Π. Τατούλης: Από τη δημιουργία Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην επίθεση σε Αυγενάκη

Πρώτη Δημοσίευση: 17/01/2019 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/01/2019 20:32
Την κινέζικη συμφωνία για τη δημιουργία Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 680 εκατομμυρίων ευρώ,  ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία αναφέρθηκε και στα κόμματα που παρεμβαίνουν στην αυτοδιοίκηση, ενώ επανήλθε στην κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Αυγενάκη, την οποία έχει εξαπολύσει από την προηγούμενη συνέντευξή του στα τέλη του 2018.
Τότε είχε κατηγορήσει τον κ. Αυγενάκη ότι προσπάθησε να παρέμβει σε διαγωνισμό έργου, ενώ χθες ανέφερε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της υπόθεσης «μέσω νόμιμων διαδικασιών για να ενημερωθούν οι πολίτες πώς εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Αυτοδιοίκηση και κόμματα
«Η αυτοδιοίκηση το 2019 θα δώσει μάχη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να την καθυποτάξουν και κυρίως θα αντισταθεί στις επιρροές που αντιμάχονται τη συνταγματική της αυτοτέλεια και αυτονομία. Θα δώσει μάχη για να υπερασπιστεί τη θεσμική της λειτουργία, επάρκεια και ικανότητα» τόνισε αρχικά ο κ. Τατούλης. «Είναι τραγικό λάθος στον 21ο αιώνα τα πολιτικά κόμματα να παρεμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τραγική εικόνα να σέρνονται γύρω από τους υποψηφίους. Είναι επίσης προσβλητικό για την αυτοδιοίκηση υποψήφιοι να τρέχουν πίσω από τα πολιτικά κόμματα για να μάθουν τα προβλήματα», ανέφερε ο περιφερειάρχης και δήλωσε «εμείς δε μάθαμε την Πελοπόννησο μέσα από τις εκλογές. Την ξέρουμε πολύ καλά, όπως και τους ανθρώπους της».
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ακόμη ότι «για χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που πάλεψαν στην αυτοδιοίκηση για την κατοχύρωση της αυτοτέλειάς της. Όσοι, όμως, ακολουθούν διαφορετική κατεύθυνση αποτελούν αναμφίβολα βαρίδια που επιχειρούν να ανατρέψουν αυτή τη συνταγματική συνθήκη. Στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον τους».
 
Συμφωνία με Κίνα
Ακολούθως ανακοίνωσε τη συμφωνία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου του Chongqing, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, για τη δημιουργία του πρώτου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην Πελοπόννησο. Για το σχέδιο αυτό, που θα έχει προϋπολογισμό 680 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθεί ειδική αναπτυξιακή εταιρεία, η οποία θα ανήκει κατά 50% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά 50% στους Κινέζους εταίρους. Μέσα σε σύντομο διάστημα θα υπογραφεί η ίδρυσή της μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του δημάρχου του Chongqing.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όπως ενημέρωσε ο κ. Τατούλης, το επιχειρηματικό αυτό πάρκο θα είναι κέντρο logistic (θα αναπτυχθεί σε 400 τ.μ., ενώ το πάρκο θα έχει έκταση 2.500 τ.μ.) και θα αναπτύξει την κοινή επιχειρηματικότητα ελληνικών και κινεζικών εταιρειών, ακόμα και βιομηχανιών, ενώ θα σέβεται απόλυτα το πολιτισμικό υπόβαθρο της Πελοποννήσου και την αγροτική της οικονομία. Ακόμα, παρατήρησε ότι ένα από τα έργα που θα περιλαμβάνει θα είναι η αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής της Περιφέρειας.
«Η συμφωνία μας αυτή είναι η πρώτη πρακτική εφαρμογή των διμερών διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας – Κίνας και της στρατηγικής “Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος” της Κίνας» τόνισε ο Πέτρος Τατούλης και ανακοίνωσε ότι ήδη 70 μεγάλες κινεζικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν, όπως και αρκετές σημαντικές ελληνικές εταιρείες. «Η επιτυχία μας αυτή είναι αποτέλεσμα του οράματός μας, του σχεδίου μας, της εργατικότητάς μας, της επιμονής μας, της αποτελεσματικότητάς μας και της στήριξής μας από τους πολίτες» δήλωσε.
 
Βολές
«Η Περιφερειακή Αρχή και η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου απέδειξαν τις αντοχές και την πολιτική τους δυναμική, καθώς βγήκαν πολύ ισχυρές μέσα από πολύ βίαιες παρεμβάσεις, οι οποίες υιοθετούσαν πολιτικές πρακτικές αποστασίας με επίκεντρο την Πελοπόννησο. Το υψηλό μας πολιτικό προφίλ και η εμπιστοσύνη των πολιτών συνιστούν το πιο ισχυρό όπλο αποτροπής τέτοιων πρακτικών. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους συμμαχούν σε τέτοιες διαδικασίες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις παθογένειες της κοινωνίας» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε ότι «είναι αντιφατικό, απ’ τη μια πλευρά, να κατηγορείς τις προσπάθειες αποστασίας στη Βουλή και, απ’ την άλλη, να προτρέπεις σε αποστασία στελέχη της αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Τατούλης σημείωσε, επίσης, ότι «όσοι δέχθηκαν εκβιασμούς και πιέσεις δηλώνουν ακόμα υπερήφανοι για το έργο της Περιφερειακής Αρχής. Έχουμε μάθει από χτυπήματα κάτω από τη μέση, δεν υιοθετήσαμε ωστόσο ποτέ αυτή την πρακτική. Μιλάμε πάντα και μόνο με καθαρούς πολιτικούς όρους. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να παίζουν με την αγωνία των πολιτών και θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την Πελοπόννησο».
Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την εφαρμογή της, «ώστε θεσμικά να επιτευχθεί η συνεννόηση. Όσοι βρίσκονται απέναντί της το κάνουν λόγω ακραίων ιδεολογικών πεποιθήσεων και όχι γιατί θέτουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών». 
Τέλος, αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας για τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιφερειακές ενότητες στο ΕΣΠΑ και ότι έχει τους δικούς του κανόνες που κανείς δεν μπορεί να υπερβεί και κατέληξε λέγοντας ότι «Η Νέα Πελοπόννησος δεν πληγώνεται. Έχει back ground που δεν μπορεί να το επηρεάσει κανείς και έχει ριζώσει βαθιά στους πολίτες».
Κάνοντας δε και τη δική του εκτίμηση, βάσει της εμπειρίας του, όπως είπε, πρώτα θα γίνουν οι αυτοδοικητικές εκλογές και μετά οι εθνικές.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις