Στ. Αναστόπουλος: «Στη Μεσσηνία έχουν συσσωρευτεί αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα 2 εκατ. ευρώ»

Πρώτη Δημοσίευση: 05/09/2019 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/09/2019 17:30
-«Κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να παρέμβει αν γίνει κάτι αύριο»
 
 
Στις αδυναμίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα πλημμύρας που μπορεί να παρουσιασθούν στο νομό και αφορούν παρεμβάσεις σε αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην Περιφερειακή Ενότητα και ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και σε ασυντήρητα – χαλασμένα μηχανήματα, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε άμεσες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φράγμα του Παμίσου στην περιοχή του Άρι, ώστε να ενισχυθεί η αντιπλημμυρικότητα της περιοχής.
Παράλληλα, κατέκρινε την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, λέγοντας πως στον απολογισμό της κάνει λόγο για χρηματοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με 268.000 ευρώ, αλλά χωρίς καμία πίστωση για να είναι λειτουργικά τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας.
 
Παρεμβάσεις στο φράγμα
Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι προτεραιότητα της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι η πρόληψη πλημμυρών και χθες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα από τα πιο συχνά σημεία που είναι αιτία πλημμύρας, το φράγμα του ποταμού Παμίσου στον Άρι και την ευρύτερη περιοχή. Για την ευρύτερη περιοχή, είπε πως με ενεργή εργολαβία γίνεται ενίσχυση στις όχθες του ποταμού, για να μη φεύγει το νερό.
Σε ό,τι αφορά το φράγμα Παμίσου στον Άρι, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για να είναι λειτουργικό και να λειτουργούν οι θύρες. Να είναι κλειστές οι πόρτες για να γίνεται το πότισμα, αλλά να ανοίγουν όταν υπάρχει επικινδυνότητα.
Διευκρίνισε πως όταν υπάρχει ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για μεγάλο όγκο βροχής, ο αρμόδιος υδρονομέας θα επεμβαίνει και θα σηκώνει τις «πόρτες». Παράλληλα, έδωσε εντολή να επισκευασθεί γεννήτρια που υπάρχει εκεί και τώρα δε λειτουργεί, ώστε να μπορούν να σηκωθούν οι «πόρτες» του φράγματος και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Στο φράγμα θα κατασκευασθεί κι ένα δάπεδο στην οροφή του, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν οι «πόρτες» και χειροκίνητα.
«Θέλω να επισημάνω ότι τα ρέματα ήρθαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας στα μέσα του 2018. Δεν είναι εφικτό, σε μας τουλάχιστον, να κάνουμε επεμβάσεις δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κονδύλια αυτή τη στιγμή. Θα ενημερώσω τον περιφερειάρχη και θα δούμε αν μπορούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να κάνουμε κάτι. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ των ενόντων τα ζητήματα αυτά, αλλά δυστυχώς, όπως διαπίστωσα σε αυτοψία στο τμήμα συντήρησης, τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση και ελάχιστα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν. Παράλληλα, δεν υπάρχουν χειριστές και κάνω έκκληση στους δημάρχους να επιλέξουν σημεία ρεμάτων που κυρίως διέρχονται αστικούς χώρους και να βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.
 
Κανένα μηχάνημα
Ο ίδιος παρατήρησε ακόμη ότι φέτος δεν έχουν το χρόνο, αλλά την επόμενη χρονιά θα υπάρχει ολοκληρωμένος προγραμματισμός και θα ενεργοποιηθεί ο στόλος των οχημάτων που μπορεί να επισκευασθεί, καθώς για ορισμένα είναι ασύμφορη η επισκευή. Επίσης, έχουν συζητηθεί τρόποι εξασφάλισης χειριστών.
Σε διευκρινιστική ερώτηση για την κατάσταση των οχημάτων, ο κ. Αναστασόπουλος είπε: «Όπως ενημερώθηκα από τον απολογισμό που δημοσιοποίησε η απελθούσα αντιπεριφερειάρχη που είχε την ευθύνη της Μεσσηνίας, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία μέριμνα συντήρησης των μηχανημάτων. Ούτε ακόμα και για αλλαγή λαδιών. Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτό, διατέθηκαν πάνω από 268.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δε δόθηκε καμία προτεραιότητα και ποσό για τη συντήρηση των μηχανημάτων ή για ενίσχυση του τμήματος με χειριστές που μπορούν να προσφέρουν οικονομικό και αναγκαίο έργο για την περιοχή μας. Τώρα είναι ειλημμένη απόφαση του περιφερειάρχη να ενισχύσει τους κωδικούς που είναι για τα λειτουργικά έξοδα της Μεσσηνίας».
Μάλιστα, σε ερώτηση για το πόσα μηχανήματα θα μπορούσαν να επέμβουν αύριο το πρωί σε μια πληγείσα περιοχή, ο κ. Αναστασόπουλος απάντησε «κανένα» και πρόσθεσε: «Ο ένας χειριστής μηχανημάτων έχει αναρρωτική άδεια 25 ημερών και ο δεύτερος είναι ο μοναδικός που μπορεί να λειτουργήσει κάποιο μηχάνημα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η περιστρεφόμενη τσάπα που είχε διατεθεί στη Μεσσηνία από το Χρηματιστήριο στις πυρκαγιές του 2007, δε λειτουργεί. Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες μας βρουν ό,τι πιστώσεις υπάρχουν σε άλλους κωδικούς και να συγκεντρωθεί ένα πολύ μικρό ποσό για συντηρηθεί και να είναι λειτουργική. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθούμε με κάποια εργολαβία που έρχεται και με μία που υπάρχει και γίνεται ενίσχυση στις όχθες του Παμίσου, να λύσουμε κάποια ζητήματα και να μην έχουμε πάλι οι ζημιές».
Κλείνοντας διευκρίνισε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν αιτήματα της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Τέλος, είπε πως όταν θα υπάρχει ειδοποίηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα μηχάνημα, ακόμα και μισθωμένο, θα υπάρχει στην περιοχή του Παμίσου για να διώχνει τα φερτά υλικά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις