Εκλογικά περίεργα της Κυριακής, όπως τα αφηγούνται δικαστικοί αντιπρόσωποι

Πρώτη Δημοσίευση: 23/09/2015 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/09/2015 18:18
Η γιαγιά που ελπίζει να σταθεροποιηθεί και ο αγανακτισμένος που δεν ψήφισε
Αν μπορούσε κάποιος να συγκεντρώσει όλα τα παράξενα περιστατικά που συμβαίνουν την ημέρα των εκλογών στα εκλογικά τμήματα, θα έφτιαχνε βιβλίο ολόκληρο, με αρκετά από αυτά να μπορούν να γίνουν ακόμα και ανέκδοτο.
Έτσι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν λίγα όσα συνέβησαν σε εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας, τα οποία θα έχουν να αφηγούνται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Μιλώντας, λοιπόν, με δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους που την Κυριακή είχαν διορισθεί δικαστικοί αντιπρόσωποι, καταγράψαμε τέτοια περιστατικά και σας τα μεταφέρουμε. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται οι περιοχές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, για να μη «φωτογραφηθούν» ψηφοφόροι.


«Δε χωράνε όλα…»
Σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Μεσσήνης εισέρχεται υπερήλικας, περίπου 80 χρόνων, και αφού παραλαμβάνει τα ψηφοδέλτια, κατευθύνεται με αργό βήμα στο παραβάν και μπαίνει. Περνούν 2-3 λεπτά, δε βγαίνει. Περνούν 5 λεπτά, 10 λεπτά, τίποτα. Ο παππούς ακόμα μέσα στο παραβάν. Πάει ο δικαστικός αντιπρόσωπος να τον ρωτήσει αν θέλει βοήθεια. «Είναι πολλά τούτα τα χαρτιά, παιδάκι μου», λέει ο υπερήλικας. «Δεν μπορώ να τα βάλω όλα μέσα στο φάκελο», συνεχίζει.
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος τον ενημερώνει ότι πρέπει να διαλέξει αυτό που θέλει και να το βάλει στο φάκελο, ενώ μπορεί να τον βοηθήσει να το βρει.
«Τι ήθελα και ήρθα;», μονολογεί ο ηλικιωμένος, φανερά αγανακτισμένος και συνεχίζει: «Μπορώ να μη βάλω τίποτα μέσα στο φάκελο;».
«Ό,τι θέλεις μπορείς να κάνεις», του απάντησε ο δικαστικός και ο παππούς ξαλαφρωμένος έκλεισε το φάκελο και βγήκε από το παραβάν.
Σε άλλο χωριό της Μεσσηνίας μπαίνει στο εκλογικό τμήμα φουριόζος ψηφοφόρος και δίνει την ταυτότητά του στο δικαστικό αντιπρόσωπο. Πριν, όμως, προλάβει καλά καλά ο δικαστικός να δει τα στοιχεία, του την αρπάζει από το χέρι, κάνει στροφή και, βρίζοντας και φωνάζοντας «σιγά μην τους ψηφίσω», βγαίνει από το εκλογικό τμήμα και φεύγει.


Πόλεμος στο χωριό
Επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά που είχε να αναφέρει η πλειοψηφία των δικαστικών αντιπροσώπων που μιλήσαμε, ήταν πως, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά της Μεσσηνίας, δεν υπήρχε κανένα «εκλογικό» κλίμα. «Λες και δεν είχαμε εκλογές», μας είπαν πολλοί, ενώ η αποχή ήταν απελπιστική.
Μάλιστα, δικαστικός αντιπρόσωπος σε χωριό με λίγους ψηφοφόρους μάς ανέφερε ότι ο δεύτερος με τον τρίτο ψηφοφόρο που μπήκαν στο εκλογικό τμήμα που ήταν διορισμένος για να ψηφίσουν, είχαν διαφορά μεταξύ τους 2,5 ώρες!
Σε άλλη περίπτωση, επίσης στην περιφέρεια της Μεσσηνίας, γιαγιά με κινητικό πρόβλημα και δυσκολία στο περπάτημα μπαίνει στο εκλογικό τμήμα και ζητά βοήθεια από το δικαστικό.
«Φέρε, παιδάκι μου, ένα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μπας και σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε, γελώντας τόσο η ίδια όσο και όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του σχολείου.
Σε άλλο εκλογικό τμήμα παραδόθηκαν στο σάκο ψηφοδέλτια της Ν.Δ. τα οποία ήταν ελαφρώς σκισμένα. Η δικαστική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τον έφορο της περιοχής και ετοίμασε το ανάλογο πρακτικό, ώστε όσα βρεθούν στην κάλπη να μη θεωρηθούν άκυρα.
Όμως, ο δεύτερος ψηφοφόρος που προσήλθε στο τμήμα δεν το δέχτηκε και ενημέρωσε τα κεντρικά του κόμματος να στείλουν άλλα ψηφοδέλτια. Έτσι και έγινε, όμως η διαδικασία καθυστέρησε μέχρι να φτάσουν.
Τέλος, δικαστικός αντιπρόσωπος μας εξήγησε γιατί σε μικρό χωριό, με ελάχιστους ψηφοφόρους, το βράδυ μετά την καταμέτρηση ξέσπασε πόλεμος στο καφενείο. Κατά την καταμέτρηση βρέθηκαν δύο ψηφοδέλτια του ΕΠΑΜ και ένα της Κοινωνίας. Όλοι, λοιπόν, προσπαθούσαν να μάθουν ποιος από το χωριό είχε ψηφίσει διαφορετικά από αυτό που περίμεναν και ήξερε ο καθένας για το συγχωριανό του. Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις