Στ. Βαρδαρός: Κεντρικός στόχος η περαιτέρω βελτίωση των παροχών υγείας

Πρώτη Δημοσίευση: 27/06/2019 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/06/2019 19:18
Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας μάς ενημέρωσε ότι χθες θα είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε σε μια συνέντευξη Τύπου με περιεχόμενο το σημαντικό θέμα: "Απολογισμός του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Υγείας στη Μεσσηνία. Θέσεις και προοπτικές", στο οποίο θα παρευρισκόταν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Όμως, με σημαντική καθυστέρηση από την ώρα της πρόσκλησης, χωρίς την ευθύνη του γραφείου Τύπου, ακούσαμε τον κ. Βαρδαρό να προβαίνει σε έναν απολογισμό των επισκέψεων που πραγματοποίησε, σε διάφορες δομές υγείας στην περιοχή της Καλαμάτας.
Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι ο κ. Βαρδαρός δεν προσπάθησε, αν και σε προεκλογική περίοδο, να κουκουλώσει τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τη συστέγαση των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και γι' αυτό αναζητείται εναλλακτική λύση για τη μετεγκατάσταση του ενός εκ των δύο. Επίσης, διαπίστωσε ότι τις περιόδους που η Καλαμάτα δέχεται επισκέπτες αυξάνονται οι ανάγκες τόσο σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ όσο και σε πληρώματα.
Από την άλλη πλευρά, παρατήρησε ότι η σημαντικότερη παρέμβαση στον τομέα της Υγείας έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-2014 και τις χιλιάδες αποχωρήσεις, έγιναν πετυχημένες προσπάθειες για προσλήψεις προσωπικού, κάτι που αντανακλάται και στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον εργαζομένους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό κ.ά.) τους επόμενους μήνες. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη στελέχωση με επιπλέον εργαζομένους στην Υγεία. Με τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις) που επετεύχθη στο κλείσιμο του μνημονιακού προγράμματος, υπάρχει 4ετές πλάνο προσλήψεων μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού, μέχρι το 2022.
Ο κ. Βαρδαρός επισκέφθηκε και τους χώρους του ΚΕΘΕΑ στο νοσοκομείο, όπου, όπως ανέφερε, καταβάλλεται γενναία προσπάθεια για τη χρηματοδότηση δομών και προγραμμάτων που θα έχουν ως στόχο εκτός από τη θεραπεία και την ένταξη των πρώην ασθενών στην αγορά εργασίας.
Εν κατακλείδι, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά τα πράγματα στη δημόσια υγεία βελτιώθηκαν και θα βελτιώνονται διαρκώς. Στόχος της κυβέρνησης, σχολίασε, είναι οι πολίτες να έχουν ένα αξιόπιστο και προσβάσιμο σε όλους δημόσιο σύστημα, κόντρα σε όσους σχεδιάζουν σήμερα την ιδιωτικοποίηση και την εκχώρησή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις