά και δεν θα έκανε ένσταση.
Στις απολογίες τους και οι  δύο κατηγορούμενες ισχυρίσθηκαν πως ότι έγινε ήταν από λάθος και αβλεψία τους, λόγω φόρτου εργασίας. Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει και η πρότασή της  μαζί με την απόφαση θα γίνουν σε επόμενη συνεδρίαση στις 12 Μαρτίου.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις