Τρία μεσσηνιακά εστιατόρια στα καλύτερα της Ελλάδας

Πρώτη Δημοσίευση: 15/06/2019 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/06/2019 13:50
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, η οποία ανέδειξε 100+ 100 κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα.
Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους, από κάθε γωνιά της χώρας. Μεταξύ αυτών ήταν και τρία από τη Μεσσηνία. Το κατάστημα "στου Κώστα" στην Καλαμάτα, το Yamas Gastro Bar του ξενοδοχείου Elite, επίσης στην Καλαμάτα, και το “Bains Mixtes" στην Παλιόχωρα Αβίας.
 
Η Καλαμάτα τρώει τα μεσημέρια «Στου Κώστα»
Ας δούμε πώς περιγράφει ο Γιώργος Πίττας την ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, για τους μη Καλαματιανούς. "Δεν είναι εύκολο να βρεις την ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, αφού ούτε ταμπέλα θέλει να βάλει. Είναι όμως η γευστική έκπληξη της περιοχής, στ’ Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς.
Εκεί μόνο με GPS ή με κανένα ντόπιο φίλο μπορείς να φτάσεις, αφού διασχίσεις οριζοντίως και καθέτως τα εντυπωσιακά μποστάνια της περιοχής, γεμάτα λάχανα, αραβίδες, κουνουπίδια. Χαμένη μέσα στους μπαξέδες η ταβέρνα «Στου Κώστα» θυμίζει τις κλασικές ταβέρνες της επαρχίας, με αναρτημένες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης, «Ταν ή επί τας», «Εν τούτω νίκα» του Βυζαντίου, αλλά και με φωτογραφίες Καζαντζίδη!
Ο κόσμος λαϊκός, αλλά και ψαγμένοι, κάθε λογής άνθρωποι έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους (σερβίρει μόνο μεσημέρι). Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας.
Ο κατάλογος «Στου Κώστα» είναι προσχηματικός, μη στηριχτείτε εκεί. Ακούστε τον Κώστα, ο οποίος δίνει θεατρική παράσταση και παίρνει τις παραγγελίες προτείνοντας αυτό που πρέπει να επιλέξει ο κάθε πελάτης, αρκεί να πάρει το μήνυμα «κρεατικά ή ψάρια». Είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να φας καλά.
Αν στην τραπεζαρία πρωταγωνιστεί ο Κώστας με τα καλαμπούρια και τις ατάκες του, ψυχή του μαγαζιού είναι η γυναίκα του Μαρία Κάργα, η μαγείρισσα. Από το πρωί στο πόδι, παραλαμβάνει τις πρώτες ύλες της ημέρaς – πολλές απ’ αυτές έρχονται από γυναίκες που μαζεύουν άγρια χόρτα απ’ το βουνό – και μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει ετοιμάσει καμιά τριανταριά μαγειρευτά φαγητά!"
 
Yiamas gastro bar, ο κόσμος όλος μια βόλτα
Η Βίκυ Κουμάντου έχει γράψει για το Yamas Gastro Bar: "Το Yiamas είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου ELITE City Resort, στην παραλία της Καλαμάτας. Η λέξη εστιατόριο bar είναι ανεπαρκής περιγραφή, γιατί στην ουσία το YIAMAS είναι ένα στέκι, σημείο αναφοράς στην πόλη.
Εκεί, ο χρόνος αποκτά ρυθμό, γιορτάζοντας τις μεγάλες και μικρές στιγμές της ζωής. Τα Χριστούγεννα, οι Απόκριες, το Πάσχα, το καλοκαίρι, είναι στιγμές που τιμούνται με εκδηλώσεις και κατάλληλο μενού, όπως και τα γενέθλια, οι γιορτές, οι οικογένειες, οι παρέες.
Ο χώρος είναι ζεστός και φωτεινός, σαν να τρως σε αίθριο. Ανοίγματα στη σάλα, πράσινα κρεμαστά φυτά, φως ολόγυρα να δημιουργεί γωνιές και σκιές, ένα μίνι μοναστηριακό σκούρο τραπέζι, ανοιχτόχρωμα ξύλινα με καναπεδάκια και καρέκλες, ψηλά τραπέζια με σκαμπό. Με όποια παρέα ή ευκαιρία, θα βρεις την κατάλληλη γωνιά. Αποικιοκρατικά και ντιζαϊνάτα στοιχεία, εκλεκτικό στυλ διακόσμησης.
Μπουφέδες στήνονται όταν περιμένουν πολύ κόσμο, φροντίδα για τα παιδιά για να ηρεμούν λίγο οι γονείς, guest εμφανίσεις καλλιτεχνών που ζωντανεύουν τα βράδια, όμορφη μουσική που χαλαρώνει και αναζωογονεί. Το Yiamas κάνει τη ζωή των Καλαματιανών αλλά και των επισκεπτών της πόλης ομορφότερη.
Χάρηκα τόσο τα φαγητά που εκείνη τη μέρα που βρέθηκα εκεί, δε δοκίμασα τα γλυκά.
Το καλοκαίρι που η παραλία της Καλαμάτας σφύζει από ζωή, το Yiamas μεταφέρεται στην παραλιακή αίθουσα για να χαιρόμαστε τα βραδινά δείπνα με θέα το φεγγάρι που στεφανώνει τη θάλασσα. Από το όνομά του φαίνεται το Yiamas. Έχει ανθρώπους πίσω του που αγαπούν τη ζωή και τους ανθρώπους. Στην υγειά μας λοιπόν!"
 
Bain Mixtes
Η Νενέλα Γεωργελέ είχε γράψει στην Athens Voice: "Ξενικό το όνομα, ξένος από την περιοχή και ο Γιάννης (Βουγιούκας, τον ξέρεις ίσως από τα μαγαζιά της Αθήνας), που την άνοιξε πριν από λίγα χρόνια.
Δεν είναι αυτό που λες «οικογενειακή ταβέρνα», αλλά έχει τις δικές της χάρες. Ανοίγει από τις 6 και μετά, έχει την τέλεια θέση πάνω στη θάλασσα, ο Γιάννης προσφέρει τα δικά του «αλλιώτικα» για την περιοχή, δηλαδή θαλασσομεζέδες όπως τζατζίκι γαύρου, τόνο ταρτάρ, κόκκινη καυτερή ψαροσαλάτα, λαβράκι και ταραμοσαλάτα με τσιπς αθερίνας, γαρίδες harissa, σολομό με παστά λεμόνια, κωλοχτύπα με σάλτσα βουτύρου και άλλα ωραία, όλα χειροποίητα όπως και τα τέλεια γλυκά. Εδώ δύναμη έχουν τα κρασιά, τα περίεργα αποστάγματα, οι σπάνιες βότκες, η ρομάντζα το βράδυ με το φεγγάρι πάνω από τον Μεσσηνιακό να νομίζεις ότι μόνο για σένα φέγγει".

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης



Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις