Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο

Πρώτη Δημοσίευση: 13/02/2018 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/02/2018 10:17
Αφιερωματικό διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για το Μεσσήνιο σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη.
Το βράδυ του Σαββάτου, πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95), οι εκπρόσωποι των διοργανωτών αποκάλυψαν αναμνηστική πλάκα στην είσοδο που φέρει το όνομα του Έλληνα κινηματογραφιστή.
Στο έργο και τη βιογραφία του Θ. Αγγελόπουλου αναφέρθηκε ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, ενώ ομιλίες πραγματοποιήθηκαν:
-από την Αιμιλία Κάραλη, δρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέα, φιλόλογο καθηγήτρια της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, με θέμα «Θ. Αγγελόπουλος: Η κινηματογραφική πατρίδα των προσφύγων»
-από τον Κωστή Ζουλιάτη, μουσικό και σκηνοθέτη, με θέμα «Ο κινηματογράφος πέρα από τα μηνύματα, η δημιουργία του Αγγελόπουλου ως μια περίπτωση ποιητικής ειδησεογραφίας», καθώς και
-από τον Χρίστο Κοντοβουνήσιο, πρέσβη επί τιμή, λογοτέχνη.
Στη Φοίβη Οικονομοπούλου - Αγγελοπούλου, σύζυγο του αείμνηστου σκηνοθέτη, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Π. Νίκας συνεχάρη τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, τις οποίες υποστήριξε ο Δήμος Καλαμάτας υλικά και ηθικά. Τόνισε δε ότι η απόδοση του ονόματος του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην αίθουσα έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία.
Επίσης, επισήμανε πως ο αείμνηστος κινηματογραφιστής είχε μέγιστη προσφορά στην 7η Τέχνη, υπήρξε πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και τίμησε τη Μεσσηνία και την Ελλάδα.
Αξιοσημείωτη δε είναι η προσφορά της οικογένειας Αγγελοπούλου, με τη μεταμόρφωση και αξιοποίηση της γενέτειράς τους Αμπελιώνας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Δήμου Καλαμάτας υπέρ της 7ης Τέχνης, τονίζοντας ότι το κινηματοθέατρο ΗΛΕΚΤΡΑ, έργο του αρχιτέκτονα Τομπάζη, θα επαναλειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια να έχει η πόλη από φέτος θερινό κινηματογράφο.
Τέλος, ο Π. Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες στην οικογένεια του αειμνήστου Θόδωρου Αγγελόπουλου που παρευρέθη στις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν την Κυριακή, με την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις