Απαιτείται «χάρτης» πολιτιστικών διαδρομών στη Μεσσηνία!

Πρώτη Δημοσίευση: 17/07/2019 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/07/2019 13:11
Οι μεγάλες ανακαλύψεις από ανασκαφές σπουδαίων καθηγητών στη Μεσσηνία συνεχίζονται σε αμείωτο βαθμό. Η «Αρχαία Μεσσήνη», μαζί με το ανακαινισμένο «Ανάκτορο του Νέστορα», έχουν «εκτοξεύσει» τα τελευταία χρόνια την επισκεψιμότητα στην περιοχή, ενώ ακολουθούν «Αρχαία Θουρία» και «Αρχαία Ίκλαινα», που έρχονται στο φως «συνθέτοντας ένα απίστευτο πολιτισμικό θησαυρό», ο οποίος αργά ή γρήγορα θα αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη.  
Δίπλα στις σπουδαίες αυτές ανασκαφές και τους αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχουν δεκάδες βυζαντινοί ναοί, σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, που αναστηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια με «κονδύλια» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Πώς μπορεί να γνωρίζει, όμως, ένας επισκέπτης, ειδικά ξένος, όλα αυτά τα μνημεία; Εκτός του «τραγικού» οδικού δικτύου που οδηγεί σ’ όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία «σύνδεση» μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το «Ανδρομονάστηρο» και η «Σαμαρίνα» βρίσκονται «δίπλα» στην Αρχαία Μεσσήνη. Πόσοι τουρίστες το γνωρίζουν;  
Στο παρελθόν ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στο «Θάρρος», είχε θέσει αυτό το ζήτημα επισημαίνοντας την ανάγκη ενοποίησης και σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων. «Η διαδρομή του Παυσανία μπορεί να αποτελέσει τον τουριστικό οδηγό ανάπτυξης της Μεσσηνίας» είχε σχολιάσει.  
Πέρασαν περίπου 3 χρόνια απ’ όταν ο καθηγητής «κατέθεσε» αυτή την πρόταση, χωρίς κανείς να «συγκινηθεί». Η καθημερινότητα και όσα ανακαλύπτονται δείχνουν ότι αυτή η πρόταση είναι εξαιρετικά «επίκαιρη». Ευελπιστούμε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή, σε συνεργασία και με τους Δήμους, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τους ιδιωτικούς «φορείς», όπως τα Ιδρύματα «Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και «Καρέλια», που αποτελούν και το «στυλοβάτη» αυτών των ανακαλύψεων, θα καταφέρουν να προχωρήσουν αυτή την πρόταση. Είναι κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας. 
Κ. Γαζ.  
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις