Με αφορμή τον Γ. Λαζαρίδη…


Πρώτη Δημοσίευση: 13/11/2015 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/11/2015 09:28
Τον Γιώργο Λαζαρίδη δεν τον γνώριζα. Έμαθα για αυτόν μετά το τρομερό τροχαίο που είχε πριν από χρόνια, το οποίο και τον «καθήλωσε» σε αναπηρικό καροτσάκι. Το «καθήλωσε», βέβαια, είναι σχήμα λόγου, γιατί μόνο καθηλωμένος δεν είναι ο Γιώργος. Η μετέπειτα πορεία του και η συνέχιση της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό είναι γνωστές.
Τελευταία αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα, με τη συμμετοχή του στον αυθεντικό Μαραθώνιο, την απόσταση των 42.195 μέτρων από τον τύμβο του Μαραθώνα έως και το Καλλιμάρμαρο. Και το ’κανε. Συνοδοιπόρος ο φίλος του Διον. Μάλαμας.
Ο Γιώργος δεν άφησε την επίκτητη σωματική αναπηρία να τον καταβάλει και έτρεξε, χωρίς εισαγωγικά, με το καροτσάκι του, ένα νορμάλ αμαξίδιο, όλη αυτή την απόσταση, κάνοντας πράξη αυτό που άλλοι διστάζουν. Τερμάτισε, έχοντας εκπληρώσει το στόχο του, τον τερματισμό της κούρσας, αυτής της ιδιαίτερα επίπονης για μυαλό και κορμί σωματικής άσκησης.
Πέραν του ότι το κατόρθωσε, απέδειξε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και φραγμοί στην επίτευξη του στόχου. Έκανε κάτι που κάνουν λίγοι από τους υγιείς και του αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια και όλοι οι έπαινοι που θα μπορούσαν να του δοθούν.
Υποθέτω πως όσοι διαβάζετε τη στιγμή αυτή το άρθρο μου, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε το απαιτούμενο μεγαλείο ψυχής, διάθεσης και πείσματος.
Το δυστύχημα είναι ότι όσο κι αν εμείς οι απλοί άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε, δεν αντιλαμβάνονται άλλοι, που είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των συνθηκών της καθημερινότητάς και εν προκειμένω, της πρόσβασης των ΑμεΑ σε φορείς και υπηρεσίες και της ασφαλούς και ομαλής μετακίνησής τους με τα αμαξίδια στην πόλη. Έχουμε δει οδηγούς αυτοκινήτων να παρκάρουν τα οχήματά τους σε ράμπες, έχουμε δει την αδυναμία πρόσβασης σε τράπεζες ή άλλες υπηρεσίες, την έλλειψη προσβασιμότητας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή και σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων (βλέπε αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας) κ.λπ. κ.λπ.
Και είναι να αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο να συμβαίνουν όλα αυτά. Υποθέτω ότι απάντηση δε θα βρούμε. Θα βρούμε, όμως, το κουράγιο, την ατσάλινη θέληση και την τεράστια δύναμη ανθρώπων, όπως ο Γιώργος Λαζαρίδης, να ξεπεράσουν το χάντικαπ που υπάρχει και προς τούτο, αξίζουν πολλά μπράβο!

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 [email protected]
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου