Σωρηδόν συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων για υπερχρεωμένα

Πρώτη Δημοσίευση: 11/04/2013 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/04/2013 10:49

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΚΑΣΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ
 

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η προσέλευση κόσμου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, προκειμένου να ρυθμίσει οφειλές του σε τράπεζες μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Όπως δημοσιεύθηκε χθες, ιδιαίτερα θετική ήταν η τελευταία απόφαση που καθαρογράφηκε από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σε αίτημα 63χρονου, μέσω της δικηγόρου Βασιλικής Κατσάρας, καθώς χρέη άνω των 61.000 ευρώ ρυθμίζονται επί μια 4ετία στο ποσό περίπου των 8.500 ευρώ. Αναμένεται δε στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας να καθαρογραφούν άλλες δύο θετικές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στη μία εκ των οποίων ορίζονται μηδενικές καταβολές.
 
Νέες αιτήσεις
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι συνεχώς επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της χώρας και καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου καταφεύγουν δεκάδες πολίτες αναζητώντας δικηγόρο, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις στα υπερχρεωμένα.
«Ευτυχώς υπάρχουν τα Ειρηνοδικεία και ο νόμος “Κατσέλη” και στη συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνονται τα αιτήματα των πολιτών. Πρέπει να θυμίσω ότι σχεδόν καμία τράπεζα δεν έρχεται να κλείσει συμβατικά τις διαφορές που έχει με τους υπερχρεωμένους και αναγκάζονται να ζητούν οι πολίτες διορισμό δικηγόρου για να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη και να μειωθεί το χρέος. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν οι τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την ανάλγητη τακτική τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι διαφορετικά τα σημερινά έξοδα και οι ανάγκες των ανθρώπων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έπαιρνε ο κόσμος περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, είδα ότι δημοσιεύθηκε άλλη μια απόφαση ενός συμπατριώτη μας και από 60.000 ευρώ το Ειρηνοδικείο περιόρισε το χρέος στα 8.500 ευρώ. Είναι μια σημαντική μείωση», παρατήρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
 
Χωρίς προσωπικό
Κατά τον κ. Μαργέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δεν έχει το προσωπικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας, με συνέπεια οι υποθέσεις να προσδιορίζονται αργά και να υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση. Και συμπλήρωσε: «Οι αποφάσεις πάντως, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και τα Ειρηνοδικεία διαγράφουν τα χρέη στους συμπολίτες μας».
Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό και αν η εξέλιξή τους εκεί φοβίζει το Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Μαργέλης σημείωσε: «Ο νόμος είναι σαφής, οι προϋποθέσεις είναι σαφείς. Δε με φοβίζει αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν έχουν εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό υποθέσεις υπερχρεωμένων. Επειδή η κρίση διογκώνεται, είμαι αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων δε θα πέσουν στα Μονομελή Πρωτοδικεία που θα εκδικασθούν».
Τέλος, για το νόμο «Κατσέλη» είπε ότι χρειάζονται ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως να αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις