Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Καλαμάτας και η διάθεσή τους

Πρώτη Δημοσίευση: 23/05/2019 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/05/2019 19:16
Το 2018 έκλεισε για το Δήμο Καλαμάτας με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 14,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ερώτηση που θέσαμε χθες στον κ. Μπούχαλη για την προέλευσή τους και γιατί μέρος τους «δε ρίχνεται» άμεσα σε έργα στην πόλη, αλλά για τα περισσότερα περιμένουμε χρηματοδοτήσεις, απάντησε ότι το ταμειακό υπόλοιπο αρχικά υπάρχει γιατί είναι δεσμευμένο για κάποια έργα. Επίσης, για τους δύο μισθούς των υπαλλήλων, όπως ορίζει ο νόμος. Ασχέτως, όπως διευκρίνισε, αν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές αλλά και Δήμοι στη χώρα δεν το τηρούν.
Ο κ. Μπούχαλης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν έργα σε εξέλιξη που πρέπει να επιχορηγηθούν, ενώ ήταν επιλογή του δημάρχου να υπάρχει αυτό το απόθεμα, ώστε ο Δήμος Καλαμάτας «να νιώθει υγιής». Όπως είπε, θα μπορούσε κάλλιστα ο δήμαρχος στην προεκλογική περίοδο να έχει μοιράσει αυτό το ποσό σε έργα, που ίσως βελτίωναν την εικόνα του, τόσο ως δήμαρχο όσο και ως υποψήφιο περιφερειάρχη, όμως δεν το έκανε και αυτό είναι προς τιμήν του κ. Νίκα. Ο ίδιος επέλεξε αυτό το απόθεμα να μείνει στο ταμείο του Δήμου και να το διαχειριστεί το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όσο για την προέλευση αυτών των χρημάτων, ο κ. Μπούχαλης θέλησε να ξεκαθαρίσει στους δημότες ότι πληρώνουν μόνο για δημοτικά τέλη και δημοτικό φωτισμό, έτσι αυτά δίδονται σε ανταποδοτικά τέλη που αφορούν στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
Μιλώντας για τα δημοτικά τέλη, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή τα τελευταία 10 χρόνια δεν έκανε καμία αύξηση. Το αντίθετο μάλιστα, αφού υπήρξαν μειώσεις που αφορούσαν απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου αλλά και Δήμους που εντάχτηκαν στον τωρινό και είχαν ακριβότερο τιμολόγιο από του Δήμου Καλαμάτας.
Όσο για τις υποχρεώσεις του Δήμου Καλαμάτας, παρατήρησε ότι, πέραν του ταμειακού διαθέσιμου που αυξήθηκε, έχει σημειωθεί μείωση άνω του 70% των υποχρεώσεων. Έτσι αυτή τη στιγμή το ταμείο του υπερκαλύπτει κατά 4 εκατομμύρια το σύνολο των υποχρεώσεων.
 
Τα έσοδα από τα πρόστιμα και ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας
Ακούμε συχνά, όπως και είναι κατανοητό, ότι μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από κάρτες στάθμευσης και κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Ζητώντας από τον κ. Μπούχαλη να μας το σχολιάσει, δήλωσε ότι δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ το χρόνο, οπότε δεν είναι ποσό που συμμετέχει στα ταμειακά διαθέσιμα.
Όσο για τις κλήσεις, είπε ότι είναι της τάξεως των 10 και 20 ευρώ και αφορούν καθαρά στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, κάτι που, όπως είπε, όλοι επιζητούν.
 
Τα απλά έργα που περιμένουμε να γίνουν από χρηματοδότησες
Σε διευκρινιστική ερώτηση στον κ. Μπούχαλη για το αν θα ήταν προτιμότερο ο Δήμος να προχωρήσει, για παράδειγμα, στην άμεση ανακατασκευή της κεντρικής παιδικής χαράς από το να περιμένει τη χρηματοδότηση ταμείου που τόσο καιρό ακούμε, ο κ. Μπούχαλης απάντησε ότι οι παιδικές χαρές έχουν λάβει πιστοποίηση ΕΣΠΑ. Για τη συγκεκριμένη παιδική χαρά του κέντρου, είπε ότι είναι προγραμματισμένη η ανακατασκευή της και έχει εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός της.
Ο κ. Μπούχαλης ανέφερε ακόμη ότι ο νόμος 4412/2016, με τις διαδικασίες που απαιτεί, χρειάζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων 8 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να συντάσσεται η μελέτη μέχρι τη στιγμή που θα δημοπρατηθεί το έργο, συν τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν μετά. Έτσι, σχολίασε, πάρα πολλά έργα του Δήμου έχουν μείνει πολύ πίσω εξαιτίας αυτού του γραφειοκρατικού νόμου, που προκαλεί αδιανόητες καταστάσεις. Ως παράδειγμα, δε, της γραφειοκρατίας ανέφερε τα έργα στον Ταΰγετο: η δημοπράτηση ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο και, τελικά, η εκτέλεση άρχισε πριν από περίπου 10 μέρες.

Θανάσης Ηλιόπουλος για τη Δημοτική Αστυνομία
Στην αίθουσα που ήταν ο κ. Μπούχαλης βρισκόταν για ενημέρωση περί των εκλογικών θεμάτων και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος. Ο δεύτερος, λοιπόν, με αφορμή το ερώτημα που τέθηκε για τη Δημοτική Αστυνομία, θέλησε να απαντήσει ως εντεταλμένος στα θέματα αυτής με απόφαση δημάρχου, ότι και λίγα εισπράττει και λίγους ελέγχους κάνει. Ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε ότι 20 άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν σε καθημερινή βάση μια πόλη 60.000 κατοίκων.
Ο ίδιος, όπως είπε, επιζητά να γίνονται ακόμα περισσότεροι έλεγχοι και σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία, κάτι που, όμως, είναι δύσκολο, καθώς τα 20 άτομα είναι μικρός αριθμός.
Τέλος, παρατήρησε ότι η πόλη και οι κοινόχρηστοι χώροι της δεν είναι ούτε αδέσποτοι, ούτε στην τύχη τους αφημένοι από το Δήμο. Κάλεσε, δε, τον κόσμο να συνηγορεί στον έλεγχο που γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία και, μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους δημόσιους χώρους και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει.
Όσο για τα χρήματα που φέρνει στο ταμείο του Δήμου, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι προφανώς και θα έρθουν χρήματα, όταν επιβάλλεται μια κλήση, η οποία πάντα έχει αιτιολόγηση.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις