Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Ι. Ανδριανός στο «Θ» για τα Παπαφλέσσεια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τον αθλητισμό…

Πρώτη Δημοσίευση: 01/06/2014 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/06/2014 11:33
Με αφορμή το διεθνές μίτινγκ στίβου Παπαφλέσσεια ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός βρέθηκε το Σάββατο στην Καλαμάτα, κηρύσσοντας την έναρξη των αγώνων, ενώ συνοδεία του προέδρου του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννη Αδαμόπουλου έκανε «αυτοψία» στην Τέντα, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις με προτεραιότητα την αντικατάσταση του πανιού. Επιπλέον, ο κ. Αδαμόπουλος επανέφερε το αίτημα για την κατασκευή ενός σύγχρονου παλαί ντε σπορ.
Το «Θ» είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Ανδριανό, τόσο για τα Παπαφλέσσεια, όσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, ενώ θέσαμε και το ζήτημα της ποδοσφαιρικής αναδιάρθωσης στη Γ’ Εθνική, καθώς οι ομάδες ζήτησαν πρόσφατα τη βοήθειά του για να μην ισχύσει.
Αρχίζοντας από τους αγώνες του Σαββάτου ο Υφυπουργός ανέφερε:
«Η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ καλή. Τα Παπαφλέσσεια είναι ένας θεσμός αθλητικός με διεθνή ακτινοβολία και γι’ αυτό τον στηρίζουμε και ως Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την αιγίδα, αλλά και με οικονομική στήριξη. Το οφείλουμε αυτό γιατί το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού δίνει διέξοδο και η χαρά μας είναι μεγάλη, ειδικά όταν βλέπουμε στις κερκίδες όλα αυτά τα νέα παιδιά. Θεωρώ λοιπόν ότι τέτοια γεγονότα εκτός του ότι έχουμε τη συμμετοχή των αθλητών που αγωνίζονται, δίνουμε και μια ώθηση στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού και γι’ αυτό πρέπει να τον δούμε πιο συγκροτημένα αυτόν το θεσμό, ώστε να του δώσουμε την αίγλη και την αξία που πρέπει.
Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε σε ό,τι του ζητήθηκε. Η στήριξη είναι δεδομένη. Θα πρέπει μαζί με τους διοργανωτές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι ώστε να δούμε πως του χρόνου θ’ αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο».
Στην ερώτηση για το αν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες για τον αθλητισμό ο Υφυπουργός αρνήθηκε ότι η τελευταία χρηματοδότηση ήταν …προεκλογικού χαρακτήρα επισημαίνοντας τα εξής:
«Ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει μέλλον και λαμπρό μέλλον και η στήριξη είναι δεδομένη. Μάλιστα με τη στήριξη του πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά φέτος πήραμε 11 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την πατρίδα μας. Λόγω της οικονομικής κρίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό ήταν πραγματικά μειωμένες οι επιδοτήσεις, όμως με τα 11 εκατομμύρια ήρθαμε στα περυσινά επίπεδα. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα από τις Ομοσπονδίες. Επιπλέον, κάναμε μια σημαντική προσπάθεια να στηρίξουμε το κύτταρο του αθλητισμού που είναι τα σωματεία, τα οποία είχαν να πάρουν χρήματα από το 2009. Πέρυσι δώσαμε επιχορήγηση στα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε ατομικά αθλήματα και φέτος στα ομαδικά.
Είναι μια κίνηση σημειολογική, ότι στηρίζουμε τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό».
Όσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις:
«Σε όλη την  Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα με τις αθλητικές εγκαταστάσεις ακόμα και με τις Ολυμπιακές που οι περισσότερες δε συντηρήθηκαν. Στους δέκα μήνες που είμαι Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κάναμε συντηρήσεις και λύσαμε προβλήματα που ήταν απαραίτητο να γίνουν. Όπως αυτό των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων που οι περισσότερες ήταν αυθαίρετες.
Βέβαια πολλές εγκαταστάσεις ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, επομένως είναι και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτή έχει βέβαια δυσκολίες. Και οι περιφέρειες πλέον, που θα διαχειριστούν πάρα πολλά χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να συμβάλουν στη συντήρηση και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.
Συζητήσαμε με το Δήμαρχο, θα επισκεφτώ και την Τέντα και θα κάνουμε μια σύσκεψη στο Υπουργείο και για τη Μεσσηνία».
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Ανδριανό για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ομάδων της Γ’ Εθνικής ποδοσφαίρου οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσει η αναδιάρθωση, ώστε να αποφύγουν τον υποβιβασμό πολλές ομάδες. Μάλλον δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν στον Μεσσηνιακό που είναι μια από αυτές και οι υπόλοιπες:
«Συζητήσαμε το θέμα στο γραφείο μου με εκπροσώπους των ομάδων που ζήτησαν να με δουν. Και με τη ΓΓΑ. Είναι ένα θέμα που αφορά κατά βάση την ΕΠΟ. Θα το συζητήσω κι εγώ με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αν και υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας σε αυτή».
Χ.Ε.
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις