Τροπολογία για παράταση με περιορισμούς του νόμου «Παρασκευόπουλου»

Πρώτη Δημοσίευση: 10/10/2018 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2018 09:04
Παρατείνεται με τροπολογία ο νόμος «Παρασκευόπουλου», όπως και οι προθεσμίες που προβλέπονται για την ακύρωση απόφασης αποφυλάκισης για λόγους υγείας εάν αυτή έχει στηριχθεί σε πλαστά έγγραφα.
Αυτό προανήγγειλε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.
Όπως διευκρινίζεται, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ισχύει έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
 
Θα εκτίει ολόκληρη την ποινή
Συγκεκριμένα, εάν ο κρατούμενος που θα βγει με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου υποπέσει σε νέο αδίκημα και του επιβληθεί ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, τότε προβλέπεται ότι θα μπαίνει και πάλι στη φυλακή και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή του.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, όμως προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται αλλά να κρατούνται κατ΄ οίκον ή με βραχιολάκι.
 
Έρευνα από τους δικαστές
Επιπλέον, προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις, όπως η περίπτωση «Φλώρου», ο νόμος αυστηροποιείται και οι δικαστές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά, θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση.
Ο δικαστής θα μπορεί να διατάσσει πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ.
Β.Β.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις