Τιμάται την Παρασκευή η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων

Πρώτη Δημοσίευση: 02/05/2019 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/05/2019 08:44
Η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων, στις 22 Απριλίου 1827, τιμάται την Παρασκευή 3 Μαΐου στο Άνω Λάπι της Δημοτικής Ενότητας Αετού του Δήμου Τριφυλίας με θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, ώστε να παραμείνει ζωντανή η εθνική και τοπική ιστορική μνήμη και, παράλληλα, να αποδοθούν τιμές στους νεκρούς ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
«Κατά τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς με Τουρκοαραπάδες και Αλβανούς διασχίζει πάλι την Τριφυλία. Σκοτώνει, καίει και καταστρέφει τα πάντα. Στα Κοντοβούνια και στα Σουλιμοχώρια στα χωριά της Αυλώνας και του Δωρίου, του Αετού και της Τριπύλης, του Σκληρού και της Ανδρίτσαινας, οι Έλληνες είναι ακλόνητοι και με το καριοφίλι στο χέρι. Δεν προσκυνούν, δεν υποτάσσονται. Γενικός στρατιωτικός αρχηγός τους είναι ο Αθ. Γρηγοριάδης. Στα μέσα Απριλίου του 1827 τα ελληνικά στρατεύματα με 3.000 άνδρες είναι συγκεντρωμένα στην κορυφή του βουνού, βορείως του Κοπανακίου, όπου άλλοτε ήταν το χωριό Λάπι. Ο Ιμπραήμ ξεκινά από την περιοχή της Κυπαρισσίας με μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Φτάνοντας στην πεδινή περιοχή της Αγριλιάς, πλησίον του Κοπανακίου, στέλνει στους Τριφύλιους- Αρκαδίους την από 6η  Απριλίου 1827 επιστολή, με την οποία προσπαθεί να κολακεύσει, να δώσει υποσχέσεις για πολλά δώρα και προνόμια, χωράφια και αξιώματα “άφεσιν και συγχώρεσιν” για ό,τι έχει γίνει…. Ο Γενικός Στρατιωτικός Αρχηγός και οι υποστράτηγοί του από το Γενικό Στρατόπεδο των Αρκάδων απαντούν στις 16 Απριλίου 1827 στον Αρχιστράτηγο Ιμπραήμ Πασά ότι “περιφρονούμε τα περί υποταγής προτάσεις σου, διότι είμαστε ορκισμένοι να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύσουσα Πατρίδα μας δια πάσης θυσίας…. σε περιμένομεν προθύμως δια να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων  Τουφέκι…”.
Στις 22 Απριλίου 1827, στην κορυφή της Κουρόρας, γίνεται μεγάλη μάχη , με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ και επτά γενναίους μαχόμενους Λαπαίους».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, την Παρασκευή το πρωί, στις 7.30, στον Ιερό Ναό της Παναγιάς στο Άνω Λάπι, θα τελεστεί Όρθρος και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία. Στις 10.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της μάχης στη «Θέση Κουρόρα» και στις 10.45 θα μιλήσει για τα γεγονότα της εποχής εκείνης ο τέως πρόεδρος Κοινότητας Κοπανακίου, Χαράλαμπος Πατσούρης. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Κοπανακίου, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων και όλοι μαζί θα ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Τελετάρχης στην εκδήλωση έχει οριστεί η υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας, στη Δ.Ε. Αετού, Μαρία Πατσιούρη.

Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις