Ενθουσιασμός από τους καταστηματάρχες για τη «Λευκή Νύχτα»

Πρώτη Δημοσίευση: 03/09/2013 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/09/2013 17:58
Κατενθουσιασμένους από την εξέλιξη της «Λευκής Νύχτας» του περασμένου Σαββάτου βρήκαμε χθες τους καταστηματάρχες της Καλαμάτας που μίλησαν στο «Θ». Όλη τη νύχτα δεν προλάβαιναν να εξυπηρετούν τον κόσμο που έμπαινε στα μαγαζιά τους, ενώ ορισμένα καταστήματα έμειναν ανοιχτά μέχρι τις 5.00, ακόμη και τις 6.00 το πρωί!
 
Λάμπρος Βαλσαμάκης, οπτικά

«Δόξα τω Θεώ, ήταν πολύ καλά, είχε πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλή δουλειά. Βοηθήσαμε κι εμείς με τις τιμές και νομίζω ότι, αν ξαναγίνει, θα έχει την ίδια τύχη, μπορεί και καλύτερη. Μέχρι τις 3.30 περίπου που κλείσαμε είχε πολλή κίνηση. Αν γίνεται το ίδιο δυο φορές το χρόνο, νομίζω ότι είναι καλά, παραπάνω ενδεχομένως να κουράσει τον κόσμο ή να μην έχει τη δουλειά που είχε προχθές».
 
Κώστας Καστόρας, καπέλα

«Πήγε καλά. Είχαμε βέβαια προσφορές, πουλούσαμε ακριβώς στη μισή τιμή και όταν πουλάμε στη μισή, δεν υπολογίζουμε κέρδος πια. Όμως, το ζήτημα είναι ότι η πόλη έδειξε μια πολύ καλή εικόνα, μια εξωστρέφεια τη βραδιά αυτή, πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα, ο κόσμος ένιωθε περίφημα, υπήρχε μια γιορτή. Αυτό διαφήμισε την πόλη μας. Έδειξε ότι μπορεί να είναι μια πόλη δημιουργική, χαρούμενη, με ανθρώπους που κάνουν σχέδια, δηλαδή αυτό που χρειάζεται η εποχή μας, αισιοδοξία. Όλα τα μαγαζιά είχαμε πάρα πολλή δουλειά. Κάποια είδη ήταν χρήσιμο να πουληθούν, έστω και σε τιμή κόστους, για να αντικατασταθούν από καινούργια πλέον. Νομίζω ότι αυτό που έγινε ήταν πάρα πολύ καλό. Βέβαια, δε θα συνιστούσα να γίνεται παραπάνω από μία φορά το χρόνο, γιατί είναι πια σαν ένα μεγάλο εκπτωτικό παζάρι που θα καθυστερήσει ή θα αναβάλει τις καθημερινές πωλήσεις. Ήδη τις τελευταίες τρεις - τέσσερις μέρες ήταν μειωμένη η δουλειά, γιατί ο κόσμος περίμενε αυτό. Για μια φορά το χρόνο ήταν πολύ επιτυχημένο, συγχαρητήρια σε αυτούς που το σκέφτηκαν και το δημιούργησαν».
 
Μάρθα Σινάπη, οπτικά
«Η “Λευκή Νύχτα” πήγε πάρα πολύ καλά. Εμείς που βρισκόμαστε πίσω από την πλατεία δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι και δεν περιμέναμε ότι θα γίνει αυτός ο πανικός, όμως του χρόνου, γιατί φαντάζομαι θα καθιερωθεί αυτό, θα είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να ανανεώσουμε το εμπόρευμά μας. Αν και δεν έβαλα στοκ αλλά φετινά γυαλιά και κάναμε και καλές προσφορές, από μισή τιμή. Είναι, πάντως, κομβικό σημείο αυτή η εποχή, φεύγει το καλοκαίρι και μπαίνουμε σε καινούργιο έτος, “ακαδημαϊκό”. Σκεφτόμαστε ότι από Σεπτέμβρη ξεκινά καινούργια χρονιά. Ο κόσμος το περίμενε. Βέβαια, αν περιμένεις το εντελώς δωρεάν, εκεί πάμε για ξεσκαρτάρισμα εμπορεύματος, αν περιμένεις πολύ καλές τιμές, θα πάρεις και φετινά κομμάτια. Κάπως να συνδυάσουμε τις δικές μας ανάγκες με του πελάτη.
Αν η “Λευκή Nύχτα” γινόταν συχνότερα από μία φορά το χρόνο, νομίζω θα ήταν λίγο μπέρδεμα τι εμπόρευμα θα βάζαμε και σε τι τιμές. Θα έχανε το νόημά της. Ίσως τότε να ήταν πλασματικά τα πράγματα».
 
Κώστας Κούτρος, ΗΡΑ (βρεφικά είδη)
«Ήταν το κάτι άλλο! Είχε μεγάλη επιτυχία, ειλικρινά εμείς δεν το περιμέναμε να έχει τόσο κόσμο και να δουλέψουν τόσο πολύ τα μαγαζιά. Βέβαια, υπήρχαν ορισμένες ατέλειες, αλλά αυτά δικαιολογούνται γιατί ήταν η πρώτη φορά. Ελπίζω του χρόνου να γίνει πιο οργανωμένα και να έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Πάντως, ήταν όλοι κατενθουσιασμένοι και ο κόσμος και οι καταστηματάρχες, πιστεύω. Εμείς μείναμε μέχρι τις 3.00 και είχε κόσμο που έμπαινε στο μαγαζί. Όσο για εκπτώσεις, από 40% που είχαμε σε ορισμένα είδη πήγαμε 60%. Μια φορά το χρόνο νομίζω ότι είναι καλά. Θα μπορούσε, όμως, να γίνει πριν από τις 15 Αυγούστου, για να βρίσκεται εδώ και ο ξένος κόσμος».
 
Λίλιαν Ψηλάκη, λευκά είδη, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

«Δεν έχω λόγια! Η επιτυχία ήταν πάρα πολύ μεγάλη, ήταν μια ανέλπιστη βραδιά για όλους, και για το καταναλωτικό κοινό και για τον εμπορικό κόσμο που είδε χρήματα στο ταμείο του. Όσοι, δε, είχαν πραγματικές εκπτώσεις, ξεπούλησαν στην κυριολεξία. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός και τέλος καλοκαιριού, τέλος των θερινών εκπτώσεων, θα έχουμε “Λευκή Νύχτα”. Ευχαριστώ το δήμαρχο Καλαμάτας, που είχε αυτή την ωραία, καινοτόμο ιδέα, την κυρία Παναγιώτα Ντίντα, η οποία την οργάνωσε με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμελητηρίου και πλήθους άλλων φορέων. Ευχαριστώ τη ΓΕΣΕΒΕ και το καταναλωτικό κοινό που βγήκε, διασκέδασε μαζί μας και ψώνισε σε όλα τα μαγαζιά καταπληκτικά εμπορεύματα. Επίσης τα καλλιτεχνικά σχήματα που ήρθαν αφιλοκερδώς να διασκεδάσουν τον κόσμο και να βοηθήσουν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ήρθαν χιλιάδες στην Καλαμάτα και ακούστηκε η πόλη μας σε όλη την Ελλάδα, ελπίζουμε να αγκαλιάσουν την εκδήλωση και να έχουμε το διπλάσιο κόσμο του χρόνου. Ο κόσμος ζητούσε να φύγει από τη μιζέρια, ζητούσε το πανηγύρι, τη διασκέδαση και μπήκε στο κλίμα να ψωνίσει. Του φτιάξαμε την ψυχολογία και τον μπάσαμε στα μαγαζιά μας. Εγώ έφυγα από εδώ στις 4.15 και μέχρι τις 3.00  - 4.00 το πρωί οι άνθρωποι χόρευαν ακόμη στους δρόμους και ψώνιζαν».
 
Λάμπρος Κόνιαρης, υποδήματα

«Ήταν καταπληκτικά και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Νίκα γι’ αυτό. Και η πόλη μας προβλήθηκε και τα μαγαζιά πήγαμε καταπληκτικά. Εμείς συγκεκριμένα πουλήσαμε και χειμωνιάτικα πολλά, που ήταν νέα παραλαβή, είχαν έρθει πριν από δυο μέρες. Ψώνιζαν, δηλαδή, μπότες. Τα καλοκαιρινά ήταν στη μισή τιμή και οι νέες παραλαβές 10% κάτω μόνο για εκείνη τη νύχτα. Επειδή παλιά έκανα χονδρική σε όλη την Ελλάδα, με έχουν πάρει από καμιά 30αριά πόλεις τηλέφωνο να με ρωτήσουν γι’ αυτό. Δεν ξέρω μήπως του χρόνου γίνεται το ίδιο σε πολλές πόλεις, αλλά εμείς θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε. Βέβαια, αν το κάνουμε πιο συχνά, ίσως χάσει αυτή την αίγλη που έχει».
 
Μιχάλης Καούνης, ενδύματα
«Είχαμε προσφορές και ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Ευτυχώς το εγχείρημα του δημάρχου ήταν πολύ θετικό, τα μαγαζιά δούλεψαν όλα όπως έχω μάθει, εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ καλά, γενικώς ως διοργάνωση ήταν πολύ πετυχημένη. Στις 5.00 κλείσαμε το μαγαζί, στις 4.00 ο κόσμος ψώνιζε ακόμα. Και η ατμόσφαιρα βοήθησε και οι προσφορές, γιατί όλα τα μαγαζιά είχαν βάλει πολύ χαμηλές τιμές. Καλό είναι να γίνεται μια φορά τη σεζόν, όχι παραπάνω, γιατί θα κουράσει τον κόσμο. Μια φορά όπως έγινε το καλοκαίρι και άλλη μια το χειμώνα».
 
Ιωάννης Λαφαζάνος, υποδήματα
«Ήταν πάρα πολύ καλά, ψώνισε ο κόσμος, έφυγε η μιζέρια, είδαμε χαμογελαστούς ανθρώπους, πιστεύω ότι πήγαμε όλοι οι έμποροι αρκετά καλά και ευελπιστούμε να ξαναγίνει του χρόνου ίδια εποχή. Μέχρι τις 3.00 ήμουν ανοιχτά, από εκεί και πέρα κουράστηκα. Μια φορά το χρόνο είναι καλά. Αν γίνει και δεύτερη, στις χειμερινές εκπτώσεις, ουδεμία αντίρρηση, συμφωνώ απόλυτα».
 
Τάσος Λάμιας, καφέ «Le garcon»
«Υπήρχε πολύς κόσμος, συμμετείχαν από παντού, απ’ όλη την επαρχία, αυτό το βράδυ είχαν έρθει όλοι στην Καλαμάτα. Όσοι είχαν επισκεφθεί την πόλη μας, και αυτοί βγήκαν έξω για να ψωνίσουν. Και οι καταστηματάρχες, βέβαια, είχαν κάνει πολύ καλές τιμές, εκπτώσεις μέχρι 60% - 70%. Εμείς ήμασταν ανοιχτά μέχρι τις 6.00 το πρωί και είχε κόσμο».
 
Γιώργος Πατσιώτης, ενδύματα «Remember»

«Είχε πολλή κίνηση, ήταν πολύ καλό αυτό που έγινε για την πόλη. Πιστεύω ότι ο κόσμος είχε χρόνο, ήταν πιο χαλαρός, το συνδύασε με διασκέδαση. Είχαμε επιπλέον προσφορές, αλλά όχι μόνο γι’ αυτή τη βραδιά. Δηλαδή και σήμερα μπορεί να ψωνίσει κάποιος με έκπτωση. Έγιναν, βέβαια, κάποιες εκπτώσεις επιπλέον, αλλά πιστεύω ότι ήταν το όλο κλίμα που βοήθησε. Κάποιες στιγμές δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Μέχρι τις 4.30 μείναμε και ύστερα φύγαμε αναγκαστικά, επειδή έπρεπε να ταξιδέψουμε. Ελπίζουμε να καθιερωθεί και να γίνεται και συχνότερα, τις ημέρες των γιορτών ίσως».
 
Θοδωρής Μιχόπουλος, κοσμηματοπωλείο
Το κοσμηματοπωλείο «Αφοί Μιχόπουλοι» δεν άνοιξε κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας» για λόγους ασφαλείας. Με τόσο πολύ κόσμο που μπαινόβγαινε στα καταστήματα, θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση σε ένα χώρο με είδη μεγάλης αξίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε στο «Θ» ο Θεόδωρος Μιχόπουλος, ο ίδιος βγήκε στο κέντρο της πόλης και απόλαυσε τη γιορτινή ατμόσφαιρα, που ήταν διάχυτη όλη τη νύχτα. 

Της Μαρίας Νίκα
Φωτο: Στασινός Μουτσούλας

Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από τη «Λευκή Νύχτα»Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις