Μας νικάει μόνο ότι φοβόμαστε…


Πρώτη Δημοσίευση: 28/03/2016 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/03/2016 09:09
Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, «βροντοφώναξε» με τη μαντήλα της προχθές στην εθνική παρέλαση, η 18χρονη Άγια που γεννήθηκε στην Ελλάδα με γονείς από την Αίγυπτο. Mε μιας ξεπήδησαν και πάλι οι φοβίες μας, που κορφιάζουν από τα γεγονότα των ημερών. Με το δικό της τρόπο ήθελε να στείλει μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φανατισμού, είπε σε συνέντευξη που έδωσε.
Facebook, tweets, και όλα τα συναφή, πήραν φωτιά. Λες και έσκασε βόμβα… καμικάζι. Ευτυχώς, που υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να… ξεσπούν κάποιοι τις ανησυχίες τους, όχι για τον πατριωτισμό τους όπως ξελαρυγγιάζονται, αλλά για τον εθνικισμό τους. Άλλοι τάχθηκαν υπέρ, άλλοι κατά. Με υπερβολές ή μη και ο καθένας με τη δική του ανάλυση. Ίσως και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο σε κάποια σημεία.
Ωστόσο, η παρουσία της έκλεψε τα φλας, και η μουσουλμανική μαντήλα της, τα πλάνα. Προβληματίσθηκε λέει, πολύ πριν το κάνει. Γι’ αυτό και δεν παρέλασε την 28η Οκτωβρίου. Ντρεπόταν, είπε κάπου. Είμαι σίγουρη, ότι φοβόταν κιόλας. Όπως είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή έχει υποστεί και εκφοβισμό.
Πριν μερικά χρόνια, το ίδιο είχε γίνει και με παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά με γονείς από την Αλβανία. Ξεσπάσαμε και τότε. Πάλι χωρισμένοι στα δύο.
Παραβλέποντας τον εθνικό συμβολισμό της παρέλασης, σε τι ακριβώς μας φόβισε άραγε το μαντήλι ή μαντήλα; Κάπου διάβασα ότι «με τη συμμετοχή του κοριτσιού αυτού στην παρέλαση με αυτή την εμφάνιση, οι δάσκαλοί της δέχτηκαν, άθελά τους, τη φασκιωμένη υποδεέστερη μοίρα της γυναίκας, ακριβώς γιατί η παρέλαση συμβολίζει αυτό που είμαστε». Ε, όχι δα!
Και η εμφάνιση των σχολειών στις παρελάσεις τα τελευταία χρόνια δεν μας προβληματίζει; Δεν θα υποστηρίξω τη «μπλε ποδιά», αλλά δεν μπορεί η παρέλαση να είναι η αφορμή για το ποιο καυτό μίνι, το πιο καλό μακιγιάζ, το πιο καλοχτενισμένο ή βαμμένο κοριτσίστικο ή αγορίστικο μαλλί. Δυστυχώς, δεν κινδυνεύουμε από τη μαντήλα μιας 18χρονης. Από εμάς τους ίδιους κινδυνεύουμε. Και μπορεί να μας νικήσει, μόνο ότι φοβόμαστε. Ό,τι μπορούμε να το κοιτάξουμε κατάματα, δεν μπορεί να μας κυριεύσει. Έτσι, ακριβώς όπως έκαναν οι αγωνιστές του ’21.

Βίκυ Βετουλάκη
 
 
 
 
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου