Αλλαγή φιλοσοφίας για την ανάπτυξη του τουρισμού

Πρώτη Δημοσίευση: 02/10/2019 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2019 18:17
Παρέμβαση της Τόνιας Κουζή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (WTD 2019) την περασμένη Παρασκευή το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας προγραμμάτισε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Σε αυτή φιλοξενήθηκαν ως εισηγητές δύο εξαιρετικά σημαντικοί άνθρωποι του τουρισμού: ο δρ. Άρης Ίκκο, ISHC, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, που παρουσίασε και σχολίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση και ο κ. Αργύρης Νταουλιάρης, ιδρυτής της Innjobs.net, της μεγαλύτερης πλατφόρμας ευρέσεως εργασίας στον τουρισμό, ο οποίος παρουσίασε από την πλευρά της τουριστικής βιομηχανίας όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην προσφορά κι αναζήτηση εργασίας, τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, αλλά και τα στοιχεία και δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει το σύγχρονο στέλεχος του τουρισμού και επισιτισμού.
Στα συμπεράσματα της παραπάνω ημερίδας και ειδικότερα στην παρέμβαση του κ. Νταουλιάρη στάθηκε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Καλαμάτα Τόπος Ζωής", Τόνια Κουζή.
Σύμφωνα με όσα είπε, το μοντέλο που επικρατεί ακόμα στην Καλαμάτα, "ήλιος και θάλασσα", θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αναθεωρηθεί, από τη στιγμή που οι επισκέπτες ζητούν πολύ περισσότερα πράγματα, ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών, αντίληψη που πρέπει να διαπεράσει όλο το… σώμα των εμπλεκομένων με τον τουρισμό. Από το Δήμο Καλαμάτας μέχρι τα στελέχη και τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.
Πάνω σε αυτή την παρατήρηση, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή ένα ολιστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και όλους τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού και επ' αυτού ζήτησε εάν υπάρχει κάποιο δεδομένο.
Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω υπάρχουν ως εφαλτήριο δημιουργίας ενός σχεδίου, αλλά προκειμένου να μην κάνει ο Δήμος μία από τα ίδια, χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια και στρατηγικό σχέδιο. Πάντως, παρατήρησε, πολύ σωστά, ότι ο τουρισμός είναι θέμα και της κοινωνίας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι από τη μία πλευρά όλοι "καταριούνται" τον κρατισμό στην οικονομία, αλλά και όλοι προσβλέπουν στην παρέμβασή του. Δεν έχουμε δει για παράδειγμα, εκτός από το Σχολείο Τουρισμού, καμία προσπάθεια όλων των υπόλοιπων φορέων. Πότε η Ένωση Ξενοδόχων χρηματοδότησε από μόνη της κάποια διαφημιστική εκστρατεία; Πότε υπήρξε κάποια σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία για το θέμα του γαστρονομικού τουρισμού; Ποιο κατάστημα εστίασης (σ.σ. εκτός από ελάχιστα) προωθεί στην κουζίνα του τα τοπικά μας προϊόντα; Πότε ενδιαφέρθηκε για το… λαδόξιδο στο τραπέζι;
Κάποτε όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν σοβαρά…

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις