Οι συνταξιούχοι της Μεσσηνίας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας με κινητοποιήσεις

Πρώτη Δημοσίευση: 02/10/2019 08:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2019 08:20
Ως Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας έχει θεσπιστεί η 1η Οκτωβρίου και οι συνταξιούχοι αποφάσισαν να την τιμήσουν πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις. Μάλιστα, στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Τάκης Θεοδώρου, ανέφερε ότι στην αυριανή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και συνταξιούχοι άλλων γειτονικών ενώσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να είναι απόμαχος στην εργασία, αλλά όχι στη ζωή, και θα αγωνιστεί για αυτήν.

Επίσης, ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι απαιτούν από την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ζήτησε να επιστραφούν όσα κερδήθηκαν μέσω των δικαστικών αγώνων.
Όσο για την κατώτατη σύνταξη, παρατήρησε ότι πρέπει να θεσπιστεί στα 600 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, ανέφερε ότι η λέξη «αύξηση» έχει αφαιρεθεί πλέον από την ελληνική γλώσσα, αφού οι συντάξεις έχουν να αυξηθούν πολλά χρόνια. Ο ίδιος ζητά να αρχίσει ξανά η διανομή του ΕΚΑΣ, καθώς και κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.
Τέλος, κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση και γενικότερα να υπάρξει συσπείρωση, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουν όσα τα τελευταία χρόνια τους έχουν κοπεί.
 
Αν το όριο συνταξιοδότησης πάει στα 72
Σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» αναφέρει ότι υπάρχουν σκέψεις το όριο συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 72 έτη. Ζητώντας ένα σχόλιο από τον κ. Θεοδώρου, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δε θα το δεχτούν οι Ενώσεις Συνταξιούχων, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί αγώνας ώστε να μη γίνει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι κάτι τέτοιο προσβάλλει και θίγει τους συνταξιούχους, ενώ κατά τη γνώμη του το όριο συνταξιοδότησης θα πρέπει να μειωθεί και όχι να αυξηθεί.
 
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» 
Υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, περισσότερα χρόνια εργασίας
Απολύτως πιθανή θεωρείται η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη, έως το 2060, εφόσον τόσο στη χώρα μας όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές που, με στόχο την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και της γήρανσης του πληθυσμού, καταλήγουν στην εύκολη λύση της παράτασης του εργασιακού βίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βασικό επιχείρημα την απορρόφηση των πιέσεων που ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στη δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ψηφίστηκε το 2010, κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, διάταξη που ισχύει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με την οποία το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία του προσδόκιμου ζωής.
Η πρώτη εξέταση θα γίνει το 2021 και θα ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής τη δεκαετία 2010-2020. Από το έτος 2021 και μετά η αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας θα εξετάζεται κάθε τρία χρόνια.


Όριο στα 68 έτη
Όπως επισημαίνουν στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, οι ασφαλισμένοι, στο άμεσο μέλλον, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή από την κυβέρνηση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 67 στα 68. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2010 ήταν 78 έτη και για τις γυναίκες 83,3 έτη, ενώ για το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι 79,1 έτη και 84,3 έτη αντίστοιχα. Δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής στο τέλος του 2020 θα είναι αυξημένο κατά 1,1 έτος για τους άνδρες και κατά 1 έτος για τις γυναίκες. Ο κ. Ρομπόλης, μάλιστα, αποκαλύπτει πως στην τελευταία μελέτη για τη γήρανση του πληθυσμού της Ε.Ε. (2018) έχει ληφθεί υπόψη ως υπόθεση εργασίας ότι το 2060 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 72ο έτος.
Αλλά και η πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «φωτογραφίζει» μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το «σφράγισμα» κάθε «παράθυρου» που παραμένει ακόμη ανοικτό και οδηγεί στην πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ συνιστά να δοθούν στους εργαζομένους κίνητρα να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων αυξημένων ορίων ηλικίας.
Μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων, άλλωστε, προβλέπει ότι το προσδόκιμο ζωής του μέσου Ευρωπαίου θα αυξάνεται κατά δύο χρόνια ανά δεκαετία, με αποτέλεσμα το 2060 το 32% του πληθυσμού της Ε.Ε. να είναι άνω των 65 ετών, έναντι ποσοστού 19% το 2015 και μόνο 13% το 1960. Ετσι, η αναλογία ανενεργού - ενεργού πληθυσμού, δηλαδή ο βαθμός εξάρτησης των συνταξιούχων και λοιπών μη απασχολουμένων από τους εργαζομένους, από περίπου 1,05 στην Ε.Ε. το 2015 (δηλαδή 105 μη εργαζόμενοι ήταν εξαρτημένοι από 100 εργαζομένους), θα αυξηθεί στο 1,36 το 2060. 
Για την Ελλάδα προβλέπεται ότι 169 μη εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από 100 εργαζομένους (αναλογία 1,69), καθώς η χώρα μας μαστίζεται από γήρανση, παράλληλα με την υπογεννητικότητα και τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) στα χρόνια των μνημονίων.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν, σύμφωνα με τους κ.κ. Ρομπόλη και Μπέτση, με τον πιο εύληπτο τρόπο το έλλειμμα μιας συγκροτημένης μεσομακροπρόθεσμης δημογραφικής πολιτικής, που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις