Τα μεγάλα ντέρμπι της Κυριακής σε περιφέρειες και δήμους

Πρώτη Δημοσίευση: 25/05/2014 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/05/2014 11:03
 
Η ώρα της κρίσης έφτασε. Η προεκλογική περίοδος έληξε επίσημα την Παρασκευή και οι διπλές κάλπες από τις οποίες θα προκύψουν αναμφίβολα σημαντικά συμπεράσματα για την επόμενη μέρα ήδη στήνονται στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια.
Σήμερα Κυριακή θα έχουμε το δεύτερο μέρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τις οποίες θα εκλεγούν οι υπόλοιποι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που θα διοικήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σαφώς μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα θα έχουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και αν αναλογιστεί κανείς τα σκληρά διλήμματα που έχουν θέσει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί για τις ευρωεκλογές, άπαντες ομολογούν πως ο χαρακτήρας αυτών είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος. Η Δευτέρα δεν αποκλείεται, τουλάχιστον όπως θα ήθελε η αντιπολίτευση, να ξημερώσει με τελείως διαφορετικά δεδομένα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ από την άλλη, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αισιοδοξούν πως οι πολίτες θα τα εμπιστευτούν, επιλέγοντας τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα.
Πάντως, είναι δεδομένο ότι ως πολιτικό αντίβαρο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι ηττημένοι πιθανότατα θα επικαλεστούν και αυτά των αυτοδιοικητικών εκλογών και των επιδόσεων που είχαν οι υποψήφιοί τους. Τα σενάρια διάφορα, οι ξένοι οίκοι κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις, ωστόσο οι όποιες θεωρίες μένουν στην άκρη και αφήνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον... κυρίαρχο λαό.
Η μάχη στις δώδεκα Περιφέρειες (στη 13η, την Ήπειρο, εξελέγη από την περασμένη Κυριακή ο δεξιών καταβολών Αλέκος Καχριμάνης) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται σε κάποιες εξ αυτών ο νικητής να κριθεί στις λεπτομέρειες.
Στο σημερινό «τελικό» έχουν προκριθεί έντεκα υποψήφιοι που στηρίζει η Ν.Δ., επτά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο ανεξάρτητοι, οι Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία και Θόδωρος Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία. Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν οι ψηφοφόροι όσων δεν κατάφεραν να τερματίσουν στην πρώτη δυάδα, παρόλο που επισήμως κανένα κόμμα δεν έχει δώσει γραμμή στήριξης σε υποψήφιο που ανήκει σε άλλο ιδεολογικό χώρο.
 
Αττική
Η διαφορά του 1,7% που είχε στον πρώτο γύρο η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου (23,8%) από τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό (22,11%), μετατρέπει αυτομάτως τη σημερινή κόντρα σε ντέρμπι. Η Ν.Δ. (που είδε τον Γιώργο Κουμουτσάκο να μένει τρίτος) ανακοίνωσε τη στήριξή της στον κ. Σγουρό, ωστόσο η κα Δούρου ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει τις αντιμνημονιακές ψήφους των άλλων υποψηφίων.
 
Κεντρική Μακεδονία
Η μεγάλη απόσταση που απέκτησε την περασμένη Κυριακή ο Απόστολος Τζιτζικώστας (32,81%) από τον προτεινόμενο από τη Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη (18,59%), εκ των πραγμάτων τον θέλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επανεκλογή του. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να ψηφιστεί και από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των υπόλοιπων υποψηφίων που δε συμμετέχουν στην αυριανή διαδικασία.
 
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
«Γαλαζοπράσινη» θα είναι εδώ η μάχη, με αντιμέτωπους τους ίδιους των προηγούμενων εκλογών. Τον Γιώργο Παυλίδη (34,73%) που στηρίζει η Ν.Δ. και τον νυν περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη (27,58%), που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν οι ψηφοφόροι του τρίτου στην κατάταξη, εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Μορφίδη (11,41%).
 
Δυτική Μακεδονία
Σχεδόν 6,5 μονάδες διαφορά έχει ο γαλάζιος νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής (35,61%) από τον ανεξάρτητο Θόδωρο Καρυπίδη (29,13%). Αυτόν στηρίζουν ανεπίσημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ πιθανόν να ψηφιστεί και από τους ψηφοφόρους του εκλεκτού της Κουμουνδούρου, Θέμη Μουμουλίδη (11,05%).
 
Θεσσαλία
Πολύ πιθανή είναι η επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (42,90%) τον οποίο στηρίζει η Ν.Δ. Απέναντί του θα έχει τον προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ Νίκο. Τσιλιμίγκα (17,30%). Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε τον πρώτο γύρο η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Ηρώ Διώτη (13,30%).
 
Ιόνια Νησιά
Από τις πιο αμφίρροπες μάχες, λόγω της μικρής διαφοράς των δύο υποψηφίων αλλά και των πολλών (δέκα) υποψηφιοτήτων του πρώτου γύρου. Την επανεκλογή του θα διεκδικήσει ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Σπύρος Σπύρου (21,76%), που θα έχει αντίπαλο τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (20,55%), πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των ψηφοφόρων της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου (14,49%).
 
Δυτική Ελλάδα
Τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (23,06%) που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ θέλει να αμφισβητήσει ο γαλάζιος Ανδρέας Κατσανιώτης (19,85%), ο οποίος απρόσμενα για κάποιους κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζαφειρόπουλος (3,3%) θα στηρίξει τον κ. Κατσιφάρα, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι ψήφοι του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Χατζηλάμπρου (16,81%).
 
Στερεά Ελλάδα
Μεγάλο φαβορί εδώ είναι ο Κώστας Μπακογιάννης (41,34%) τον οποίο στηρίζει η Ν.Δ. Αντίπαλός του θα είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου (18,75%), υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό ποσοστό, 14,40% έλαβε την περασμένη Κυριακή ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Θανάσης Γιαννόπουλος.
 
Πελοπόννησος
Σαφές προβάδισμα έχει ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (43,22%), τον οποίο στηρίζουν τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ. Από πολύ πίσω ξεκινά τον αγώνα ο Οδυσσέας Βουδούρης (15,72%), πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Βόρειο Αιγαίο
Ενδοκυβερνητικός «εμφύλιος», καθώς η Χριστιάννα Καλογήρου (31,51%), προερχόμενη από τη Ν.Δ., θέλει να καταλάβει το «θώκο» του πράσινου νυν περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή (25,88%). Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν οι ψηφοφόροι της Αγλαΐας Κυρίτση (19,37%), πρότασης της Κουμουνδούρου.
 
Νότιο Αιγαίο
Επίσης, γαλαζοπράσινη «ναυμαχία», με αντιπάλους τον Γιώργο Χατζημάρκο (35,66%) εκ μέρους της Ν.Δ. και τον νυν περιφερειάρχη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαχαιρίδη (32,28%). Άγνωστες οι προθέσεις των ψηφοφόρων του Μπενέτου Σπύρου (18,35%), τον οποίο στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
Κρήτη
Κι εδώ θα βρεθούν αντιμέτωποι ένας υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ένας της Ν.Δ. Ο νυν πράσινος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης (41,04%) που είναι ο επικρατέστερος και ο γαλάζιος Σεραφείμ Τσόκας (26,21%).
 
Η μάχη στους τρεις μεγάλους Δήμους
 
Αθήνα
Με την κόντρα τις τελευταίες μέρες να έχει ανέβει στα ύψη, οι Γιώργος Καμίνης (21,1%) και Γαβριήλ Σακελλαρίδης (19,9%) μάχονται για το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Η Ν.Δ., μετά την αποτυχία του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ανακοίνωσε τη στήριξή της στον κ. Καμίνη, που στηρίζουν εξαρχής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά στις ψήφους των ψηφοφόρων όλων των άλλων υποψηφίων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.
 
Πειραιάς
Στο κόκκινο και εδώ ο υδράργυρος και σφοδρά τα πυρά που αντάλλαξαν μέσα στην εβδομάδα ο Γιάννης Μώραλης (33,28%) και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος (31,30%). Καθοριστικό παράγοντα θα παίξει η ψήφος όσων είχαν εμπιστευτεί τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα (17,08%) την περασμένη Κυριακή.
 
Θεσσαλονίκη
Σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά είχε στον πρώτο γύρο ο νυν δήμαρχος και φαβορί να επανεκλεγεί Γιάννης Μπουτάρης (35,93%), υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, από το γαλάζιο Σταύρο Καλαφάτη (26,51%). Πολύ πιο χαμηλά ήταν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, με ποσοστό 10,51%.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις