Οι… άγνωστοι εκτελεσμένοι των Σφαγείων – Εκδήλωση μνήμης σήμερα

Πρώτη Δημοσίευση: 13/09/2019 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2019 10:04
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής σημειώθηκε ένα θλιβερό γεγονός, από τα εκατοντάδες - δείγμα- της γερμανικής θηριωδίας, το οποίο δεν είναι γνωστό στους πολίτες. Ειδικότερα, στο χώρο των παλιών Σφαγείων, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Έλληνες πατριώτες, όμηροι των Ιταλών, καταδικασμένοι για κατοχή και απόκρυψη όπλων, που κρατούνταν στις φυλακές Αλεξανδράκη.
Οι εκτελεσθέντες ήταν: 1) ΑΛΟΥΠΗΣ Γεώργιος του Ιωάννη, αγρότης, 43 ετών, από την Καλαμάτα, 2) ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Γεώργιος του Κωνσταντίνου, 26 ετών, ανάπηρος πολέμου, από τη Μάλφη Τριφυλίας, 3) ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΟΣ Μιχάλης, εργαζόμενος, 33 ετών, από την Καλαμάτα, 4) ΚΑΚΑΒΑΣ Δημοσθένης του Κωνσταντίνου, ξενοδόχος, 64 ετών, από την Πιπερίτσα, κάτοικος Μελιγαλά, 5) ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ Γεώργιος, ψαράς, 20 ετών, από τα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας, 6) ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ Γεώργιος, εργάτης, 18 ετών, από τα Βουνάρια, κάτοικος Καλαμάτας, 7) ΛΟΓΓΑΡΑΚΗΣ Θεοχάρης του Νικόλαου, 40 ετών, καφεπώλης, από τη Λογγά, κάτοικος Καλαμάτας, 8) ΜΟΥΡΙΚΗΣ Νικόλαος του Ιωάννη, 34 ετών, υπάλληλος του υπουργείου Πρόνοιας, από την Ελευσίνα, κάτοικος Καλαμάτας, 9) ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος του Λεωνίδα, 67 ετών, κουρέας, από τα Αλώνια, κάτοικος Καλαμάτας, 10) ΤΣΙΧΡΙΤΖΗΣ Μιχάλης του Δημητρίου, 19 ετών, μαθητής, από την Καλαμάτα.
Οι Γερμανοί ήρθαν στην Καλαμάτα στις 9 Σεπτεμβρίου. Της εκτέλεσης είχαν προηγηθεί δυο γεγονότα. Η επίθεση των ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον γερμανικής περιπόλου στον Αετό (10 Σεπτεμβρίου), στην οποία σκοτώθηκαν 5 Γερμανοί. Σε αντίποινα, έκαψαν 60 σπίτια του χωριού και σκότωσαν 5 πατριώτες, ενώ έκαψαν ζωντανούς άλλους κατοίκους του χωριού.
Το δεύτερο γεγονός ήταν η εκτέλεση του μοιράρχου εν αποστρατεία, Ιωάννη Γιαλουράκου, στις 12 Σεπτεμβρίου, στην οδό Υπαπαντής, από ενόπλους του ΕΛΑΣ. Τότε οι εκτελέσεις συνδέθηκαν από τον αντιστασιακό Τύπο, με τη δολοφονία Γιαλουράκου, μια εκδοχή που αμφισβητείται, όπως και γενικότερα η ερμηνεία στη λογική των αντιποίνων. Στις εφημερίδες δεν υπήρξε καμία είδηση ή ανακοίνωση.
Οι συγγενείς το έμαθαν όταν πήγαν στο επισκεπτήριο. Πρόκειται για μια άγνωστη ιστορία μέχρι πρότινος στους Καλαματιανούς, που έδινε το «σήμα» για τα όσα θα επακολουθούσαν.
Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, στον τόπο της εκτέλεσης, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών Γερμανίας προς Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) διοργανώνει εκδήλωσης μνήμης. Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα επαναφέρει την «πάγια και ιερή αξίωση», της καταβολής των αποζημιώσεων προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις