Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΚ

Πρώτη Δημοσίευση: 22/06/2019 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22/06/2019 12:00
-Τι απαντούν στον κόσμο που διαμαρτύρεται 
Υπό κατάληψη ήταν για ακόμα μια μέρα τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ εξαιτίας του ζητήματος που έχει προκύψει με τους 26 συμβασιούχους που ζητούν η σύμβασή τους από ορισμένου χρόνου να μετατραπεί σε αορίστου.
Οι 26 αυτοί εργαζόμενοι και όσοι βρίσκονται στο πλευρό τους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Πέμπτης δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που αναμενόταν να κάνουν και χθες.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Παναγιώτης Κουφαλάκος, μίλησε για υποκρισία, διότι, όπως ανέφερε, χθες στις 9.00 το πρωί με εντολή της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ κοινοποιήθηκαν οι απολύσεις των 26 ατόμων.
Ο κ. Κουφαλάκος, θέλοντας να ενημερώσει τους δημότες, ανέφερε ότι εδώ και 4 χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που παρέλαβαν το νήμα που είχε αφήσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, ενίσχυσαν το θεσμικό πλαίσιο των ελαστικών σχέσεων εργασίας, προωθώντας πολιτικές κάλυψης των αναγκών των υπηρεσιών των ΟΤΑ με 8μηνες συμβάσεις, κοινωφελή εργασία και προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα τελευταία 4 χρόνια 8μηνίτες εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ έχουν «ματώσει» με δικαστικές αποφάσεις, που ανανέωναν έτσι τις συμβάσεις τους.
Όσο για το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης που διεκόπη έπειτα από διαμαρτυρία, ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι το Σώμα εξέφρασε ευχές προσπαθώντας να εξιλεωθεί για τις πολιτικές που ακολουθεί, καθώς και την απουσία στις διεκδικήσεις 150 συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες παλεύουν σε πανελλαδικό επίπεδο για σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας.
Έπειτα ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, έπειτα από κινητοποίηση που είχε γίνει στην Αθήνα.
Όσο για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, είπε ότι θα παραμείνουν και την επομένη των εκλογών, γι’ αυτό οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και δε θα επιτρέψουν κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ να συνεδριάσει, αν αυτό δεν πάρει απόφαση να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Μιλώντας για το δικαστικό κομμάτι, σχολίασε ότι χάθηκε μια μάχη και ειδικότερα εκείνη της προσωρινής διαταγής, αλλά θα περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων σε ένα μήνα.
 
Τι απαντά στους πολίτες που διαμαρτύρονται
Αρκετοί είναι οι πολίτες που συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, όπως αρκετοί είναι κι αυτοί που διαμαρτύρονται όταν φθάνουν στη ΔΕΥΑΚ.
Ζητώντας από τον κ. Κουφαλάκο να μας κάνει ένα σχόλιο, απάντησε ότι πάνω από 400 συνδημότες έχουν υπογράψει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων. Όσο για τους υπόλοιπους που διαμαρτύρονται, απάντησε ότι το Σωματείο δεν αφήνει κάποιον δημότη χωρίς εξυπηρέτηση, με τα έκτακτα περιστατικά να λύνονται, ενώ κάλεσε όσους έχουν θέμα με τις πληρωμές νερού, όπως και τις ρυθμίσεις δόσεων, να κάνουν λίγη υπομονή. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρόκειται να μείνει κάποιος δημότης χωρίς νερό. 
 
Οι ορισμένου χρόνου που ζητούν να γίνουν αορίστου
Σε άλλη ερώτηση για το πώς οι συμβασιούχοι θέλουν να γίνουν αορίστου, αφού από την αρχή γνώριζαν ότι αυτό δε θα γίνει, ο κ. Κουφαλάκος απάντησε ότι οι συμβάσεις που υπέγραψαν ήταν προσχηματικές, διότι οι 8μηνες συμβάσεις, και βάσει νόμου, είναι για να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Από την αρχή αυτοί οι άνθρωποι κάλυπταν μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι έκτακτες, υποστηρίζοντας ότι από το 2011 που καταργήθηκαν οι οργανικές θέσεις, μέσα από την απαγόρευση των προσλήψεων, οι εν λόγω συμβασιούχοι δούλευαν.
Έτσι, με τις προσχηματικές, όπως τις χαρακτήρισε, συμβάσεις των 8 μηνών, δεν μπορούν να καλυφθούν και ζητούν να μονιμοποιηθούν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις