Στο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης η προσάρτηση της Αβίας στο Δήμο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 20/12/2012 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/12/2012 19:34

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

Πολύ σύντομα θα κληθεί να εκφράσει τη γνώμη του το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης ως προς το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Αβίας να συνενωθεί με το Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Παλιόχωρα. Κι αυτό, όπως είπε, δε θα το έκανε και θα περίμενε το κράτος να πάρει θέση, αλλά είναι υποχρεωμένος να αλλάξει τη στάση του και να συζητηθεί το θέμα.

 


Η συζήτηση, όπως υποσχέθηκε, θα είναι αναλυτική με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.
Δηλώνοντας δε απλός πολίτης της Μάνης, είπε πως η Μάνη είναι κάτι το ιδιαίτερο: «Οποιαδήποτε αλλοίωση, αλλοιώνει την υφή της περιοχής. Η γεωμορφολογία της δεν υπάρχει αλλού, το οικιστικό της, η αρχιτεκτονική της. Οι μανιάτικοι πύργοι δε βρίσκονται αλλού, παρά μόνο στη Μάνη. Έχει μοναδικά ήθη κι έθιμα. Γιατί να αλλοιώσουμε ένα κομμάτι ιδιαίτερο με τα χαρακτηριστικά του; Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι, που μπορεί να κρίνουν και να πάρουν αποφάσεις».

«Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες» 
Όταν ρωτήθηκε αν νιώθει ευπρόσδεκτος στην Παλιόχωρα, όπου δόθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως αυτή τη στιγμή είναι περιοχή της Δυτικής Μάνης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαδικασία για το μέλλον και κατά τον «Καλλικράτη» θα πρέπει να υπάρχει απόφαση από το Τοπικό Συμβούλιο, να εκφραστεί η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Μάνης, να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου προσάρτησης και να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα επισημοποιεί τις αλλαγές.


Επισήμανε ότι με την επίσπευση της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ για το κράτος δεν έχει «ανοίξει» η διαδικασία για το νέο χωροταξικό από την κυβέρνηση. «Αν γίνουν όλα αυτά, θα μπορούμε να μιλάμε για τα όποια αποτελέσματα», σχολίασε.
Ακολούθως εξέφρασε την πικρία του. Δήλωσε πως προσβλήθηκε και ως δήμαρχος και ως άτομο. Χαρακτήρισε πιο σωστό να γίνει γενική συνέλευση των κατοίκων της Αβίας και να παραβρισκόταν σε αυτή, προκειμένου να έδινε τις εξηγήσεις του για όσα αναφέρονταν ως αιτήματα, αν αληθεύουν ή όχι.
«Μιλώ ως άτομο που έκανε το καθήκον του στο ακέραιο, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Είμαι υπερήφανος για το έργο που έγινε», επισήμανε.
Στο ερώτημα αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτά, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως θα φανεί αμέσως.

Παρέμβαση Σαμαρά;
Ερωτηθείς για το αν υπήρξε παρέμβαση από το γραφείο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, είπε πως έχει στα χέρια του, χωρίς να του σταλεί απευθείας, το αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου που στάλθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στο αρμόδιο υπουργείο. Αν λάμβανε υπόψη του αίτημα, παρατήρησε, γιατί στο τεχνικό πρόγραμμα να προβλέπονται χρήματα για την Αβία. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει πρόβλημα διατάραξης της ενότητας και της οντότητας της περιοχής. Αντιμετώπισα το θέμα με πολλή σοβαρότητα. Αν θέλουν οι κάτοικοι, τι να κάνω;».
Σε άλλη ερώτηση, ως προς το αν η μετακίνηση της Αβίας θα δημιουργήσει προβλήματα στη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του Δήμου Δυτικής Μάνης, παρέπεμψε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξετάσει το θέμα.          
Δήλωσε πως δεν έχει δυσαρέσκεια κατά του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, διευκρινίζοντας: «Δεν έχω τίποτε, με κανέναν. Έχω να κάνω με τις ενέργειες, που ήταν ενέργειες βιασύνης».

Ο πρόεδρος της Αβίας και ένταση
Δηλώσεις έκανε, ενώπιον των τηλεοπτικών σταθμών, μιας και βρέθηκε στον ίδιο χώρο που έδωσε τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιαννημάρας, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αβίας, Ευάγ. Αβράμης. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες ενέργειες, έγιναν συνελεύσεις και ο κόσμος μόλις ενημερωνόταν, υπέγραφε το σχετικό αίτημα. Πρόσθεσε πως ο νόμος προβλέπει μόνο απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου κι όχι συνελεύσεις ή δημοψήφισμα, ενώ τα σχετικά έγγραφα στάλθηκαν παντού. Ανέφερε πως αν έχει γίνει κάποιο λάθος, ας το ακυρώσει το υπουργείο, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα είναι διαχρονικό «και κρατά από τότε που ξεκίνησε να ισχύει ο νόμος Καποδίστρια».

 


Τέλος, παρατήρησε πως το αίτημα είχε ένα και μόνο σκοπό, να εξυπηρετείται η περιοχή από την Καλαμάτα, καθώς πολλοί Καλαματιανοί διαμένουν στην περιοχή ή εργάζονται.

 


Υπήρξε όμως κι ένταση, όταν ο κ. Αβράμης ανέφερε πως τυχαία βρέθηκε εκεί, αφού δεν είχε σχετική ενημέρωση από το δήμαρχο, αλλά διάβασε στις εφημερίδες για τη συνέντευξη Τύπου, ψέγοντας έτσι έμμεσα τον κ. Γιαννημάρα πως δεν τον είχε ενημερώσει, ενώ είχε ήδη καλέσει τους άλλους συνεργάτες του.
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος Αβίας Γ. Γκούζος σχετικά εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Αβράμης γνώριζε, ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης παρατήρησε ότι έχει τη δυνατότητα να μιλά οπουδήποτε, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν.             Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις