Προωθούνται 100 μετανάστες σε κάθε Δήμο της Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 05/11/2019 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/11/2019 19:30
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο Δήμο Καλαμάτας για μεταφορά προσφύγων στην περιοχή μας». Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου σε σχετική ερώτηση του "Θ", κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα γίνει άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης. Πάντως, ο δήμαρχος απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής σε περίπτωση που κληθεί να αντιμετωπίσει ανάλογο θέμα.  
Από την άλλη πλευρά, συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία, καθώς η Ελλάδα δέχεται τεράστιες πιέσεις μεταναστευτικών ρευμάτων, αλλά ταυτόχρονα και καταγγελίες από την διεθνή κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 20.000 μετανάστες πρέπει άμεσα να μεταφερθούν από τα στρατόπεδα υποδοχής στη ενδοχώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα μεταφέρθηκαν 1.500.
Οι τοπικές κοινωνίες, όμως, αντιδρούν στη μετεγκατάσταση, ενώ η κατάσταση στα κέντρα των νησιών παραμένει αφόρητη με 30.000 άτομα να παραμένουν εκεί.
Το Μαξίμου έχει επιδοθεί σε μια πολιτική ενημέρωσης μέσω βουλευτών των τοπικών κοινωνιών που ήδη έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να διχάζονται. Έχουν επιστρατευθεί και οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας.
Το Μαξίμου ενημερώνει ότι οι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια, και στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με παιδιά. Ανιχνεύονται και άλλα ξενοδοχεία και στρατόπεδα ως έσχατη λύση.
Πληροφορίες του myota.gr αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί μεγάλη διάχυση για να μη δημιουργηθούν περιοχές με έντονο μεταναστευτικό στοιχείο και να περάσουν όσο γίνεται απαρατήρητη. Γι’ αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη λίστα Δήμων (γύρω στους 200), έτσι ώστε ο αριθμός των μεταναστών που θα συγκεντρώνονται σε κάθε Δήμο να μην υπερβαίνει κατά πολύ τους 100.
Πάντως, ήδη αυτή η λίστα έχει περικοπεί, καθώς αρκετοί δήμαρχοι Δήμων που βρίσκονται στα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας, με προσωπικές συναντήσεις με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη έχουν καταφέρει να εξαιρεθούν λόγω τουριστικού ενδιαφέροντος.
Μερικοί δήμαρχοι, ελάχιστοι όμως, είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο φιλοξενήσουν πρόσφυγες, καθώς αυτό συνοδεύεται και από μια αξιοσημείωτη οικονομική ένεση για την τοπική αγορά.
Φόβοι, πάντως, εκφράζονται ότι ξαφνικά η Τουρκία μπορεί να ανοίξει τις «πόρτες» και να δημιουργηθεί και πάλι μεγάλο ρεύμα μεταναστών. Έτσι το πιθανότερο είναι να υπάρξει επανασχεδιασμός για ορισμένες περιοχές, με νέα κριτήρια, όπως αν φιλοξενούνται εκεί πρόσφυγες ή φιλοξενήθηκαν πρόσφατα. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίξει το παιχνίδι του αιφνιδιασμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δείξει ότι “το πράγμα τακτοποιείται”.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες και σταδιακά θα υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις