Έρχονται ντέρμπι…


Πρώτη Δημοσίευση: 28/05/2019 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/05/2019 19:07
Από προχθές Κυριακή, αργά το βράδυ, βρισκόμαστε εν αναμονή ντέρμπι και δεν εννοώ τις ευρωεκλογές –εκεί το αποτέλεσμα κρίθηκε σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος από το μακεδονικό θέμα αλλά και την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων με το δήθεν 13ο μισθό- αλλά ντέρμπι για τους Δήμους και κάποιες από τις Περιφέρειες της χώρας. Επίσης, θα υπάρξουν –Τετάρτη και Σάββατο- ντέρμπι για τα Κύπελλα Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, τα οποία –και συγγνώμη για αυτό που θα πω- παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον. Ξέρετε γιατί; Διότι ο αγώνας Τσέλσι – Άρσεναλ, πρώτα και Τότεναμ – Λίβερπουλ στη συνέχεια, θα μας διασκεδάσουν χωρίς να χρειαστεί οι πρωταγωνιστές των ομάδων να μας ταράξουν στα ψέματα και στις υποσχέσεις.
Σχολιάζοντας, ωστόσο, τα όσα προέκυψαν την Κυριακή και τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι τρεις κάλπες, πρέπει να σταθώ σε κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να μην έχουν μεγάλη σημασία, όμως ήλθαν να συνεχίσουν μια τακτική που μας θεωρεί –ως ψηφοφόρους- ηλίθιους. Είπαν, λόγου χάρη, κάποιοι από τους ηττημένους του κυβερνώντος κόμματος: «Πήραμε το μήνυμα». Αποφεύγοντας βεβαίως να αποκαλύψουν πώς διάβολο στοιχειοθετείται  αυτό το μήνυμα. Όπως απέφυγαν –ολοσχερώς- να επισημάνουν το κλασικό «η δημοκρατία ενίκησε», προφανώς για να μην κάνουν αβάντα στη (ΝΕΑ) Δημοκρατία.
(Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, πάντως, εμφανίστηκε δευτεροκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης, για να παραδεχτεί ότι στην κεντρική Μακεδονία έγινε μεγάλη στροφή ψηφοφόρων και να το δικαιολογήσει λέγοντας: «Προφανώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Φυσικά, οι πολίτες θα ήθελαν να το ακούσουν αυτό από τον πρωθυπουργό…).
Κατά τα άλλα, οι τριπλές εκλογές αποδείχτηκαν ό,τι περίμεναν οι πολίτες. Χωρίς υπερβολή, η ταπεινότητά μου στήθηκε σε αυστηρή προσοχή αναμονής μία ώρα και δέκα λεπτά, προκειμένου να περάσω μέσα στο εκλογικό τμήμα (στην ζόρικη πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια της Αττικής) και να ταλαιπωρηθώ επιπλέον άλλα 5-6 λεπτά ψάχνοντας τα… εκατό περίπου ψηφοδέλτια. Το περίεργο ήταν που την απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν και άτομα προχωρημένης τρίτης ηλικίας, που από πολύ πρωί –όπως πληροφορήθηκα από φίλο δημοσιογράφο- πήγαν να ψηφίσουν. Προφανώς πήγαν θυμωμένοι (και αποφασισμένοι) να τιμωρήσουν εκείνους οι οποίοι τους χορήγησαν ένα φιλοδώρημα – κοροϊδία, βαφτίζοντάς το «13η σύνταξη».
Η διαδικασία αυτή, που τόσο ταλαιπώρησε τους πολίτες, ευτυχώς είχε και στιγμές ευθυμίας, ειδικά όταν κάποιοι υποψήφιοι βρέθηκαν στο χώρο, προκειμένου να… συστηθούν στις «ουρές» και να αναφέρουν –μέσα στο ωραιότερο χαμόγελο που διέθεταν- όνομα και επώνυμο. Χωρίς να το θέλω, θυμήθηκα την παλιά ιστορία με τον βουλευτή «Καλοχαιρέτα», σε κάποια υπερήφανη επαρχιακή εκλογική περιφέρεια…
Καλή (και πάλι) κάλπη!

Γιώργος Αρκουλής
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου