Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει αυτοτέλεια της παράταξης ο Μανώλης Μάκαρης

Πρώτη Δημοσίευση: 26/02/2019 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/02/2019 09:40
Μια περίεργη τροπή - είναι η καλύτερη έκφραση που μπορούμε να  βρούμε- πήραν τα πράγματα σχετικά με τη στήριξη του "Ανοιχτού Δήμου" με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
Ενώ μέχρι πρότινος, τόσο παρασκηνιακά όσο και με πρωτοβουλίες στο προσκήνιο, η δημοτική παράταξη επεδίωκε και δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη συνεργασία, μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας άρχισαν να παρατηρούνται περίεργα φαινόμενα.
Πρώτον, σημειώθηκαν αντιδράσεις από μέλη του "Ανοιχτού Δήμου", τα οποία διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη δικαιολογία "τώρα που πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ μη μας φορέσουν και κομματικό καπέλο".
Δεύτερον, ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης, σύμφωνα με δηλώσεις του στο "Θ", προτιμούσε μια πιο… ανοικτή δήλωση. Αντί για τη λέξη "στήριξη", τη λέξη "προτίμηση"!
Το περίεργο είναι, όμως, ότι μέχρι σήμερα ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε διακηρυκτικά-ούτε πρακτικά, δε θέλησε να "καπελώσει" την παράταξη. Το αντίθετο μάλιστα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στον "Ανοιχτό Δήμο" προέτασσαν πάντα την αυτονομία του αυτοδιοικητικού συνδυασμού έναντι οποιασδήποτε κομματικής σκοπιμότητας.
Τώρα γιατί ο κ. Μάκαρης ανακάλυψε μιαν ανύπαρκτη αιτία για να προβεί σε ανακοίνωση, φαίνεται να έχει νόημα μόνο για να κρατήσει ισορροπίες εντός της παράταξής του. Αλλά με το να υποστηρίζεις ότι είναι δεκτή η στήριξη, αρκεί να σέβεται κάποιος την αυτονομία σου, δημιουργείς εντυπώσεις και θέμα χωρίς κανέναν λόγο. Εν ολίγοις, βάζεις… αυτογκόλ.
 
Η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος προς τους πολίτες θεσμός όσον αφορά στην καθημερινότητά τους. Σήμερα που η χώρα μας βγήκε από τον καταναγκασμό των μνημονίων, και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα για εκδημοκρατισμό της Τ.Α. με ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες, για επίλυση των προβλημάτων στη βάση της συναίνεσης, της σύγκλισης των απόψεων και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ παρατάξεων και προσώπων. Μια νέα Δημοτική Αρχή με ισχυρή βούληση και όραμα για την πόλη, μπορεί να δώσει πολύτιμες διεξόδους:
Να προτάξει ασπίδα κοινωνικής προστασίας δίνοντας  την αναγκαία προτεραιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας. Να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία από τον κίνδυνο του φασισμού που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι.
Ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί και πρέπει να δει τα συσσωρευμένα προβλήματα που αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση και το σύστημα Νίκα, ώστε να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Με σαφή πεποίθηση ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν μια βαθιά πολιτική διαδικασία, η κοινή Γενική Συνέλευση των Οργανώσεων Καλαμάτας, Θουρίας και Αρφαρών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό μας, επανεπιβεβαιώνει τη στήριξη του κόμματος στο συνδυασμό «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», με υποψήφιο δήμαρχο τον ιατρό Μανώλη Μάκαρη. Είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για μια πρόταση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα, ικανή να πετύχει τη νικηφόρα ανατροπή στα αυτοδιοικητικά δεδομένα του Δήμου Καλαμάτας".
 
Η ανακοίνωση Μανώλη Μάκαρη
Με ανάρτησή του στο Facebook ο Μανώλης Μάκαρης απαντά στη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την απόφαση που πήρε το περασμένο Σάββατο να τον στηρίξει στις εκλογές του Μαΐου. Αυτή έχει ως εξής:
"Ο Ανοιχτός Δήμος με τη συνέλευση της 3ης Σεπτέμβρη επικύρωσε έμπρακτα και δημόσια τις ιδρυτικές του αρχές και τον ανεξάρτητο και αδέσμευτο χαρακτήρα της παράταξης. Όπως όλοι γνωρίζουν, χρειάστηκε να αγωνιστούμε σκληρά - ειδικά τους τελευταίους μήνες - και πετύχαμε να περιφρουρήσουμε την αυτονομία και την αυτοτέλειά μας, που αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της παράταξής μας.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μέλη μας προέρχονται από όλο το εύρος της τοπικής κοινωνίας εκπροσωπώντας την στο σύνολό της.
Αυτό, άλλωστε, ενισχύθηκε με την ουσιαστική διεύρυνση ενόψει και των επικείμενων εκλογών, η οποία αποτυπώνεται και στην σύνθεση του ψηφοδελτίου μας.
Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν στη δημοτική μας παράταξη θα πρέπει να συντάσσονται με τις αρχές και αξίες της, σεβόμενοι πρωτίστως τον ανεξάρτητο ρόλο της αυτοδιοίκησης.
Τα κόμματα οφείλουν να έχουν διακριτό ρόλο σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αποφάσεις τους αφορούν στα ίδια και τις πολιτικές τους επιλογές.
Με συνέπεια και όραμα διαμορφώνουμε το πλειοψηφικό ρεύμα που εγγυάται την αλλαγή σελίδας στον Δήμο Καλαμάτας".

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις